'Brexit'in ekonomik etkisi tahmin edilemiyor'
Euro Grubu Başkanı Dijsselbloem, 'İngiltere'deki referandum sonucunun ekonomik etkisinin ne olacağı konusunda yüksek bir belirsizlik var' dedi

Oluşturma Tarihi: 2016-07-12 11:26:25

Güncelleme Tarihi: 2016-07-12 11:26:25

Dünya Bülteni'nin aktardığı habere göre Euro kullanmakta olan 19 AB üyesi ülkenin maliye bakanları Brüksel'de Avro Grubu toplantısında bir araya geldi. İngiltere'de yapılan Avrupa Birliği referandumunda, birlikten ayrılma (Brexit) sonucu çıkması sonrasında ilk kez buluşan maliye bakanları toplantıda ana unsur olarak referandumun piyasalara, Avrupa ve Avro Bölgesi ekonomilerine etkilerini ele aldı.

Avro Grubu toplantısı sonrasında basına açıklamalarda bulunan Avro Grubu Başkanı ve Hollanda Maliye Bakanı Jeroen Dijsselbloem, "İngiltere'deki referandumdan itibaren ilk toplantımızda Avro Bölgesi'nde ekonomik durumu, referandum sonucunun piyasalara etkilerini değerlendirdik" diye konuştu.

Dijsselbloem, "Bu noktada İngiltere'deki referandum sonucunun ekonomik etkisinin ne olacağı konusunda yüksek bir belirsizlik var. Biz, büyüme odaklı, yapısal reform programız üzerinde çalışmaya devam edeceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

İSPANYA VE PORTEKİZ'DE BÜTÇE AÇIĞI

Toplantıda, AB Komisyonu'nun, bütçe açığı sınırını aştıkları ve bu durumu düzeltmeye yönelik gerekli tedbirleri almadıkları gerekçesiyle İspanya ve Portekiz'i cezalandırmaya gidecek resmi süreci başlatma kararı almasını ele aldıklarını belirten Dijsselbloem, konunun yarın yapılacak ve tüm AB üyesi ülkelerin maliye bakanlarını bir araya getirecek Ekonomik ve Mali İşler Konseyi (EKOFIN) toplantısında karara bağlanacağını söyledi.

İTALYAN BANKALARI

Dijsselbloem, İtalyan bankalarının sorunlu kredilerine ilişkin de, "Yapabileceğimiz fazla bir şey yok. İtalya'nın (bankacılıkta) kurallara uygun davranması gerekiyor. Bence bu durum akut bir kriz değil" ifadelerini kullandı.

AB Komisyonu'nun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu üyesi Pierre Moscovici de, "İngiltere'nin referandumunda çıkış oyu piyasalara sürpriz geldi. Ekonomik belirsizlik arttı. Bu belirsizliğin uzun olması daha fazla maliyetli olur" dedi.

Durumun hızla açıklık kazanmasını istediklerini belirten Moscovici, "AB'den ayrılma kararı sonrasında belirsizliğin artmasının, gayri safi yurt içi hasılayı, Birleşik Krallık'ta yüzde 1-2,5 oranında azaltmasını, geriye kalan Avrupa Birliği ülkelerinde de yüzde 0,2-0,5 oranında düşürmesini bekliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Moscovici, bu rakamların tahmin olmadığına, ön değerlendirmeleri olduğuna dikkati çekerek, belirsizliğin doğru politikalar uygulanması durumunda sınırlanabileceğini söyledi.