Dolar

34,2883

Euro

36,9976

Altın

3.013,29

Bist

8.743,62

BRICS’e yeni üye katılıyor mu? Türkiye'nin başvurusu gündemde

Türkiye’nin BRICS üyeliği için başvuru yaptığı konuşuluyor. Küresel ekonomik güçlerin bir araya geldiği bu platformda, Türkiye yer alacak mı?

3 Saat Önce Güncellendi

2024-10-23 13:46:44

BRICS’e yeni üye katılıyor mu? Türkiye'nin başvurusu gündemde

BRICS, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika ekonomilerini temsil eden uluslararası bir platformdur. 2011 yılında Güney Afrika'nın katılımıyla, bu grup küresel ekonominin önemli bir gücü haline geldi. Türkiye'nin de üyelik başvurusu gündemde.

BRICS HAKKINDA GENEL BİLGİ

BRICS, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika ekonomilerinin birleşimini temsil eden bir organizasyondur. Bu ülkelerin İngilizce baş harflerinden oluşan terim, 2011 yılında Güney Afrika'nın katılımıyla BRICS adını aldı. 2001'de, Goldman Sachs Yatırım Bankası'nın başkanı Jim O'Neill, BRICS terimini ilk kez bir yayında kullanmıştı.

BRICS'İN TARİHİ VE GELİŞİMİ

Jim O'Neill tarafından ortaya atılan bu kavram, 2006'da ilk diplomatik buluşma ile resmiyet kazandı. 2009'da Rusya'nın Yekaterinburg şehrinde tam kapsamlı bir toplantı gerçekleşti. 2011 yılında Çin'in Sanya kentindeki zirvede, Güney Afrika'nın katılımıyla BRIC grubu, BRICS adını aldı.

OLASI YENİ ÜYELER: TÜRKİYE VE DİĞERLERİ

Birçok ülke BRICS'e katılma ilgisi gösteriyor. Türkiye, Arjantin, Afganistan, Endonezya ve Meksika gibi ülkeler tam üyelik başvurusunda bulunmaya ilgi gösterdi. Ayrıca, İran, Mısır, Nijerya, Sudan gibi ülkeler de bu platforma katılma niyetlerini belirtti.

TÜRKİYE BRICS'E ÜYE Mİ?

Türkiye, BRICS'e katılma isteğini açıkça dile getirmiş bir ülke olarak dikkat çekiyor. Ancak, şu an için Türkiye'nin BRICS'e resmi olarak üye olmadığı belirtiliyor. İlerleyen süreçte bu konuda gelişmeler yaşanabilir.

SON VİDEO HABER

Ankara'da terör saldırısı! Patlama ve silahlı çatışma anları

Haber Ara