Dolar

34,2398

Euro

37,6309

Altın

2.920,13

Bist

9.109,34

Bu ülkede soğan etten daha pahalı!

Ülkemizde soğana her kesim erişebilirken, et ve et ürünleri daha çok lüks olarak görünüyor. Ama Filipinler’de bu durum tam tersi.

2 Yıl Önce Güncellendi

2023-01-19 12:19:48

Bu ülkede soğan etten daha pahalı!

Filipinler'de son bir ay içinde soğan, etten daha lüks bir hale geldi. Bütün tavuğun 4 dolara satıldığı ülkede bir kilo soğanın fiyatı 11 dolara yükseldi.

Günlük asgari ücretin 9 dolar olduğu Filipinler'de yetkililer yasa dışı soğan sevkiyatlarına el koydu. Ocak ayı başında Çin'den gelen 310.000 dolar değerindeki soğan, giysi etiketiyle ülkeye kaçak sokulmaya çalışırken yakalandı.

Filipinler'in başkenti Manila'da yaşayan ING bankası kıdemli ekonomisti Nicholas Mapa, bazı restoranların artık soğan içeren ürünler satmadığını belirtti.

Bazı işletmeler soğana alternatif ararken, Mutfak Mirasını Koruma Hareketi'nin kurucusu şef Jam Melchor, soğanın "Filipin mutfağında çok önemli bir malzeme" olduğunu ve hemen her yemekte kullanıldığını belirtiyor.

FİLİPİNLER'DE SOĞAN NEDEN BU KADAR ZAMLANDI?

Ekonomist Nicholas Mapa'ya göre, Tarım Bakanlığı'nın Ağustos ayında açıkladığı tahminler, ülkenin ihtiyaç duyulandan daha az soğan üreteceğini gösteriyordu. Ancak Filipinler'de Ağustos ve Eylül aylarındaki tayfunun etkisiyle hasat beklenenden daha kötü oldu.

Mapa, soğan ithalatı için geç kalındığını, fiyatlar yükseldikten sonra adım atıldığını belirtti.

Ocak ayının ilk haftasında hükümet, fiyatları kontrol altına almak için yaklaşık 22 milyon ton soğan ithalatını onayladı.

Haber Ara