İnsanoğlunun varlığının ne kadar kırılgan olabileceğini şimdi her zamankinden daha fazla görüyoruz. Dünyanın her yerindeki insanlar birbirine o kadar bağlı ki, her birinin eylemleri küresel olarak art arda gelebilecek sonuçlarla dalga etkisi oluşturabilir. Bu sonuçlar o kadar yıkıcı olabilir ki, bilim adamlarına göre sonunda insanlığın yok olmasına yol açabilir.
Popüler kültürdeki birçok kıyamet günü senaryosu ilgisiz görünse de bu, insanlığın varlığına yönelik gerçek bir tehdit olmadığı anlamına gelmez. Küresel Zorluklar Vakfı'nın en son Küresel Zorluklar Raporu'na göre, insanoğlunun varlığına yönelik insan faaliyetlerinin bir sonucu olarak ortaya çıkan birçok güncel tehdit bulunmaktadır. Doğal afetler gibi diğerleri, insan kontrolünün ötesindedir, ancak etkisi küresel işbirliği ile önemli ölçüde ölçeklendirilebilir.
İlk adım, bu tehditleri kabul etmek ve dünya liderlerinin, uzmanların ve bilim adamlarının bunları hafifletmesine izin vermek için insanların bu riskler hakkında öğrenebilecekleri her şeyi öğrenmektir.
10. Nükleer Savaş
Bir nükleer savaşın neden olduğu yok olma tehdidi, Japonya'nın Hiroşima kentinde 150.000 insanı öldüren bir nükleer bombanın üzerinden 70 yıldan fazla bir süre geçmiştir. Tarihteki bu felaket anında birçok kişinin öğrendiği şey, modern toplumdaki nükleer silahların varlığının insanlığın varlığını riske atma potansiyeline sahip olduğudur.
Arms Control Association'a göre, dünyadaki nükleer devletlerin şaşırtıcı bir şekilde toplam 14.000 nükleer savaş başlığı var ve bunların %90'ı Rusya ve ABD'ye ait. Bu arada, Rutgers Üniversitesi, Ulusal Atmosfer Araştırmaları Merkezi ve Colorado Üniversitesi'nden araştırmacılar, bu iki nükleer paketleme ülkesi arasındaki bir nükleer savaşın nükleer kışa neden olabileceğini buldular. Radyasyon nedeniyle yaşamların ve ölümlerin anında yok edilmesinin yanı sıra, bir nükleer kış, gezegende kıtlığa yol açabilecek ciddi bir tarımsal ve ekolojik çöküşün damgasını vurduğu mini bir buzul çağına sokabilir.
9. Biyolojik Savaş
Küresel Zorluklar Raporu'na göre, bazı kimyasal ve biyolojik silahlar büyük felaket potansiyeline sahiptir. Örneğin, zehirli kimyasallar aerosol haline gelebilir veya su kaynaklarına yayılarak tüm bölgenin sistemlerini kirletebilir ve binlerce olmasa da yüzlerce insanı öldürebilir.
Sentetik biyoloji ve genetik mühendisliğindeki son gelişmeler de, bu alanlardaki yeni teknolojik ilerlemelerin laboratuvarların oldukça bulaşıcı ve ölümcül maddeler yaratmasını mümkün kıldığı için bir endişe kaynağı haline geldi. Rapor, "Bu tür patojenler bir tesisten kazara salınabilir veya kasıtlı olarak büyük nüfus merkezlerinde salınabilir" diye açıklıyor. Daha da endişe verici olan şey, karmaşık mühendislik ve üretmek için daha fazla kaynak gerektiren nükleer silahların aksine, biyolojik ve kimyasal silahların daha az kaynakla ve daha düşük maliyetle geliştirilebilmesidir. 8. Küresel Pandemi
Son olaylar, bir virüsün tüm dünyaya nasıl hızla yayılabileceğini ve ekonomilere nasıl büyük zararlar verebileceğini ve binlerce cana mal olabileceğini göstermiştir. Pek çok bilim insanı, muhtemelen yarasalardaki bir patojenden kaynaklanan Coronavirüs salgınının son salgın olmayacağına inanıyor. İnsanlar doğal yaşam alanlarına tecavüz etmeye ve vahşi yaşamı yok etmeye devam ettikçe, dünya hayvanlardan insanlara sıçrayan daha fazla zoonotik hastalık görmeye devam edecek.
Uzmanlar, vahşi yaşamın tedavisine yönelik mevcut faaliyetler ve tutumlar devam ederse, insanların kendilerini dünya çapında milyonlarca insanın varlığını tehdit edebilecek kadar güçlü olabilen daha bulaşıcı hastalık salgınları için hazırlamaları gerektiğine inanıyor. 7. İklim Değişikliği
Pek çok uzman, iklim değişikliğinin günümüzde insanlık için en büyük tehdidi oluşturduğuna inanıyor, öyle ki bilim adamları ve uzmanlar yıllardır bu olguyu tartışmak için bir araya geliyorlar. BM Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nin 1.5˚C Küresel Isınma başlıklı özel raporuna göre ,insan faaliyetleri nedeniyle dünyanın sıcaklığı sanayi öncesi dönemden bu yana 1˚C arttı. Eğilimler devam ederse, insanlar sıcaklıkta daha fazla artış görecek ve bu da şiddetli fırtınalara, daha kötü ısı dalgalarına, kuraklıklara ve sellere yol açabilir. Ayrıca deniz seviyelerinde yükselmeye neden olabilir ve bu da sonunda içme suyu ve atık su arıtımını etkileyecek olan kıyı taşkınlarına yol açabilir. Bunlar da su kaynaklı hastalıkların yayılmasına neden olacaktır. Tüm bu değişikliklerin dünya çapında art arda gelen sonuçları olacak, ancak en dikkate değer olanı ekosistemin bozulması ve biyolojik çeşitliliğin önemli ölçüde kaybıdır .
6. Biyoçeşitlilik Kaybı
Dünya ekosisteminin düzgün işleyişi, büyük ölçüde gezegende yaşayan 9 milyon canlı türü arasındaki karmaşık etkileşime bağlıdır. Bununla birlikte, İbadan'daki Üniversite Koleji Hastanesi'nden araştırmacılara göre, son yıllarda dünya hızlı bir bozulmaya ve zengin biyolojik çeşitliliğin kaybına tanık oldu. İnsan faaliyetleri, artan dünya nüfusu, kirlilik, doğal kaynakların sömürülmesi, diğerleri arasında ekosisteme zarar veriyor. Kayıplar arasında bitki ve hayvan türleri de var. Biyoçeşitlilik ve Ekosistem Hizmetlerine İlişkin Hükümetlerarası Bilim-Politika Platformu (IPBES) tarafından yapılan son araştırma , 1 milyon kadar bitki ve hayvan türünün şu anda yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ortaya çıkardı.
Pek çok türün yok olması, uzun vadede temiz hava ve suya erişimi tehdit edebilir ve dünya çapında gıda üretimini büyük ölçüde etkileyebilir. Biyolojik çeşitlilikteki ciddi bozulma, dünya çapındaki insan nüfusunu tehdit edebilecek daha bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkmasına da neden olabilir. 5. Yapay Zeka
Aralarında dünyaca ünlü astrofizikçi Stephen Hawking'in de bulunduğu pek çok bilim insanı, yapay zekanın uzun vadede yaratıcıları tarafından bile kontrol edilmesinin zor olacağına, insan yeteneklerini aşabileceğine ve sonunda insan ırkının yok olmasına neden olabileceğine inanıyor.
Bilim adamları, dikkatsizce konuşlandırılır ve çok güçlü olmaya bırakılırsa, düşünen makinelerin insanlardan daha baskın, çok daha sofistike ve evrimleşmiş olabileceğine inanıyor. İşleri devraldıktan sonra yapay zeka, sonunda insanlığı yok edebilecek veya yok olmaya itebilecek küresel bir felakete neden olabilir. 4. Nanoteknoloji
Birçoğu, moleküler atomik seviyedeki nanoteknolojinin veya mühendisliğin savaş için kullanılabileceğinden ve pek çok istenmeyen sonuçla birlikte oldukça yıkıcı olabileceğinden korkuyor. Oxford Üniversitesi Felsefe Fakültesi'nden Profesör Nick Bostrom'un araştırmasına göre, ileri moleküler nanoteknoloji, bilim adamlarının biyosferi zehirleyerek, yakarak veya güneş ışığını engelleyerek yok edebilen "bakteri ölçeğinde kendi kendini kopyalayabilen mekanik robotlar" inşa etmelerini sağlayacak.
Bostrom, "Bu teknolojiye sahip olan kötü niyetli bir kişi, bu tür nanobotları çevreye salarak Dünya'daki akıllı yaşamın yok olmasına neden olabilir" diye açıklıyor. Bu yüzden bu teknolojiyi yanlış ellerden uzak tutmak için çaba gösteriliyor. 3. Süper Volkanlar
75.000 yıl önce Toba Dağı'nın süper volkanik patlaması neredeyse insanlığın yok olmasına yol açtı. Kuzey Orta Endonezya'da bulunan Toba Dağı, çok uzun bir süre gökyüzünün büyük bir kısmını kaplayan Dünya'nın en kötü volkanik patlaması sırasında 2.800 kilometreküp kül ve lav saldı. Tarihçilere göre bu olay dünyayı şiddetli bir buzul çağına sürükledi.
Şimdi birçok kişi, bu büyüklükteki başka bir patlamanın, günümüzde süper volkanları çevreleyen yoğun şehirleri göz önünde bulundurarak daha ölümcül sonuçlara yol açabileceğine inanıyor. Ünlü bir süper volkan , Yellowstone Milli Parkı'nın altında yer almaktadır. Birçok volkanolog, patlamasının bugün birçok ABD şehri üzerinde feci etkileri olabileceğine inanıyor.
2. Asteroit
Asteroitler , güneş sisteminde dolaşan devasa kaya oluşumlarıdır. Bu asteroitlerin geçmişte Dünya ile çarpışması dinozorların yok olmasına neden oldu. Şimdi Catching Stardust: Comets, Asteroids and the Birth of the Solar System kitabını yayınlayan bir kozmokimyacı, tarihin tekerrür edebileceğine inanıyor.
Bir noktada, bir kuyruklu yıldızın veya bir asteroitin Dünya'ya çarpacağını ve bunun yıkıcı sonuçları olacağını söylüyor. Devasa bir asteroitin gezegene çarptığında insanlığı yok edebileceğine inanıyor. 1. Bilinmeyen
Hiçbir şey bilinmeyenden daha fazla korku uyandıramaz. Pek çok uzman, insan kavrayışının ötesinde gizlenen çok sayıda bilinmeyen tehdit olduğuna inanıyor. Küresel Zorluklar Raporu'na göre, hızlı ekonomik, bilimsel ve teknolojik gelişme, öngörülemeyen riskleri de beraberinde getiriyor. Rapor, "Bu nedenle, gelecekteki birçok küresel felaket riskinin şu anda bilinmemesi muhtemeldir" sonucuna varıyor.
Bu potansiyel riskler hakkında hala çok az şey anlaşılmış olsa da, insanlar bunları taramak, izlemek ve taramak için yöntemler geliştirdi. Bilim adamları, etkilerini azaltmak için onları bulmak için çalışmalar yürütmeye devam ediyor.
Kaynak: Worldatlas