AA'nın haberine göre onaylanan yasa ile başta Türkiye olmak üzere, yurt dışında yaşayan seçmenlerin en aktif olduğu ülkelerde seçim sandığı kurulması konusunda getirilen sınırlamalar çerçevesinde bir ülkede Bulgar diplomatik temsilciliklerin dışında sadece 35 yerde sandık kurulabilmesine izin verilecek.
Yurt dışında bir yerde sandık kurulabilmesi için ayrıca ilgili ülkede yaşayan en az 60 Bulgaristan vatandaşının yazılı talebi gerekiyor. Yasa ile cumhurbaşkanı ve Avrupa Parlamentosu seçimlerinde "kimseye oy vermiyorum" diye bir tercih hanesine yer verilmesi de kabul edildi.
TEPKİLER VAR
Parlamentoda grubu olan üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) ve kuruluş aşamasından bulunan Sorumluluk Özgürlük ve Hoşgörü İçin Demokratlar (DOST) partisi lideri Lütvi Mestan yasa değişikliklerine tepki gösterdi. Mestan, yasadaki sınırlandırıcı metinlerin "faşist" olduklarını ve "etno-nazi" sonuçlar getireceklerini söyledi. HÖH milletvekillerinden Tuncer Kırcaliyev de GERB milletvekillerinin PF ortaklarına "boyun eğdiklerini" belirterek, "Unutma ki reverans yaptığında hem onurun hem de bel kemiğin zarar görebilir" diye konuştu.
HÖH milletvekillerinden Çetin Kazak da yasa değişikliklerinin tamamen Türkiye'de yaşayan göçmenlere yönelik olduğunu belirterek, "Türkiye'de yaşayan soydaşlarımız Bulgaristan'ın milli güvenliğine tehdit değiller" dedi.
İLK KEZ SONBAHARDA OY KULLANACAKLAR
Yurt dışında yaşayan Bulgarlar, yeni yasa düzenlemelerine göre ilk kez ülkede sonbaharda yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde oy kullanacak.
Ülkede 2013 yılında yapılan son genel seçimlerde Türkiye'de 76 yerde sandık kurulmuş, buralarda 80 bin civarında oy kullanılmıştı. Parlamento aynı yasayı daha önce de kabul etmiş ancak Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev yasayı veto etmişti. Yasanın kabul edilmesinde iktidar koalisyonunun lideri Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi İçin Vatandaşlar Partisi (GERB), hükümet dışından ırkçı ve aşırı milliyetçi Vatansever Cephe (PF) koalisyonu birlikte hareket etmişti.