Demokrasi Kuvvetleri Savunma Ulusal Konseyi Partisinden (CNDD FDD) yapılan açıklamada, gerginliği tırmandırmak ve planladıkları soykırımın başladığını göstermek amacıyla Belçikalı koloniler tarafından "tuhaf" medya oyunları düzenlendiği öne sürüldü.
AA'nın haberine göre, Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza'nın sivillerin yasa dışı silah teminini bitirmek için somut adımlar attığı belirtilen açıklamada, Nkurunziza'nın sözlerinin ülke içerisinde memnuniyetle karşılandığı ve Burundi'deki olaylarla ilgilenen uluslararası toplumun istekleriyle örtüştüğü ifade edildi.
Belçika'nın bu durumdan tatmin olmadığı ileri sürülen açıklamada, "Yasa dışı silah bulunduranlara yönelik ültimatomun soykırım uygulanmasına kapı araladığı yönünde çığırtkanlık yapan eski sömürgeci güç, yapılan bu açıklamalardan memnun kalmamıştır" ifadesine yer verildi.
Açıklamada ayrıca, Belçika lobisinin ve Avrupa Birliği bünyesindeki şebekelerinin, farklı medya organları ve uluslararası örgütler aracılığıyla uluslararası toplumu ikna etmeye çalıştığı iddia edildi.
İktidardaki CNDD FDD partisi, pazar günü başlatılan silahsızlandırma operasyonu vesilesiyle güvenlik güçlerini tebrik ederken, Burundi'de soykırım uygulandığını ileri sürerek ülkenin imajını zedeleyenlerin yalanlarını ortaya çıkarmak için Afrika Birliği uzmanlarını bu operasyonları yerinde izlemeye çağırdı.
Belçika Devlet Bakanı ve AB Afrika Karayip Pasifik Karma Parlamentosu Eşbaşkanı Louis Michel, cuma günü yaptığı açıklamada, AB'yi ve diğer dünya devletlerini Afrika'daki Büyük Göller bölgesinde yeni bir soykırımı engellemek için harekete geçmeye çağırmıştı.
Burundi'de 10 yıldır iktidarda bulunan Nkurunziza, hükümet ile silahlı gruplar arasında 28 Ağustos 2000'de imzalanan Aruşa Anlaşması'ndaki devlet başkanının yalnızca iki kez seçilebileceğine ilişkin maddeye rağmen, nisan ayında 3. kez adaylığını açıklamıştı.
Anayasa Mahkemesi de "2005'te atamayla göreve gelen Nkurunziza'nın devlet başkanı seçimi için 3. kez aday olmasının önünde yasal bir engel bulunmadığı" yönünde görüş bildirmişti.
Nkurunziza'nın resmen adaylığını duyurduğu nisan ayı sonunda muhalefet ve sivil toplum kuruluşları protesto için sokaklara dökülmüş, çok sayıda kişi hayatını kaybetmişti.
Ülkede 21 Temmuz'da düzenlenen devlet başkanı seçiminde oyların yüzde 69,41'ini alarak 3. kez iktidara gelen Nkurunziza, 20 Ağustos'ta yemin etmişti.
BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinin son raporuna göre, Burundi'deki şiddet olayları yüzünden son üç ayda 130 kişi öldü. Sivil toplum kuruluşları ise 200'den fazla kişinin öldüğünü ileri sürmüştü.