Dolar

34,3554

Euro

37,0767

Altın

2.969,90

Bist

9.149,78

Büyük keşif! Kertenkelelerin atası dolapta bulundu

İngiltere’de bir müzenin depolama dolabında kertenkelelerin atası olarak kabul edilen bir sürüngenin fosili bulundu.

2 Yıl Önce Güncellendi

2022-12-03 18:37:24

Büyük keşif! Kertenkelelerin atası dolapta bulundu

İngiltere'de bir müzede tesadüfen bulunan keşif incelemesi, kertenkelelerin ortaya çıkışını bilinenin aksine, 35 milyon yıl geriye kaydırdı.

Keşifle ilgili açıklamada bulunan ekip şunları söyledi:

'Küçük kasap' anlamına gelen türün adı, keskin kenarlı dilimleyici dişlerle dolu çeneleriyle eklembacaklıları ve küçük omurgalıları avlardı.”

638b2c9a50acca518c557b54

İngiltere merkezli Bristol Üniversitesi ve Doğal Tarih Müzesi yetkilileri, dün basın açıklaması yaparak müzenin depo dolabında 1950'lilerde ‘yanlış olarak etiketlenmiş' bir fosilin, günümüz kertenkelelerin atası olarak tespit ettiklerini duyurdu. Keşfin, bilinenin aksine kertenkele ve benzer aileye ait sürüngenlerin ortaya çıkışını 35 milyon geriye kaydırdığı vurgulandı. Keşfi yapan Dr. David Whiteside ve ekibi, fosile X-ray taraması yaparak inceledi ve numunenin günümüz kertenkeleleriyle ilişkili olduğunu ortaya koydu.

638b2c1950acca518c557b50

Bu keşfin son yılların en önemli gelişmesi olduğunu belirten Dr. Whiteside keşif sürecini şöyle anlattı:

“Numuneyi ilk olarak, Bilimsel Araştırma Görevlisi olduğum Londra'daki Doğa Tarihi Müzesi'nin depolarında, Clevosaurus fosilleriyle dolu bir dolapta tespit ettim... Örneğimiz basitçe 'Clevosaurus ve bir başka sürüngen' olarak etiketlenmişti. Örneği araştırmaya devam ettikçe, aslında Tuatara grubundan çok günümüz kertenkeleleriyle daha yakından ilişkili olduğuna giderek daha fazla ikna olduk. Üniversitede fosillerin X-ray taramalarını yaptık ve bu, fosili üç boyutlu olarak yeniden oluşturmamızı ve kayanın içine gizlenmiş tüm minik kemikleri görmemizi sağladı.”

SON VİDEO HABER

Antep fıstığında Dubai çikolatası etkisi! Fiyatlar uçtu

Haber Ara