Dolar

34,5424

Euro

36,0063

Altın

3.006,41

Bist

9.549,89

Büyükelçi el-Hureyci: S. Arabistan, Arakanlılara hak ihlalini önlemek için çalışıyor

Suudi Arabistan Ankara Büyükelçisi Waleed bin Abdulkerim el-Hureyci yaptığı açıklamada “Suudi Arabistan, Arakanlılara hak ihlalini önlemek için çalışıyor” dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-09-07 16:57:18

Büyükelçi el-Hureyci: S. Arabistan, Arakanlılara hak ihlalini önlemek için çalışıyor

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Suudi Arabistan Ankara Büyükelçisi Waleed bin Abdulkerim el-Hureyci bir basın açıklaması yayınlayarak Arakanlı Müslümanların maruz kaldığı baskı politikasını kınadı.

el-Hureyci, “Suudi Arabistan Krallığı Rohingyalılara Yönelik Hak İhlallerini Durdurmak İçin Çaba Harcıyor” başlığıyla yayınladığı bildiride, şu ifadeleri kullandı:

İki Kutsal Mescit Hizmetkârı Kral Selman bin Abdulaziz Âl Suud'un hükümeti, insan hakları konularına büyük bir önem vermekte, yerel ve uluslararası düzeylerde bu hakların korunmasının temellerini atmaya çalışmaktadır. Suudi Arabistan Krallığı'nın bu konudaki çabaları, insan hayatı ve onurunu her yönüyle korumaya çağıran yüce İslam şeriatını uygulama yükümlülüğünün bir gereğidir. Suudi Arabistan yönetimi, 1997 yılından bu yana gerek insan hakları ile ilgili, gerekse çeşitli şekillerde etnik ayrımcılık, işkence ve benzeri aşırı, insanlık dışı ve aşağılayıcı muameleler ile ilgili çeşitli temel uluslararası sözleşmelere katılmaya başlamıştır.

Rohingya meselesine ilişkin olarak ise Suudi Arabistan Krallığı, Myanmar'ın bu bölgesindeki Müslümanların yaşadığı insani trajedi konusunda hiçbir çabayı esirgememiştir. Suudi Arabistan Krallığı'nın ilkeli yönetimi, sözel değil eylemsel bir liderliktir. Suudi Arabistan Krallığı'nın bu meseledeki rolünü daha yakından anlamak, Rohingya'ya ilişkin onurlu tutumlarını algılamak için son 70 yılın tarihsel kayıtlarını incelemek gerekir. Suudi Arabistan Krallığı, bu meseleyi uluslararası platformlarda ve Birleşmiş Milletler'e bağlı İnsan Hakları Konseyi'nde gündeme getiren ilk ülkelerden biri olmuş, Myanmar hükümetinin onları Bengalli kaçak göçmenler oldukları gerekçesiyle 1982 yılından bu yana vatandaş olarak tanımamasını ve dolayısıyla seyahat özgürlüklerinin kısıtlanmasını ve gıda, temel hizmetler ve sağlık gibi en basit insan haklarından dahi mahrum bırakılmalarını kınamıştır. Suudi Arabistan Krallığı bununla da yetinmeyip bu Müslüman azınlığa sağlık ve eğitim rehabilitasyon programları aracılığıyla Elli Milyon Dolar bağış yapmıştır. 1948 yılından bu yana onları topraklarında ağırlamış, şu anda sayıları yaklaşık 300 bine ulaşmıştır.

Meseleyi açıklamalar düzeyinde değerlendirdiğimizde ise Suudi Arabistan Krallığı, Rohingyalı azınlığa yönelik öldürme, tecavüz, zorla tahliye, işkence ve etnik temizlik gibi şiddet eylemlerini kınadığını pek çok kez ifade etmiştir. Bu bağlamda peş peşe açıklamalar yapmış, Rohingya Müslümanlarının maruz kaldığı son hak ihlalleri konusunda geçenlerde Dışişleri Bakanlığı'nın yayımladığı açıklamada şu ifadelere yer verilmiştir: “İslam dünyasının kalbi niteliğindeki Suudi Arabistan Krallığı, Müslümanların umutlarını ve acılarını hissederek Rohingya Müslümanlarına yönelik hak ihlalleri ve camilerinin yakılmasını kınayan bir karar çıkarılmasına çağrıda bulunmaktadır.” Suudi Arabistan Krallığı ayrıca, başta Rohingya meselesini uluslararası düzeye hızla taşıma isteği olmak üzere birtakım adımlar atmış, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri ile görüşmüş, temaslar sonucu Birleşmiş Milletler tarafından acil kınama kararı alınmıştır. Keza Güvenlik Konseyi'nin etkin ülkeleriyle temas kurularak Rohingya konusunun Konsey gündemine alınması talep edilmiş ve Konsey bu hak ihlalleri konusunda bilgilendirilmiştir. Suudi Arabistan Krallığı, İslam dünyasının liderliği konumuyla, krize bir çözüm bulunması amacıyla uluslararası düzeyde çaba ve temaslarını sürdürecektir.

Waleed bin Abdulkerim el-Hureyci

Suudi Arabistan Krallığı Ankara Büyükelçisi

SON VİDEO HABER

İsrail, Gazze'yi sabaha kadar bombaladı: 23 şehit

Haber Ara