Casusluk yapmayı reddeden Bosnalı Müslümanlar, Hırvatistan’dan sürüldü
Hırvatistan’ın çok sayıda Bosnalı Müslüman’ı casusluk yapmaya ve Bosna Hersek’teki Müslümanlar hakkında bilgi vermeye zorladığı öğrenildi. Bilgi vermeyenlerin çalışma izinlerinin iptal edilip sınır dışı edildiği, geride kalanların da fişlendiği öğrenildi.

Oluşturma Tarihi: 2019-03-30 00:31:54

Güncelleme Tarihi: 2019-03-30 00:31:54

Hırvatistan yönetiminin, çok sayıda Bosnalı Müslümanı casusluk yapmaya ve Bosna'daki Müslümanlar hakkında bilgi vermeyi zorladığı; işbirliği yapmayanları ise, çalışma izinlerini iptal edilip sınır dışı ettiği öne sürüldü. Hırvatistan'da kalanların ise, ulusal güvenliği tehdit ettikleri için fişlendiği bildirildi.

Bosnalı haber sitesi olan Zurnal'da yayınlanan haberde; Hırvat istihbarat yetkililerinin, camilere silah ve patlayıcı yerleştirmek için, özellikle Müslüman Selefi gruba yakın olan Bosnalı işbirlikçileri kullanmaya çalıştığı iddia edildi.

BOSNALI BİR SELEFİ'Yİ KULLAMAK İSTEDİLER

Hırvat istihbaratının, Nisan 2018'de Bosna'nın merkezindeki bir camiye silah dolu bir çanta göndermesi için, ‘HC' olarak bilinen Bosnalı bir Selefi'den yardım talep ettiği de iddia ediliyor.

Bundan önce de bir Hırvat yetkilinin, kendisine Irak İslam Devleti'ni (IŞİD) öven sahte bir Facebook profili oluşturmasını ve Bosna'daki Müslümanları gözetlemek için kullanmasını emrettiğini bildirildi.
HC, Zurnal'a yaptığı açıklamada, Slovenya'da çalıştığı için sık sık Hırvatistan'dan geçerken, Hırvat yetkililerinin, işe alım karşısında kendisine casusluk yapmayı teklif ettiğini, red cevabı verince ise bu ülkeden gidiş-gelişlerde zorluk çıkarıldığını söyledi.

HIRVATİSTAN CUMHURBAŞKANI'NA SUÇLAMA

Bosna Güvenlik Bakanı Dragan Mektiç de, yerel basına verdiği demeçte, "sahte bayrak" operasyonunun Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar-Kitaroviç'in, Bosna-Hersek'in "terörizm cenneti" olduğu iddialarını kanıtladığını söyledi.

Bakan Mektic, Hırvat Cumhurbaşkanının, son iki yıl boyunca Hırvat ajanslarının, daha sonra "keşfedilecekleri" Bosna'daki camilere silah taşımak için Selefilerle bağlantılı Bosnalı vatandaşları teşvik etmeye çalıştığını söyledi.

HIRVATİSTAN GÜVENLİK TEŞKİLATI'NDAN İTİRAF

Hırvatistan'ın Güvenlik ve İstihbarat Teşkilatı Müdürü, Bosna'lı Selefilerle görüşmeler yaptıklarını, ancak silah kaçakçılığı talep etmediklerini itiraf etti.
Saraybosna Üniversitesi Kriminoloji ve Güvenlik Araştırmaları Fakültesi Profesörü Goran Kovaceviç, Hırvatistan'ın “Kesinlikle Bosna'ya karşı özel bir savaş tipine öncülük ettiğini" söyledi.
Kovaceviç, El Cezire'ye verdiği demeçte, "Bunu Bosna'ya Hırvat siyasetçiler, diğer yetkililer ve medya aracılığıyla yöneltilen propaganda ile gördük" dedi.

'AMAÇLARI BOSNA'YI İSTİKRARSIZLAŞTIRMAK'

Bosnalı güvenlik kurumu izleme komitesinin eski bir üyesi olan Damir Becireviç ise, El Cezire 'ye verdiği demeçte, bu durumun Hırvatistan'ın yıllardır Bosna'yı küçük düşürme girişimini bir parçası olduğunu belirterek, "Bölgenin dışında, Hırvatistan, Bosna'nın arkadaşı gibi görünüyor. Ancak somut hamlelerle Bosna'nın istikrarsızlaştırılması için elinden geleni yapmaya çalışıyor”dedi.
Üç Bosnalı El Cezire'ye, Hırvat istihbaratının son iki yıl boyunca işbirlikçi olarak girmeleri amacıyla birkaç sorgulama için çağrıldığını söyledi.Bu üç Bosnalı, o zamanlar Hırvatistan'da çalışıyordu; Hırvatistan AB üye ülkesi olduğu için Bosna'dan daha iyi iş fırsatları sunuyordu.

Hırvatistan'da çalışan Bosnalıların kesin sayısı bilinmemekle birlikte, Hırvatistan'ın 2011 nüfus sayımına göre, Hırvatistan'da 6.733 Bosna vatandaşı bulunduğu öğrenildi. Hırvatistan'ın Güvenlik ve İstihbarat Teşkilatı ise, El Cezire'nin yorum isteğine cevap vermedi.