Çekilmenin arkasından tampon bölge çıktı: ABD ve Rusya anlaştı
ABD Başkanı Donald Trump'ın 'Suriye'den çekilme' kararı form değiştirdi. Buna göre ABD 'yavaş' çekilecek. Yavaşlamanın ardında ise Rusya var.

Oluşturma Tarihi: 2019-01-03 18:31:11

Güncelleme Tarihi: 2019-01-03 18:31:11

ABD Başkanı Donald Trump'ın 14 Aralık'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesi sırasında aldığı "Suriye'den çekilme kararı" halen tartışılıyor.

ÇEKİLME YAVAŞLATILACAK FAKAT SÜRE BELLİ DEĞİL

Güney Carolina Senatörü Cumhuriyetçi Lindsey Graham'ın 31 Aralık'ta yaptığı "Sanırım akıllıca bir şekilde işleri yavaşlatıyoruz" açıklamasının ardından Trump da ilk sinyali Salı günü verdi. "Askerlerimizi yavaş yavaş eve geri gönderiyoruz" şeklinde tweet atan Trump, yavaşlamayı kabul etti.

TRUMP'IN AÇIKLAMASINDA PYD AYRINTISI

Beyaz Saray'daki Bakanlar Kurulu toplantısında konuşan Trump, "ABD askerlerinin çekilmesine ilişkin hiçbir zaman 4 aylık bir süreden söz etmediğini" söyledi. Trump, ABD'nin Suriye'den bir süre sonra çıkacağını ve bu çekilme sırasında "Kürtlere desteğin devam edeceğini" de aktararak "Kürtleri korumak istiyoruz ama Suriye'de sonsuza kadar kalmak istemiyorum. Orası kum ve ölümden ibaret" dedi.

YAVAŞLAMANIN ARKASINDA ANLAŞMA VAR: ABD ve RUSYA ANLAŞTI

ABD'nin Suriye'den çekilmeyi yavaşlatacağı fakat zaman belirlemediği anlaşılırken Habertürk Yazarı Serdar Turgut, bunun sebebinin PYD'yi Türkiye sınırından uzaklaştırmak olduğunu yazdı. Turgut'a göre "Eğer Trump bu plandan aniden vazgeçmezse yapılanlar, Rusya ile ABD'nin çok önce yapmış olduğu bir ön anlaşmaya dayanıyor."

RUSLARA GÖRE “KUZEY IRAK MODELİ” AMERİKALILARA GÖRE İSE “KAMIŞLI MODELİ”

Turgut, bugün yayınlanan “Washington'un Suriye hamleleri” başlıklı yazısında, ABD'nin bir "devlet stratejisi" geliştirmeye çalıştığını belirterek, o stratejiyi şu şekilde aktardı:

“- Kürtler, Suriye rejimi ile anlaşırsa sınırlı özerklik verilmiş olan nüfus Türkiye sınırından iyice güneye çekilmiş bir bölgeye gidecek.

- Rusya, Türkiye ve Amerika ile koordinasyon da sağlanırsa özerk bölgenin Türkiye ile arasındaki bölgede hiç bir etkinliğinin olmaması için Suriye rejiminin Rusya destekli olarak etkin olması sağlanacak. Buna da Suriye'nin toprak bütünlüğüne vurgu yapan Türkiye'nin karşı çıkmayacağı düşünülüyor Washington'da. Rejim ile Kürtler şu anda verimli tarım alanları ve petrol alanlarının kullanımı ve paylaşımı konularında konuşmalar yapıyorlar Washington'a gelen bilgilere göre.

- YPG'ye verilmiş silahların ilerde tehlike yaratmaması için ve Rusya ya da Suriye'nin eline de düşmemesi için bir bölümü ya geri alınacak ya da kullanılamaz hale getirilerek bırakılması planlanıyor. Pentagon şu anda geri alınacak silahları bölgede nerelere konuşlandırılabileceği üzerinde çalışıyor.

- Ruslar bu modele Kuzey Irak Modeli, Amerikalılar ise Kamışlı Modeli diyorlar. Rusya ile Amerika bunun üzerine neredeyse 11 aydır konuşuyorlar. Aradaki tek sorun Türkiye'yi rahatsız etmeyecek formülün bulunmasıydı.”

4 AYLIK SÜREYİ KABUL EDEN TRUMP DEĞİL PENTAGON

Turgut yazısında “Pentagon çekilme süresinin bir aydan dört aya çıkarılmasını özerk bölgeye geçişin iyi koordine edilmesi için istedi“ ifadelerini kullandı.Bu da çekilme için dillendirilen ve Trump'ın bugün bizzat yalanladığı “4 ay” iddiasının çıkış kaynağının Beyaz Saray değil, Savunma Bakanlığı olduğunu gösterdi.

“4 ay” iddiası New York Times Gazetesi tarafından iki gün önce gündeme getirilmişti. Ayrıca ABD'nin eski Savunma Bakanı General James N. Mattis, geçtiğimiz ay yayınladığı bir mektupla şubat ayı sonunda görevini bırakıp emekliye ayrılacağını açıklamıştı. Mektupta belirtilen gerekçe ise “görüş ayrılığı” oldu. James Mattis, geçen sene Şubat ayında Başkan Trump'ın Afganistan ve Suriye'den çekilme isteğine karşı çıkmıştı.