Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğunda katledilen Cemal Kaşıkçı için Suudi Arabistan Başsavcısı, olayla ilgili 'cinayet emrini vermek ve suçu icra etmek' suçlamasıyla 5'i idam olmak üzere 11 kişi hakkında dava açmıştı.
KAHTANİ GÖREVDEN ALINMIŞTI
Önceden planlandığı ortaya çıkan hadisenin ardından Muhammed bin Selman'ın danışmanı Suud el Kahtani, cinayetteki rolü nedeniyle görevden alınmıştı. Ardından ABD Hazine Bakanlığı'nın yaptırım uygulanan kişiler listesine eklenmişti.
KAHTANİ HİÇBİR DURUŞMAYA KATILMADI
Ancak konuyu yakından takip eden kaynaklara dayandırılan bazı haberlere göre Kahtani'nin ocak ayından bu yana süren duruşmaların hiçbirine katılmadığını dile getirdi.
SKYPE ÜZERİNDEN EMİRLER VERDİ
İki bölgesel istihbarat servisinin Reuters'a verdiği bilgilere göre, gazeteci Kaşıkçı'nın öldürülmesi ve parçalara ayrılması olayını doğrudan yöneten kişi bizzat Kahtani'ydi. İstanbul'da olayı icra eden ekibe Skype üzerinden bizzat emirler verdi.
KAÇIRMAK İSTEDİLER SONRA ÖLDÜRMEYE KARAR VERDİLER
Suudi Savcı, kasım ayında yaptığı açıklamada, Kahtani'nin, Kaşıkçı'nın ülkeye götürülmesi (kaçırılması) emrini veren istihbarat şef yardımcısı Ahmed El Asiri ile koordine halinde olduğunu da dile getirmişti. Savcı açıklamasının devamında, Kaşıkçı'nın ülkesine dönmeyi reddettiği için ekibin başındaki kişinin kendisini öldürmeye karar verdiğini söylemişti. Ayrıca açıklamada, Kahtani'nin İstanbul'a giden ekiple seyahat öncesi bir araya geldiğini de kaydetmişti.
"VERİLEN EMRİ UYGULADIK"
Kaşıkçı cinayetinin önemli isimlerinden olan General Asiri'nin yargılandığı ifade edildi. Ayrıca ekipte bulunan adli tıp uzmanı ve idamla yargılanan diğer kişilerin 'Sarayın koruması' altında olmadığı belirtiliyor. Ancak mahkemedeki duruşmalardan sızan bilgilere göre Asiri ve diğer şüphelilerin, aslında Kaşıkçı'yı öldürme niyetinde olmadıklarını, sadece kendilerine verilen emri uyguladıklarını söyledikleri belirtiliyor. Konuyla ilgili ne Suudi Savcılığı, ne de avukatlar açıklama yaptı.
Bu arada Suud el Kahtani'nin perde arkasında görevine devam ettiği, Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın yakın çevresinde etkin şekilde nüfuz sahibi olmayı ve danışmanlık yapmayı sürdürdüğü dile getiriliyor.
KAHTANİ'NİN SEYAHAT YASAĞI VAR
Suudi yetkililer ise söz konusu iddiaları yalanlayarak, Kahtani'nin soruşturmasının devam ettiğini ve seyahat yasağının bulunduğunu dile getiriyor.
DURUŞMALAR TAKİP EDİLEMİYOR
Kaşıkçı cinayetiyle ilgili yürütülen duruşmalara erişim yasak. Sadece ABD, Türkiye, Fransa, Rusya, İngiltere ve Çinli diplomatların takibine izin veriliyor.
Ancak Suudi kaynakların diplomatlara duruşmadan çok kısa süre önce bilgi vermesi ve diplomatların mahkemeye tercüman getirmesine izin vermemesi, Batılı ülkelerce sert biçimde eleştiriliyor.