Cezayir'de ordu nasıl pozisyon alacak? Buteflika'nın kararının ardından ilk açıklama geldi!
5. kez cumhurbaşkanı olmak için aday olan ve karşıtlarının sokağa döküldüğü hali hazırdaki cumhurbaşkanı Buteflika'nın seçimlerin ertelendiğini ve adaylığını çektiğine ilişkin açıklamasının ardından Cezayir ordusundan ilk açıklama geldi.

Oluşturma Tarihi: 2019-03-13 20:19:33

Güncelleme Tarihi: 2019-03-13 20:19:33

Başkentteki Harp Akademisinde üst düzey askeri yetkililerle bir araya gelen Cezayir Genelkurmay Başkanı Ahmed Kayid Salih, ülkede devam eden siyasi krize ilişkin açıklamalarda bulundu. Salih, "Cezayir'in birliği ve istikrarı, ordunun sorumluluğunda olan değerli bir emanettir" diyerek, ordunun öncelikli görevinin ne pahasına olursa olsun bu emaneti korumak olduğunu söyledi. Cezayir ordusu ile halk arasındaki yakınlığa işaret eden Salih, halkın orduya olan bağlılığından ve güveninden ötürü gurur duyduklarını ifade etti. Salih, ülkenin istikrarının iç ve dış düşmanları rahatsız ettiğini savunarak, ülkedeki huzur ortamını bozmaya çalışanlar olduğuna dikkati çekti. Genelkurmay Başkanı Salih, Cezayir halkının "şuurlu, asil ve İslam dininin öğretilerine bağlı olduğunu" ifade ederek, krizin büyüklüğüne rağmen halkın bundan korku duymadığını dile getirdi.

AÇIKLAMA NE ANLAMA GELİYOR, ORDU KİMİN TARAFINDA?

Muğlak bir şekilde yapılan bu açıklamaların tam olarak ne anlama geldiğiyse tartışılıyor. Ordunun "istikrar korumaktan" kastının Buteflika'nın koltuğunu sağlamlaştırmak mı yoksa halkın "değişim" sesine kulak vermek mi olduğu merak ediliyor. Cezayir Ordusu Genelkurmay Başkanı Ahmed Kayid Salih, üç gün önce Cezayir'deki Rubiye bölgesinde yer alan askeri mühendislik okulunda yaptığı konuşmada, "Cezayir halkı ile ordusunu, sevgi, karşılıklı sempati ve dayanışma unsurları ile ülkenin yarınları için ortak bir bakış açısının dinamikleri bir arada tutuyor. Cezayirliler bugünlerde vatanına ve itibarına sahip çıkıyor" demişti.

Son açıklama gibi muğlak bir şekilde sarf edilen bu cümlelerde de Genelkurmay Başkanı'nın "bugünlerde vatanına ve itibarına sahip çıktıkları" cümlesiyle Buteflika'nın adaylığına karşı sokağa dökülen Cezayirlilerin protestolarını kast edip etmediği bilinmiyor.

Öte yandan bu açıklamanın; Buteflika seçilirse devam etmesi beklenen gösterilere müdahale edilmeyeceğine ve bu gösterilerin "Cezayir Baharı"na dönüşmesi durumunda ordunun devreye girip girmeyeceğine ilişkin bir sinyal olabileceği de tartışılıyor.

TÜM VEKİLLERE İSTİFA ÇAĞRISI

Öte yandan İslami eğilimli Adalet ve Kalkınma Partisi'nin başkent Cezayir'deki genel merkezinde bir araya Cezayir'deki muhalefet partileri, bir görüşme gerçekleştirip bildiri yayınladı.

Ülkedeki mevcut yönetimin geçiş sürecini yönetmeye ehil olmadığı kaydedilen bildiride, "Buteflika'nın kararlarını hem şekil hem de içerik olarak reddediyoruz" denildi. Şu anki durumun Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika'nın 4. döneminin devamı ve uzatılması anlamına geldiğine işaret eden muhalefet partileri, halkın tüm talepleri yerine getirilene kadar gösterilerin devam etmesi ve parlamentodaki tüm âkil ve onurlu tüm milletvekillerinin istifa etmesi çağrısı yaptı. Bildiride ayrıca Anayasa ve halk iradesi dışındaki bir durumun sürdürülemez olduğuna dikkat çekilirken, ordunun önemi ve anayasal görevine işaret edilerek "ordunun siyasi çekişmelerin içine girmemesi gerektiği" vurgulandı. Söz konusu toplantıya birçok muhalefet partisinden yetkililer ile eski Başbakan Ali bin Filis ve eski İletişimi Bakanı Abdulaziz Rihabi gibi çok sayıda siyasi de katıldı.

 

CEZAYİR'DE SEÇİMLER ERTELENDİ

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 5'inci kez aday olduğunu şubat ayında açıklayan Buteflika, pazartesi günü sürpriz bir kararla 18 Nisan'da yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçimlerini ertelediğini, adaylığını geri çektiğini ve hükümette kapsamlı değişiklikler yapılacağını duyurmuştu. Buteflika'nın açıklamasının ardından Ahmed Uyahya hükümetinin istifasını sunduğu ve İçişleri Bakanı Nureddin el-Bedevi'nin başbakan olarak atandığı bildirilmişti. Cezayir'de 1999'da yönetime gelen ve 4 dönemdir görev yapan 82 yaşındaki Abdulaziz Buteflika'nın, sağlık sorunlarına rağmen bir kez daha aday olması, ülkesinde bir süredir protestolara neden oluyordu.