Bir Arap haber sitesinde, “Cezayir protestoları hakkanda şimdiye kadar ne biliyoruz?” başlıklı çıkan makalede, Buteflika'nın iktidara nasıl geldiği, Cezayir'in geçirdiği evreler ve son protesto gösterileri ele alınıyor. Makalenin Türkçe çevirisi şöyle:
Cezayir'de Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika, adaylığına karşı başlatılan protestoların ortaya çıkmasından haftalar sonra geçen pazartesi günü beşinci dönem adaylığını geri çektiğini, ayrıca 18 Nisan'da yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçiminin ileri bir tarihe ertelendiğini ilan etti.
20 yıl önce yaptığı seçimlerden sonra Buteflika, Cezayir'deki değişimin kaynağı olarak kabul edildi.
Bugün, 81 yaşındaki cumhurbaşkanı, ülkedeki ilerici herhangi bir değişikliği engellemek ve sansür uygulamakla suçlanıyor.
Cezayir sokağında iki haftadan fazla süren protestoların ardından Buteflika'nın 5. dönem için adaylığını çekmesini talep eden halkın istekleri sonunda duyuldu.
Buteflika, ilk kez 1999'da, Cezayir'de 200 binden fazla insanın öldürülmesine ve ülkede binlerce kişinin ortadan kaybolmasına şahit olduğu ölümcül bir on yıldan sonra yönetimin başına geçti..
Onun, idarenin başına geçmesiyle Cezayir, ülkede istikrar ve ekonomide büyüme sağlandı.
Arap baharı 2010 ve 2011 yıllarında bölgeye yayıldığı zaman, Cezayir sadece birkaç küçük çaplı isyana şahit oldu ve genel olarak komşu Tunus, Libya ve Mısır'da gerçekleşmekte olan protestolardan kurtuldu. Yerel olarak Cezayirlilerin güç olarak bildiği askeri ve sivil seçkinler hayatta kalabildiler.
Ancak 2018 yılına gelindiğinde, ülke petrol gelirlerindeki çöküşün bir sonucu olarak işsizlik ve finansal krizle karşı karşıya kaldı.
Bu arada, Buteflika halka açık yerlerde görülmemişti ve iktidarının dördüncü döneminde ülke yönetiminde pasif kalmıştı.
Nisan 2019 cumhurbaşkanlığı seçimlerine hazırlık aşamasında, halefi konusunda anlaşamadılar ve Buteflika'nın rejimin sürekliliğini sağlamak için 5. dönem için aday olduğu açıklandı.
Karardan ötürü Cezayir halkı, yine Buteflika'nın adaylığını protesto ederek sokaklara döküldü.
Buna karşılık, hükümet, sosyal medya kullanıcılarının daha büyük gösterileri teşvik etmesini veya düzenlemesini engellemek amacıyla ülkenin 3G ve 4G ağlarını kapattı.
Cezayir'in durumu, ülkenin doğal gazının üçte birini sağlayan Avrupa için çok önemli bir enerji kaynağı olması nedeniyle, dünyanın geri kalanını kaygılandırıyor.
Komşu Libya'daki uzun süredir devam eden iç savaş göz önüne alındığında, Cezayir'deki sivil huzursuzluk, Kuzey Afrika'nın geniş bir bölümünü etkileyecektir.