Corona virüsü nedeniyle Çin'de can kaybı 56, dünya çapında görülen vaka sayısı ise 1400'ü aştı. Avrupa'da ilk vakanın görüldüğü Fransa'da yetkililer 3 hastanın 2'sinin Paris'e gelirken virüsün belirtilerini göstermediğine dikkat çekti. Çin Devlet Başkanı virüsün daha hızlı yayıldığını kaydetti.
Virüsün Avrupa'daki ilk üç vakasının Fransa'da görüldüğü yetkililer tarafından Cuma günü doğrulanmıştı. Üç hastadan ikisi başkent Paris'te, diğeri de Bordeaux kentinde tedavi altına alınmıştı.
Fransa Sağlık Bakanlığı Cumartesi günü yaptığı açıklamada, bunların dışında yeni virüs vakalarının tespit edilmediğini ancak gözetim altında olan bazı kişilerin olduğunu kaydetti.
Çin'de virüs sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısı 41. Dünya çapında görülen vaka sayısı ise 1400'ü aşmış durumda. Bunların 1372'si Çin'de, 4'ü Avustralya'da, 3'ü Malezya'da, 3'ü de Fransa'da görülmüştü.
HASTALAR VİRİÜS BELİRTİLRİNİ GEÇ GÖSTERİYOR
Paris'te tedavi altına alınan iki hasta 18 Ocak günü Fransa'ya Çin'in Wuhan kentinden gelen Çinli bir çift. Yetkililer, çiftin uçağa bindiklerinde hastalığın belirtilerini göstermediklerine, birinin 19 Ocak diğerinin de 23 Ocak'ta ilk belirtileri göstermeye başladıklarına dikkat çekti.
Fransa'nın Bordeuax kentinde tedavi altına alınan 48 yaşındaki hastanın da Wuhan'dan uçakla Hollanda'ya oradan da Fransa'ya geldiği belirtildi. Fransa Sağlık Bakanı Agnes Buzyn bu hastanın 22 Ocak'ta Fransa'ya geldiğini, ertesi gün belirtiler konusunda doktora göründüğünü ve 24 Ocak günü de Corona teşhisi konulduğunu söyledi.
HAVAALANLARINDA YAPILAN
TARAMANIN ETKİSİ SINIRLI MI?
Belirtilerin hastalarda geç görülmesi ve üçüncü ülkeler üzerinden giriş yapılması Çin'den dünyanın çeşitli yerlerine seyahat eden yolcuların havaalanlarında taramadan geçirilmesi önlemlerinin etkisini de sınırlıyor.
Pek çok ülkedeki havaalanlarında Çin'den gelen yolcuların ateşinin ölçülmesi amacıyla termal tarayıcılar kullanılıyor. Ancak Fransa şimdiye kadar bu uygulamayı hayata geçirmedi. Çin'den gelen yolcular Fransız kanalı BFM TV'ye ülkeye girerken herhangi bir kontrolden geçmediklerini söyledi.
Başkent Paris'te maskelere talebin artmasıyla birlikte eczanelerde maskelerin de tükendiği belirtiliyor.
Fransa Dışişleri Bakanlığı da, Çin'de virüsün çıkış noktası olan ve karantinaya alınan Wuhan kentindeki Fransız vatandaşlarının bölgeden ayrılmasını sağlamak amacıyla farklı seçeneklerin değerlendirildiğini belirtti.
ÇİN DEVLET BAŞKANI JINPING:
VİRÜS DAHA HIZLA YAYILIYOR
Corona virüsün Çin'in Wuhan kentindeki balık pazarında yasadışı yollardan satılan vahşi hayvanlardan yayıldığı tahmin ediliyor.
Asya'nn finans merkezi Hong Kong'da Çin Ay Takvimi'ne göre yapılan yeni yıl kutlamaların iptal edildi, okullar 17 Şubat'a kadar tatil edildi.
Çin'de Ay Takvimine göre kutlanan yeni yıl tatilinde olağanüstü kabine toplantısı yapan Çin Devlet Başkanı Xi Jinping devlet televizyonuna göre ülke olarak ciddi bir durumla karşı karşıya olduklarını, öldürücü virüsün daha büyük bir hızla yayıldığını söyledi.
Çin'de yeni yıl kutlamaları zamanı insanların en fazla seyahat ettiği dönem. Yetkililer kutlamaları iptal edilerek virüsün yayılmasının önüne geçmeye çalışıyor.
En çok vakanın görüldüğü Wuhan'da sağlık ve acil durum görevlileri dışında Pazar gününden itibaren hiçbir araç kent merkezine sokulmayacak. Wuhan ve çevresindeki 10 şehre giriş ve çıkışlar sınırlandırıldı.
Çin'de virüsten dolayı hayatını kaybeden 41 kişiden 39'u Hubei bölgesinden. McDonald's ve Starbucks gibi şirketler Hubei'deki tüm şubelerini bir haftalığına kapattığını açıkladı.
Çin'de tren istasyonları ve havaalanlarında koruyucu kıyafet giyen görevliler yolcuları ateşini ölçen taramalardan geçiriyor.
Dünya Sağlık Örgütü Coronavirüs tehdidinin henüz uluslararası acil durum ilan edilmesini gerektirecek noktada olmadığını açıkladı.
Çin Ulusal Sağlık Komisyonu da ülkede görülen yeni Corona virüsünün güçlendiği ve salgının devam edeceği uyarısında bulundu.
Hastalık Çin dışında Tayland, Avustralya, ABD ve Fransa'da da görüldü. Sağlık yetkilileri dünya çapında bir salgını önlemek için çaba gösteriyor.
Yeni Corona virüsünün insanlar arasında ne hızla bulaştığı ve ne kadar tehlikeli olduğu hala bilinmezliğini koruyor. Virüs bazı durumlarda ölümle sonuçlanan zatürre vakalarına da neden olabiliyor.
Çin Ulusal Sağlık Komisyonu Başkanı Ma Xiaowei, virüsün kuluçka süresinin 1 ila 14 gün arasında olduğunu ancak bu süreçte de virüsün bulaşıcı olduğunu söyledi. Çin'de ve dünyada 2002-2003 yıllarında görülen yine bir tür Corona virüsünden kaynaklanan SARS vakalarında virüs kuluçka döneminde bulaşıcı değildi.
Çin Ulusal Sağlık Komisyonu Başkanı Ma Xiaowei, virüsün kuluçka süresinin 1 ila 14 gün arasında olduğunu ancak bu süreçte de virüsün bulaşıcı olduğunu söyledi. Çin'de ve dünyada 2002-2003 yıllarında görülen yine bir tür Corona virüsünden kaynaklanan SARS vakalarında virüs kuluçka döneminde bulaşıcı değildi.
Çin Yeni Yılı tatilinin ikinci gününde açıklama yapan Ma, virüsün yayılma şeklinin bir şekilde daha da güçlendiğini söyledi ve salgını kontrol altına almak için toplu taşıma ve kalabalık etkinliklere getirilen kısıtlamaların artacağını kaydetti.
Virüsün Çin'in Wuhan kentinde satışı yasak olan vahşi yaşam canlılarının da satıldığı bir balık ve et marketinden geçen yılın son günlerinden itibaren yayıldığı sanılıyor. Virüs, Pekin ve Şangay gibi kentlere de yayıldı. Hong Kong'da da altı vaka doğrulandı.
Çin Pazar günü yılan, timsah ve tavuskuşu gibi vahşi yaşam canlılarının pazarlarda, restoranlarda ve online platformlarda satılmasına geçici yasak koydu.
ABD Dışişleri Bakanlığı Wuhan konsolosluğundaki personelini ABD'ye geri çağırdı.
Japonya Başbakanı Shinzo Abe de Wuhan'dan dönmek isteyen Japon vatandaşlarına ek uçuş ayarlamak için Çinli yetkililerle temasta olduklarını bildirdi.
Kaynak: https://www.amerikaninsesi.com/