Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde dini, kültürel ve siyasi baskı uygulandığını savunduğu için "bölücülük" suçlamasıyla müebbet hapisle cezalandırılan Uygur Türkü ekonomist İlham Tohti'ye, İsviçre'de insan hakları ödülü verildi.
Uluslararası Af Örgütü, İnsan Hakları İzleme Örgütünün de aralarında bulunduğu önde gelen 8 insan hakları kuruluşunca her yıl verilen Martin Ennals Ödülü için İsviçre'nin Cenevre kentinde tören düzenlendi.
Bu yılki ödüle, Çin Halk Cumhuriyeti'nin Sincan Uygur Özerk bölgesindeki insan hakları ihlallerine dikkat çeken ve bölücülük yaptığı suçlamasıyla müebbet hapis cezasına çarptırılan Uygur Türkü, Müslüman İlham Tohti layık görüldü.
BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el-Hüseyin, ödülü hapiste bulunan babası adına İlham Cevher'e sundu.
"EN SON 2,5 YIL ÖNCE GÖRDÜM"
İlham Cevher, tören sonrası AA muhabirine yaptığı açıklamada, babasını en son 2,5 yıl önce havaalanında Çin polisince gözaltına alınırken gördüğünü belirterek, "Bu ödülü babam adına almaktan dolayı büyük şeref duydum. Umarım, ödül babamın özgürlüğüne kavuşmasına yardımcı olur. Onun halkımız için mücadelesini şimdi çok daha iyi anlıyorum." diye konuştu.
Babasına verdikleri destekten ötürü Türk halkına da teşekkür eden İlham, "Onların desteğine gerçekten çok büyük saygı duyuyorum." dedi.
Öte yandan İlham, ödül töreni öncesinde düzenlediği basın toplantısında, ödülün babasının serbest bırakılmasında etkisinin olmasını umduğunu ve Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yaşananlara ilginin artmasını beklediğini söyledi.
Aile bireylerinin geçen yaz babasını hapishanede ziyaret ettiğini belirten İlham, babasının aşırı kilo kaybettiğini söylediklerini aktardı.
ULUSLARARASI GÖZLEMCİLERE KAPALI MAHKEMEDE YARGILANDI
İlham Tohti, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Urumçi Orta Halk Mahkemesi'nde 2014'te yargılanmış, mahkeme basına ve uluslararası gözlemcilere kapalı yapılmıştı.
Davada hakkındaki bütün suçlamaları reddeden İlham, ömür boyu hapis cezasına çaptırılmış ve tüm malvarlığına el konulmuştu.
Çin'in bu kararı başta AB olmak üzere birçok ülke tarafından kınanmıştı.