Çin'in BBC'nin yayınlarını yakalamasına tepkiler büyüyor. İngiltere ve ABD, Çin'in BBC'nin yayınlarını yasakalamasını kınadı.
İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, Çin'in İngiliz kamu yayın kuruluşu BBC'nin yayınlarını yasaklamasına tepki gösterdi.
Raab, yazılı açıklamasında, Çin'in yasak kararını, "medya özgürlüğünün kabul edilemez şekilde bir kısıtlaması" olarak nitelendirdi.
Çin'in dünya genelinde medya ve internet özgürlükleri üzerinde en ciddi kısıtlamaları uygulayan ülkelerden olduğunu kaydeden Raab, bu son adımın, Çin'in dünya nezdinde itibarına daha fazla zarar vermekten başka bir şeye yaramayacağını savundu.
Çin'e bir tepki de ABD'den
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price da, Çin'in İngiliz kamu kuruluşu BBC'nin yayınlarını yasaklamasına tepki gösterdi.
Price, yaptığı açıklamada, "Çin Halk Cumhuriyeti'nin BBC World News'ü yasaklamasını kesinlikle kınıyoruz." ifadesini kullandı.
Çin'in dünya genelinde medya ve internet özgürlükleri üzerinde en ciddi kısıtlamaları bulunan ülkelerden olduğuna işaret eden Price, Pekin'e internet ve medyaya erişimin tam sağlanması için çağrıda bulundu.
Çin Küresel Televizyon Ağı (CGTN), Uygur Türklerinin "yeniden eğitim kampları" adı verilen ve zorla tutuldukları kamplarda işkence gördükleri ve kadınlara tecavüz edildiğine dair haberlere yer veren BBC'nin yayınlarının "gazeteciliğin doğruluk ve tarafsızlık ilkelerini ihlal ettiği" gerekçesiyle yasaklandığını duyurmuştu.
Kararın, ayrıca İngiltere'nin, Çin'in resmi kanalı CGTN'nin "lisanslı hizmetler üzerinde kontrol sahibi olmaya ilişkin yasal şartları karşılamadığı" gerekçesiyle yayın lisansını 4 Şubat'ta iptal etmesinin ardından gelmesi de dikkati çekti.