Çin, Kovid-19 salgınını nasıl yendi?
Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa sürede merkez üssü Avrupa haline gelen koronavirüs salgınının Çin genelinde yenildiğine ilişkin haberler geliyor. Peki Çin salgını nasıl kontrol altına aldı? İşte cevabı...

Oluşturma Tarihi: 2020-04-01 18:31:35

Güncelleme Tarihi: 2020-04-01 18:31:35

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Koronavirüsün (Kovid-19) çıktığı ye rolan Çin'den bir süredir "salgının yenildiğine" ilişkin haberler geliyor. Yayılmanın büyük oranda durdurulduğu ve bir süredir hiç "içeriden kaynaklı yeni vakanın" tespit edilmediği Çin'de normalleşmenin ilk adımı 16 Mart'ta gelmişti.

Şinhua ajansının bildirdiğine göre virüsün ortaya çıktığı vahşi hayvan pazarlarının bulunduğu Vuhan kentinin bağlı olduğu Hubey eyaletinde, seyahat kısıtlamaları esnetildi.

Vuhan haricinde diğer bölgelerde yaşanan esneklikle ocak ayı sonundan beri Hubey'den ayrılamayan çalışanlar, üretimin yeniden başlaması için otobüslerle çalıştıkları fabrikalara gönderildi.

PEKİ ÇİN SALGINI NASIL YENDİ?

Çin'in uzun süredir kullandığı "yüz tanıma teknolojilerinin" bu süreçte işe yaradığına ilşikin değerlendirmeler yapılıyordu. Bu kapsamda her bir Çinlinin takip edildiği sistemde kurallara yüksek oranda uyulması kontrolü beraberinde getirmiş oldu.

Bir süredir Çin'de yaşayan ve salgına da Çin'de yakalanan İngiliz bir genç, salgının nasıl kontrol altına alındığını ve Çin hükümetinin vatandaşları nasıl takip ettiğini anlattı.

"ÇİN HÜKÜMETİ TOPLADIĞI VERİLERİ KULLANDI"

"Çin hükümeti vatandaşlarından çok yüksek oranlarda veri topladı ve bunları virüsü engellemek için kullandı" diyen genç, bu uygulamaların İngiltere'de kullanılmasının mümkün olmaduğunu söyledi.

İŞTE O ANLAR



DÜNYA GENELİNDE 859 BİNİ AŞTI

Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) dünya genelinde bulaştığı kişi sayısı 859.000 aştı.

ÇİN'DE KAÇ KİŞİ ÖLDÜ, KA KİŞİ ENFEKTE?

Kovid-19 görülen ülke ve bölgelerdeki yeni vakalara ilişkin güncel verilerin derlendiği "Worldometer" internet sitesine göre Çin ana karasında şu ana kadar 3312 kişi hayatını kaybetti.

Son 24 saatte kaybedilen hasta sayısı 7 olarak açıklandı.

Yine Çin genelinde vaka sayısı ise 81.554 olarak kaydedildi.

ARTIK ÜLKE İÇİNDEN KAYNAKLI VAKA YOK

Ülkede, ilk kez 19 Mart'ta, buradan kaynaklı vaka tespit edilmedi. İlgili tarihten itibaren tespit edilen her vakanın yurt dışı kaynaklı olduğu bildirildi.

Bugün de son 24 saatte tamamı yurt dışı kaynaklı 36 vaka tespit edildi.

706.017 KİŞİ MÜŞAHEDE ALTINDA

Kovid-19 bulaşan kişilerle yakın temasta olan 706 bin 17 kişinin tespit edildiği, bunlardan 19 bin 853'ünün müşahede altında olduğu belirtildi.

POZİTİF OLAN FAKAT BELİRTİ GÖSTERMEYEN 1541 HASTA TIBBİ GÖZETİM ALTINDA

Çin Ulusal Sağlık Komisyonundan bugün yapılan açıklamada diğer vakalar açıklanırken açıklanmayan ve bugün kamuoyuna duyurulan 1541 hastadan söz edildi.

Bu hastaların test sonuçlarının pozitif çıktığı, fakat hiçbir belirti göstermedikleri kaydedildi.

"Asemptomatik" 1541 hastanın tıbbi gözetim altına alındığı açıklandı.

DÜNYADAKİ UYGULAMA BU ŞEKİLDE DEĞİL

Kovid-19 vakalarının yaygın görüldüğü ülkeler, vaka sayılarını, hastalık belirtisi görülüp görülmediğine bakmaksızın, pozitif test sonuçlarına göre bildiriyor. Bu nedenle Çin'in söz konusu 1541 hastayı bu güne kadar hiç açıklamaması eleştirilere neden oldu.

Kovid-19 tespit edilen bireyler, hastalık belirtisi göstermeseler de "taşıyıcı" olarak virüsü bulaştırabiliyor ya da virüsün kuluçka süresi içinde hastalık belirtisi göstermeye başlayabiliyor.

(Habere gitmek için fotoğrafa tıklayınız)