Çin ordusu Esed rejimi ile görüşmek için Şam'a heyet gönderdi
Çin'den gelen askeri bir heyet, Esed hükümeti ile bir takım görüşmelerde bulundu.

Oluşturma Tarihi: 2016-08-19 13:02:12

Güncelleme Tarihi: 2016-08-19 13:02:12

Çin Merkezi Ordu Komisyonu'ndan Uluslarararsı Askeri İşbirliği Masası başkanı Tuğamiral Guan Yufe'nin başkanlığında Şam'a gelen Çin ordusundan bir heyet, Suriye rejiminin Savunma Bakanı Fahad Jassim al-Freij ve ayrıca Rus askeri yetkilileri ile görüştü.

Sputnik'in Şinhua haber ajansından aktardığı habere göre iki ülke arasında gelecek işbirliği olanakları ile iki ülke arasındaki bağların güçlendirilmesi konuları ele alındı.

Guan Youfei yaptığı açıklamada, "Çin ve Suriye ordusunu geleneksel dostluk ilişkisi vardır. Çin Ordusu şimdi Suriye ordusuna yapacağı yardım ve geliştirilecek işbirliği olanakları sayesinde bu geleneksel dostluk daha da pekişecek"dedi.

Çin kaynaklarından yapılan açıklamada tarafların askeri birliklerin eğitimi konusunda işbirliğinin geliştirilmesi ve Çin ordusunun insani yardımı konusunda görüş birliğine varıldığı açıklandı.

Şangay Uluslararası Araştırmalar Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Enstitüsü profesörlerinden Zhao Weiming Suriye krizinin barışçıl çözümüne ve IŞİD terörüne karşı Çin Ordusu'nun daha fazla katkı yapmasının zamanı olduğunu belirterek ‘‘Çünkü kriz eskisi kadar yoğun değil. Rusya ve ABD Şubat ayında Suriye Hükümeti ve muhalefet arasında varılan ateşkes anlaşmasından sonra politik çözümler için görüşmeye başladılar. Çin ordusu şimdiye kadar Suriye'de teröristlere karşı savaşmak üzere doğrudan askeri güç göndermedi. Guan'ın ziyareti daha ileri düzeyde bir işbirliğinin ilk adımı olabilir'' diye konuştu.

Çin'de geçtiğimiz aylarda kabul edilen askeri yasa değişikliği ile Çin ordusunun terörle mücadele amacıyla uluslararası krizlere müdahale etmesinin önü açılmıştı. Ortadoğu Çalışmaları Enstitüsü'nden Vasily Kashin de "Çin zaten daha önceleri Suriye'ye askeri ekipman, kamuflaj teknikleri, askeri araç ve hafif silahlar gibi konularda lojistik desteği veriyordu. Şimdi de pekala Suriye ordusu, Çinli askerler tarafından eğitilebilir. Ama Çin'in Ortadoğu ile ilişkileri biraz karmaşık. Bu nedenle Rusya gibi doğrudan müdahil olmuyor. Çin, bir yandan İran'ın bölgedeki önemli bir müttefiki, diğer yandan da Suudi Arabistan ile ticari ve yatırım ilişkileri bulunuyor. Bunun için Pekin yönetimi biraz ihtiyatlı olacaktır" dedi.

Bağımsız Devletler Topluluğu Ülkeleri (CIS) Uzmanı Vladimir Evseyev ise Çin iç savaştan önce Suriye'nin en önemli ticari ortaklarından biri olduğunu ve yıllık 2 milyar dolarlık ticari hacmin bulunduğunu belirtti. Çin'in Suriye'deki petrol ticaretinde de bir zamanlar önemli bir aktör olduğunu belirten Eyseyev, bu nedenle Pekin yönetiminin Ortadoğu'daki vqarlığını tekrar göstermeye ve geleceğe yönelik ticari ilişkilerin yeniden kurulmaının peşinde olduğunu belirtti.