Dolar

34,2878

Euro

37,1176

Altın

3.012,19

Bist

8.945,80

Çinli hackerlar ABD'li siyasileri dinliyor

Çin hükümeti bağlantılı hacker grubunun ABD'li siyasilerin telefonlarını dinlediği iddiaları, başkanlık seçimleri öncesi ulusal güvenlik endişelerini artırdı. FBI, casusluk faaliyetlerinin boyutunu araştırıyor.

2 Saat Önce Güncellendi

2024-10-28 13:31:06

Çinli hackerlar ABD'li siyasileri dinliyor

ABD, başkanlık seçimlerine yaklaşırken, Çin hükümeti bağlantılı bir bilgisayar korsanı grubunun ABD'li siyasilerin telefon görüşmelerini dinleyerek ses kayıtları topladığı iddiasıyla sarsıldı. Washington Post, bu durumu manşetlerine taşıyarak kamuoyunda büyük yankı uyandırdı.

ÇİNLİ HACKER GRUBU HAREKETE GEÇTİ

İsmi açıklanmayan üç kaynağa göre, Salt Typhoon adı verilen hacker grubu, 5 Kasım'daki başkanlık seçimleri öncesinde yoğun bir casusluk faaliyeti yürütüyor. Kaynaklardan biri, grubun Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump'ın kampanya danışmanlarından birini de hedef aldığını belirtti.

GENİŞ KAPSAMLI CASUSLUK OPERASYONU

Bu casusluk operasyonu çerçevesinde, birçok telefon görüşmesinin ses kaydının toplandığı ve ABD hükümetinin elde edilen kayıtların sayısını belirlemeye çalıştığı ifade ediliyor. Aynı zamanda, takip edilen siyasi figürlerin şifrelenmemiş iletişim bilgilerine de erişim sağlandığı bildiriliyor.

FBI DURUMU ARAŞTIRIYOR

FBI, bu iddiaları araştırırken, 25 Ekim'de yaptığı açıklamada, "ABD hükümeti, Çin Halk Cumhuriyeti ile bağlantılı aktörlerin ticari telekomünikasyon altyapısına izinsiz erişimini araştırıyor," ifadelerine yer verdi. Seçimlere yaklaşırken, bu sızmanın potansiyel tehditleri konusunda endişeler giderek artıyor.

KANITLARA ULAŞILAMADI

FBI, Washington Post'un sorularına cevap vermezken, Washington'daki Çin Büyükelçiliği, operasyon hakkında bilgi sahibi olmadıklarını belirtti. The New York Times, korsanların Trump ve başkan yardımcısı adayı James David Vance'in telefonlarını hedef aldığına dair bilgiler paylaştı. Ancak dinleme iddialarına dair henüz somut bir kanıt bulunmadığı vurgulandı.

100 KİŞİYİ DİNLEDİKLERİ İDDİA EDİLDİ

Washington Post'a konuşan iki kaynak, şu ana kadar dinlendiği tespit edilen kişi sayısının 100'den az olduğunu, ancak soruşturmalar devam ettikçe daha fazla kişinin ortaya çıkabileceğini belirtti. Beyaz Saray, soruşturma için birçok kurumdan temsilcilerin bulunduğu bir ekip kurmuş durumda. Salt Typhoon grubunun ayrıca federal hükümetin yasal dinleme taleplerini izleyen sistemi hedef aldığı düşünülüyor.

Haber Ara