Yeni Şafak Yazarı Taha Kılınç, bugünkü köşesinde haftasonu Kudüs'e yaptığı ziyarete ilişkin izlenimlerini aktardı. Kılınç, Çin ve İsrail arasında turizm anlaşması yapıldığını hatırlatarak "makbul vatandaş" konumundaki Çinli Müslümanların Kudüs'e yönlendirildiği ve ziyaretlerin arttığını aktardı.
İşte Kılınç'ın yazısının ilgili bölümü:
FİLİSTİNLİ MÜSLÜMANLARLA HİÇ TEMAS KURMUYORLAR
"Arapçaya aşina olmayan, başlarındaki rehberin sözünden ve izinden ayrılmayan, Mescid-i Aksâ içinde bile kırmızı Çin bayrağı ve flamalarıyla dolaşan bu gruplar, Filistinli Müslümanlarla neredeyse hiç temas etmeden ve diyaloga girmeden, Kudüs'ten geçip gidiyordu. Kudüs'ü yalnızca “Peygamberimizin Mirac'a çıktığı yer” olarak algılayan ve ötesine kafa yormayan bir Müslüman tipi, herhalde İsrail'in arayıp da bulamadığı bir şeydi.
İBRANİCE BİLEN, GAYRİMÜSLİM ÇİNLİ REHBERLER
Zeytin Dağı'nda ziyaret ettiğimiz bir kilisenin bahçesinde, Asyalıları gezdiren Asyalı bir grup rehberinin, eşlik ettiği insanlar heyecanla fotoğraf çekerken, İsrailli biriyle İbranice konuştuğuna da şahit oldum. Kudüs'ü Batılılara anlatan tur rehberlerinin Yahudilerden seçildiğini sıkça görüyordum, ama bu defa, “iyi yetiştirilmiş” yerli bir rehber görmek, bir başka şaşkınlığım oldu. Kudüs ziyaretlerinde İsrail'in bazı rehberlere neden ısrarla sıkıntı çıkardığını, havaalanlarında saatlerce bekletip yıldırma politikası güttüğünü, hatta bazılarını sınır dışı edip yıllarca ülkeye giriş yasağı koyduğunu daha iyi anlamak mümkündü, bu örneğe bakarak. “Makbul ziyaretçi tipi”nin yanında “makbul rehber tipi” de vardı çünkü."
İSRAİL-ÇİN YAKINLAŞMASI
Aslında Çin'de bir Yahudi nüfus bulunmazken, İsrail'de de Çinli yerleşimci yok. Fakat iki ülke son yıllarda gittikçe yakınlaşıyor.
İsrail Turizm Bakanlığı, 2017 yılının ilk yarısında ülkeyi ziyaret eden Çinli turistlerin sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 76 arttığını açıklamıştı. 15 yılında 470 bin Çinli turistin İsrail'e seyahat ederken, bu sayı 2016'da ise 790 bini aştı. 2018 verileri henüz paylaşılmazken ABD ise bu yakınlaşmadan memnun değil.
2019'un Ocak ayında Haaretz gazetesinde yayınlanan bir habere göre Washigton yönetimi, İsrail'in son dönemde Çin ile geliştirdiği ve temelde teknoloji alışverişini içeren iş birliğinden rahatsız