Başkent Atina'yı ziyaret eden Abbas ve Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Görüşmede Filistin sorununun tüm boyutlarıyla ele alındığını belirten Abbas, bölgede barışın sağlanması için işgalin sona ermesi, İsrail hapishanelerinde tutulan esirlerin serbest bırakılması ve Filistinli mültecilerin geri dönmelerine izin verilmesi gerektiğini söyledi.
Abbas, "Komşularımızla, İsrail ile 1967 sınırları ile barış istiyoruz. İşgalin devam etmesi ve yerleşimcilerin kalması olumlu sonuçlar getiremez" dedi.
Kürt meselesiyle ilgili sorular üzerine de reddedilmekten ve dışlanmaktan çok çeken ve kendi kaderini kendisi tayin etmek isteyen bir halkın aynı hakkı başka halklardan esirgeyemeyeceğini ifade eden Abbas, "Bu açıdan Kürt devletinin kurulmasını destekliyorum" dedi.
- Yunanistan Başbakanı Çipras
Yunanistan Başbakanı Çipras da ülkesinin Filistin'i tanımakta neden geciktiğine ilişkin soru üzerine, Atina'nın Filistin sorununun çözümünde yapıcı rol oynadığını, zamanı geldiğinde bu yönde gerekli adımı atacağını söyledi.
FİLİSTİN DEVLETİNİN KURULMASINDAN YANAYIZ
Yunan Parlamentosunda, Filistin'in tanınması yönünde siyasi partiler arasında sağlanan görüş birliğinin bu yönde atılan ilk adım olduğuna dikkati çeken Çipras, ülkesinin 1967 sınırları içinde başkenti "Doğu Kudüs" olan Filistin Devletinin kurulmasından yana olduğunu kaydetti.
Çipras, bundan sonra Yunan Devletinin resmi yazışmalarında "Filistin Yönetimi" yerine "Filistin" teriminin kullanılacağını belirterek, "Yunanistan, Filistin'i resmen tam devlet olarak ne zaman tanıyacağına ise uygun bir zamanda kendisi karar verecek" dedi.
Başbakan Aleksis Çipras, Türkiye-İsrail ilişkilerinin iyileşmesiyle ilgili sorular üzerine, Yunan hükümetinin politikasının hidrokarbon yataklarını mümkün olduğunca değerlendirerek, bunların Avrupa'ya taşınmasında ülkesinin kapı rolü oynaması yönünde olduğunu anlattı.
Yunanistan'ın, Kıbrıs (Rum), Mısır ve İsrail ile iş birliklerinin kimseye karşı olmadığına dikkati çeken Çipras, asıl amacın enerji alanındaki imkanların değerlendirilmesi olduğunu vurguladı.
Çipras, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, Türkiye-Yunanistan ve Bulgaristan arasında üçlü zirve yapılması teklifini kabul ettiğini belirterek, "Önümüzde kazanmamız gereken ciddi iddialar bulunuyor. Bunların çözüm çabaları yoğunlaştırılmalı. Bunlar çözülürse bölgenin haritası değişecek" diye konuştu.