2015'te yapılan seçimlerde büyük başarı gösteren solcu Çipras liderliğindeki SYRIZ koalisyonun geçen pazar yapılan erken seçimden yenilgi ile çıkması Avrupa basınında, “Çipras yerine getiremeyeceği vaatlerde bulundu. Söylediği yalan nihayet hak ettiği cezayı buldu” yorumlarına neden oldu.
Yunanistan'da geçen pazar gerçekleştirilen seçimlerde başta Avrupa ve Türk Sol'un büyük umut bağladığı Başbakan Aleksis Çipras liderliğindeki Radikal Sol İttifak'ın (SYRIZA) yenilgisi, Avrupa basında, ‘olağan' karşılandı. Çoğu gazete, “Çipras'ın tarihinin en ağır ekonomik krizini yaşayan Yunanistan'da siyaset sahnesine çıktı ve yerine getiremeyeceği vaatlerde bulundu” değerlendirmesinde bulundu. Bu arada Seçimlerden zaferle çıkan Muhafazakar Yeni Demokrasi lideri Kiriakos Miçotakis, bugün yemin ederek görevine başlayacak. Yorumcular, yeni Başbakan Miçotakis'in, derin bir ekonomik kriz içindeki Yunanistan'ı esenliğe çıkarmasını kuşkuyla bakıyorlar. Yunan seçimleriyle ilgili Avrupa basınında çıkan haberler şöyle:
“ÇİPRAS YERİNE GETİREMEYECEĞİ
VAATLERDE BULUNDU”
İspanya gazetesi ABC, son dört yılı Yunanistan'ın sol popülist sulardaki macerası olarak görüyor:
“Aleksis Çipras yönetimindeki siyasi macerayı birkaç sözcükle özetlemek mümkün: Yunanistan, ülkeyi çıkış noktasına geri götüren bu dolambaçlı yolda en iyimser ihtimalle dört yıl kaybetti. Çipras demagojiye dayalı ve realiteden uzak, yani popülist söylemle tarihinin en ağır ekonomik krizini yaşayan Yunanistan'da siyaset sahnesine çıktı ve yerine getiremeyeceği vaatlerde bulundu. Tuhaf ekonomi bakanı Yanis Varoufakis'in teşvikiyle, aslında ülkesine yardım etmek niyetindeki Avrupalı ortaklarına kafa tutmak suretiyle önce işleri daha da kötüleştirdi ve sonunda yanlış yolda olduğunu nihayet görebildi.”
“ÇİPRAS'IN SÖYLEDİĞİ YALAN
NİHAYET HAK ETTİĞİ CEZAYI BULDU”
İtalyan Formiche.net yöneticisi Roberto Arditti de, Yunanların Çipras'tan neden gına getirdiklerini anlıyor:
“Bütçeyi toparlayan uluslararası krediler değildi. Tahmin edilen tutar olan o meşhur 280 milyar Avro, finans piyasalarından alınıp sadece geçici bir süreliğine ülkenin kullanımına sunulmuştu ve nitekim yüksek ve daha güvenceli faizlerle hızla geri döndü. Yunanistan'ın toparlanması gelirlerde ve sosyal hizmetlerde ciddi bir müdahaleyle mümkün oldu. Dolayısıyla ülkenin kurtarılması, bugün boğazlarına kadar borçlanmış olan ve 2060 yılına kadar milyarlar tutarında geri ödemesi bulunan Yunan halkı tarafından üstlenilmiş oldu. Bu nedenle parlamento seçimiyle aslında dört yıldır açık olan bir hesap kapatılmış oldu: Çipras'ın 2015 yılında söylediği yalan, nihayet hak ettiği cezayı buldu.”
“SYRIZA HAYATTA KALMAYI BAŞARDI”
Yunan Web portalı TVXS ise, şimdiye kadar iktidardaki Syriza partisinin yok olmaması karşısında memnun:
“Partiyi 'stratejik bir mağlubiyete' uğratma planı başarısız oldu. Avrupa'daki muhalefet partileri arasında üst sıralarda yer alan bir seçim sonucuyla (yüzde 31), geçtiğimiz dört yılda aldığı tüm darbelere karşın siyasi sistem içerisinde halen baskın ilerici güç olarak kalmayı başardı. ... Aleksis Çipras şimdi, sosyal demokrasiden aşırı sola kadar uzanan tüm siyasi yelpazeyi temsil edecek, modern bir yapıya sahip daha yeni, daha iyi örgütlenmiş ve daha güçlü bir parti kurmakla görevlendirildi. Syriza şu sıralar hızla toparlanmalı ki, Yeni Demokrasi Partisi'nin neoliberal programıyla baş edebilsin.”
“YENİ BAŞBAKAN MİÇOTAKİS'İN İŞİ ZOR”
İsveç Die Presse gazetesi de, Yunanistan'da yeni hükümetin mali alanda çok fazla hareket alanı olmayacağı görüşünde:
“Miçotakis bol keseden vaatte bulunuyor, özelleştirmeleri hızlandırmak, vergileri düşürüp orta gelir grubunun yükünü azaltmak, işsizlikle mücadele etmek istiyor. Ancak yabancı alacaklılar, Avro Bölgesi'nin en borçlu ülkesinin tasarruf politikasını gevşetmesine izin vermeyecektir. Harcama heveslisi hükümetlerin Yunanistan'ı iflasa sürüklediğine daha önce de tanık olduk. Dolayısıyla Sayın Miçotakis'in bu zorlu durum karşısında neler yapacağını bekleyip görmek gerekiyor.”