Independent gazetesinin Orta Doğu muhabiri Patrick Cockburn, Türkiye'nin ÖSO birlikleriyle birlikte Cerablus'a girmesinin ardından ABD-PYD ve Türkiye kıskacında meydana gelen gelişmeleri değerlendirdi. ABD desteği Kürtlerin kendilerine fazla güvenmesine neden oldu, ifadesini kullanan Cockburn, "Türkiye için Suriye'deki Kürt oluşumunu ortadan kaldıracak tek şey top yekün savaş" dedi.
BBC Türkçe'nin aktardığı bilgide; Independent gazetesinin Orta Doğu muhabiri Patrick Cockburn, IŞİD yöneticilerinden Ebu Muhammed el Adnani'nin öldürülmesini ele aldığı yazısında, Türkiye'nin Suriye operasyonu ve Kürtlerin bölgedeki geleceğine ilişkin kritik analizler yaptı.
'TÜRKLER İÇİN EN BÜYÜK SIKINTI FİİLİ BİR KÜRT YÖNETİMİ'
Beyaz Saray sözcüsü Josh Earnest'ün, Suriye Demokratik Güçleri içerisindeki YPG güçlerinin Fırat'ın doğusuna çekildiklerini açıkladığını hatırlatan Cockburn, "Türkler için en büyük sıkıntıysa, Suriye harekâtı sınırın karşı tarafında fiili bir Kürt yönetimi olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Suriye'deki Kürt oluşumunu ortadan kaldırabilecek tek şey top yekün savaş gibi duruyor. Suriye krizinde gelinen nokta ABD'yi zor bir tercih yapmaya itiyor. Türkiye'den gelebilecek akınlara karşı Kürt müttefiklerinin yanında durmaya devam edecekler mi" dedi.
'BUGÜN GELİNEN NOKTA IŞİD AÇISINDAN ESKİSİNE GÖRE DAHA KÖTÜ'
"Bugün gelinen nokta IŞİD açısından eskisine göre daha kötü. Örgütün çevresi IŞİD'i yok etmek istediğini söyleyen yapılarla sarıldı" diyen Cockburn, son günlerde ABD'nin Suriyeli Kürtler ve Türkiye arasında bir ateşkesin sağlanması için elinden geleni yapmaya çalışıtığını, ancak, Ankara Hükümeti'nin terörist olarak tanımladığı Suriyeli Kürtlerle herhangi bir anlaşma olamayacağı konusunda ısrarcı olduğunu ifade etti. Yazının devamı ise şöyle: "Ancak düşmanlarının sayısı ve çeşitliliği IŞİD için hiçbir zaman kaygı unsuru değildi. Çünkü bu yapılar IŞİD'den nefret ettikleri kadar birbirlerinden de kuşku duymaya devam ediyor. Özellikle Türkiye ve Suriyeli Kürtler her ne kadar IŞİD'le mücadele konusunda kararlı olduklarını dile getirseler de bugün en keskin zehirlerini birbirlerine karşı kullanmak üzere saklıyorlar. ABD IŞİD'in Cerablus'u elinde tutmak için savaşacağını varsaymıştı. IŞİD sadece Menbic muharebesinde yaklaşık 1000 militanını yitirdi. Ancak örgüt Cerablus için savaşmaktansa Türkiye'nin desteklediği Suriyeli muhaliflerin kasabayı almasına izin verdi. Büyük ihtimalle örgütün yönetim kademesi sonunda kaybedecekleri bir savaş için kaynak harcamayı akıllıca bulmadı.
'TÜRKLERLE KÜRTLERİN, IŞİD'DENSE BİRBİRLERİYLE ÇATIŞMAYA GİRECEKLERİNİ DE HESAPLAMIŞ OLABİLİRLER'
Aynı zamanda Türklerle Kürtlerin bölgede karşı karşıya gelerek IŞİD'dense birbirleriyle çatışmaya gireceklerini de hesaplamış olabilirler. Bu noktadan sonra kuzey Suriye'de devlet benzeri bir yapı kuran Suriyeli Kürtlerin ABD hava kuvvetleriyle yürüttükleri başarılı müttefikliği devam ettirmeleri çok zor. ABD'yle yapılan işbirliği Kürtlerin kendilerine fazla güvenmesine ve ABD hava desteğinin devam edeceğine inanmalarına yol açtı. Fırat Nehri'nin doğusundaki Kürt yönetimindeki bölgeler, Türkiye'den gelebilecek olası saldırılara karşı oldukça savunmasız. Önemli yerleşim yerlerinin neredeyse tamamı sınırda bulunuyor."