Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cihangiri: İran’da yoksulluk ve yolsuzluk had safhada
İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı İshak Cihangiri dün yaptığı açıklamada, “Ülkede yolsuzluk yaygın. Aileler zor şartlar altında yaşarken, kamu parasını yağmalamaya devam edenler var” dedi.

Oluşturma Tarihi: 2020-01-30 13:05:06

Güncelleme Tarihi: 2020-01-30 13:05:06

İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı İshak Cihangiri,  ülkede yoksulluğun ve yolsuzluğun had safhada olduğunu söyledi.

Cihangiri dün yaptığı açıklamada, “Ülkede yolsuzluk yaygın. Aileler zor şartlar altında yaşarken, kamu parasını yağmalamaya devam edenler var” dedi.

Kamu kurumlarını uyaran ve yolsuzlukla mücadelede ciddiyet isteyen Cihangiri, "Bu kapsamlı bir denetim gerektiriyor ve basın için de şeffaflık rolünü kabul ediyor" ifadesini kullandı.

İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı İshak Cihangiri, "Ülke, 1979'daki devrimin zaferinden bu yana en zor bölgesel, uluslararası ve iç koşullardan geçiyor. Kriz ve sorunların üstesinden gelmek için eksiklikler göz ardı edilmemeli ve herkes bu zor aşamayı aşmada yardımcı olmalı" dedi.

Cihangiri, Uluslararası Şeffaflık Örgütü 2019 raporunda İran'ın sicili en bozuk ülkeler arasında gösterdiğini ve İran'ın 180 ülke arasında 146. sırada yer aldığını dikkat çekti.

İran Parlamentosu'nun Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komitesi üyesi Hacer Chenarani de önceki gün Islah Haber'e yaptığı açıklamada, İran halkının yüzde 40'ının yoksulluk sınırında bulunduğunu; yönetim ve bazı yetkililerin verimsizliği nedeniyle İran halkının alım gücünün zayıfladığını söyledi.

İranlı vekil, İran para biriminin aynı zamanda dünyanın en zayıf para birimi olduğunu belirtti.

“Ne dış saldırı, ne de uydular İran halkının iradesini sarsamaz” diyen Chenarani, ancak bazı yetkililerin kötü yönetimi ve adaletsizliğinin İran halkının kızgınlığına neden olduğunu söyledi.

Chenarani, ülkesinin dünyadaki en büyük madenlere, en büyük gaz rezervlerine, en büyük petrol rezervlerine ve en büyük yeraltı maden rezervlerine sahip olmasına rağmen, İran halkının yoksulluk çektiğini dile getirdi.

Geçen Kasım ayında akaryakıt fiyatlarına yapılan yüzde 300 zamdan sonra İran'in birçok şehrinde çıkan protestolarda 1500'e yakın kişi ölmüş, çok sayıda kişi yaralanmıştı.