Fetih Hareketi'nden ihraç edilen Muhammed Dahlan'ın, Filistin'de seçimler yaklaşırken Gazze Şeridi'ne yönelik insani yardımları kullanarak siyasi arenaya yeniden dönmeye çalıştığı belirtiliyor.
Fetih Hareketi'nden ihraç edilmesine rağmen Filistin sokağında etkisi yer yer devam eden ve BAE tarafından desteklendiği bilinen Dahlan, 2016 yılında BAE ve Mısır'ın desteğiyle Demokratik Reformcu Akım (DRA) isimli bir siyasi hareket kurdu.
Ancak çeşitli suçlardan hakkında dava açılan ve onanmış hapis cezası olan Dahlan'ın, yasal kovuşturmalardan ötürü bizzat kendisinin devlet başkanlığı veya milletvekili seçimlerinde aday olmasına pek ihtimal verilmiyor.
Filistinli siyasi analistler, Dahlan'ın seçimlere girebilmek için Devlet Başkanı Mahmud Abbas liderliğindeki Fetih Hareketi'nden ayrı kendi grubundan veya bağımsız isimlerden bir liste oluşturabileceğini öngörüyor.
Fetih Hareketi de partiden ihraç edilen Dahlan'ın kendi listesinden seçimlere girmesinin imkansız olduğu görüşünde.
- Dahlan'ın Fetih Hareketi'yle bağı
Dahlan, Suudi Arabistan özel kanalı MBC'ye daha önce verdiği bir röportajda, "Biz ortaklık temelinde Fetih Hareketi'nin yeniden bir araya gelmesi fikrini sunduk. Teklif kabul edilmezse, omurgası Demokratik Reformcu Akım olan ulusal güçlerin katılımıyla bir liste oluşturacağız." demişti.
Fetih Hareketi Medya Ofisi Başkanı Munir el-Cagub ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, Fetih'in Merkez Komitesi'nin, Dahlan'ın ihraç edilmesi kararı aldığını hatırlatarak, dolayısıyla Fetih'le de artık bir bağlantısı kalmayan Demokratik Reformcu Akım'ın Fetih'le birlikte aynı listeden seçimlere girmesinin mümkün olmadığını belirtti.
- Gazze Şeridi'ne aşı yardımı
Filistinli uzmanlar, BAE'de ikamet eden Dahlan'ın Abu Dabi desteğiyle abluka altındaki Gazze Şeridi'ne gönderdiği insani yardımları kullanarak, Filistin'de siyasi arenada kendine yeniden yer açmak istediğini belirtiyor.
Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Vekili Mithat Muhaysin, 22 Şubat'taki açıklamasında, Gazze'ye 22 bin doz Kovid-19 aşısının ulaştığını ve bunların 20 bin dozunun BAE'den, 2 bin dozunun Ramallah'taki Filistin Sağlık Bakanlığından geldiğini söylemişti.
Dahlan aşı desteğinin ardından sosyal paylaşım sitesindeki hesabından yaptığı açıklamada, "Halkımızın tıbbi ihtiyaçlarını temin etmek, yeni doz aşılar tedarik etmek için çabalarımızı sürdürme sözü veriyoruz. Halkımız bunu hak ediyor, bizim görevimiz onların ihtiyaçlarını yerine getirmek." ifadesini kullanmıştı.
Dahlan'ın seçim hazırlıkları çerçevesinde bunlara ilaveten Hamas'ın 2007'de Gazze'de iktidara gelmesinin ardından bölgeden ayrılan kendisine yakın bazı isimlerin de yeniden bölgeye geldiği ifade ediliyor.
- "Yardımlar siyasi boyut taşıyor"
Uzmanlar, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmelerde, Dahlan'ın iki milyonu aşan nüfusuyla bu aşı miktarından çok daha fazlasına gereksinim duyan Gazze'ye yönelik yardımlarını "gayet mütevazi" şeklinde nitelendiriyor.
Siyasi analist Talal Avkel, "Dahlan'ın Gazze'ye yardımları, seçim için siyasi boyutlar taşıyor." dedi.
Avkel, Dahlan'ın bu yardımlarla "Filistin yönetimi, Gazze Şeridi sakinlerinin haklarını ihmal ettiği ve kendisinin bu boşluğu doldurmaya geldiği" mesajını vermek istediğine dikkati çekti.
Dahlan'ın milletvekili seçimlerine bizzat katılmasının uzak bir ihtimal olduğunu söyleyen Avkel, Dahlan'ın bu durumda ya kendi partisinden ya da bağımsız bir liste fikrine yönelebileceğini aktardı.
Avkel, Dahlan'ın hakkındaki yargı kararlarının seçimlere bizzat katılımını engellediğini belirtti.
- "Seçimlere zemin hazırlığı"
Siyasi analist Mustafa İbrahim ise söz konusu yardımların, Dahlan'ın birkaç yıl önce başlattığı destek kampanyasının bir parçası olduğuna işaret ederek, "Dahlan, bu yardımları, gelecek seçimlere hazırlık için propaganda kampanyası olarak kullanıyor." ifadesini kullandı.
Mısır'ın başkenti Kahire'de Şubat ayında seçimlerin düzenlenme mekanizmasını görüşmek üzere Filistinli gruplar arasında gerçekleştirilen ulusal diyalog toplantısına Dahlan'ın davet edilmemesini anımsatan İbrahim, "Mısır, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile ilgili olarak Dahlan'ın görüşmedeki varlığının hassasiyetinin farkında." dedi.
İbrahim, Mısır istihbarat servisinin daha önce Dahlan'ın siyasi hareketi ile Abbas'ın görüşlerini yakınlaştırmak için arabuluculuk yaptığını, ancak bu girişimin Filistin Devlet Başkanının reddi nedeniyle akim kaldığını ifade etti.
- Dahlan'ın listesinin kabulü
Dahlan aleyhindeki mahkeme kararları nedeniyle herhangi bir siyasi partiye dahil olmasının pek çok yasal engelle karşılaşabileceğine dikkati çeken İbrahim, bu durumun daha sonra Merkezi Seçim Komisyonu ve Özel Seçim Mahkemesi tarafından netleştirileceğini ifade etti.
Filistin Seçim Mahkemesi Başkanı İman Nasreddin ise yasal olarak kovuşturulan bir isim tarafından desteklenen milletvekili seçimleri aday listesinin kabulünün, Merkezi Seçim Komisyonunun kararına bağlı olduğunu belirtti.
Nasreddin, "Seçim Komisyonu, aday listesinin seçim yasası hükümlerine aykırı olduğunu görürse uygun kararı alma hakkına sahip." dedi.
Seçim Komisyonundan konuya ilişkin bir açıklama yapılmadı.
Filistin Siyaset ve Anket Araştırma Merkezi tarafından 15 Aralık 2020'de yapılan ankete göre, Fetih Hareketinden ayrılmış ve Dahlan tarafından desteklenen bir listenin genel seçimlerde yüzde 7 oranında oy alabileceği tahmin ediliyor.
- Filistin'de 15 yıl sonra ilk kez seçim yapılacak
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, 15 Ocak'ta, 15 yıl aradan sonra İsrail işgali ve ablukası altındaki Filistin topraklarında seçim yapılmasını öngören kararnameyi imzalamıştı.
Kararnamede 22 Mayıs'ta milletvekili, 31 Temmuz'da devlet başkanlığı ve 31 Ağustos'ta da Filistin Ulusal Konseyi seçimlerinin yapılması öngörülmüştü.
Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye de 20 Ocak'ta yaptığı açıklamada Fetih hareketinin seçimlerdeki adayının Abbas olacağını duyurmuştu.