Demokratlar, savaş yetkisini Trump’ın elinden almak için harekete geçtiler
ABD Temsilciler Meclisi üyeleri, Başkan Trump'ın İran'a karşı bir savaş başlatmasını önlemek ve elindeki savaş yetkisini almak için kapalı bir toplantı gerçekleştirdi.

Oluşturma Tarihi: 2020-01-09 10:41:26

Güncelleme Tarihi: 2020-01-09 10:41:26

ABD Temsilciler Meclisi üyeleri, Başkan Donald Trump'ın İran'a karşı bir savaş başlatmasını önlemek için yetkilerini sınırlama yollarını tartışmak üzere kapalı bir toplantı yaptılar.

ABD'li Politico gazetesi, Demokrat liderlerin, Trump'ın İran konusunda atabileceği askeri adımları sınırlamak amacıyla “Savaş Yetkisi Yasası” tasarısını bu hafta oylayabileceklerini belirtti.

ABD Temsilciler Meclisi Demokrat çoğunluk lideri Steny Hoyer, Demokratların, Kongre tarafından onaylanmadığı takdirde İran'a yönelik saldırı operasyonlarının finansmanını dondurmak için bir tasarıyı ve 2002'de kabul edilen ve cumhurbaşkanına askeri operasyonları başlatma yetkisi veren mevzuatın yürürlükten kaldırılmasını sağlayan bir taslak karar da dahil olmak üzere ek tedbirleri görüştüğünü doğruladı.

Demokratlar toplantıda tartışılan girişimlere oy vermek için herhangi bir tarih belirlemedi ve Hoyer, daha fazla ayrıntı vermeden, yakında "bazı adımlar" atabileceklerini söyledi.

ABD yönetiminin, İran'a karşı attığı adımların ayrıntılarını ve nedenlerini yasa koyuculara bildirmesi bekleniyor.

ABD Devlet Başkanı Trump, dün yaptığı konuşmada İran ile "hoşgörü zamanı"nın bittiğini; ancak, onunla savaşa gitmek istemediğini açıkladı.

ASKERİ GÜÇLER YASASI

ABD Kongresi'nde devlet başkanlarının savaş yürütmesine izin verilip verilmemesine ilişkin anayasal bir hak olsa da, Beyaz Saray ustası pratikte önceden kongre onayı olmadan sınır ötesi askeri operasyonları yürütmek için geniş yetkilere sahiptir.

ABD'de askeri güçler yasasının 1973'ten beri yürürlükte olduğunu ve Devlet Başkanı'nın askeri operasyonların başlamasından sonraki 48 saat içinde Kongreye bildirmesini zorunlu kıldığını belirtmek gerekir.

Bu yasa aynı zamanda ABD silahlı kuvvetlerinin 60 günden fazla sınır dışında kalmasını ve ardından askeri gücü kullanmak için kongre izni olmadan veya savaş ilanı olmaksızın geri çekilmeyi amaçlayan 30 günü yasaklamaktadır.

Geçmişte Kongre, bu yasayı ihlal ettiklerini ancak onlara karşı hiçbir işlem yapmadığını gören birçok Amerikan başkanını eleştirdi.

Devlet Başkanı'nın sınır dışındaki askeri operasyonlarını sınırlamanın bir başka yolu da, bu tür amaçlarla bütçe fonlarının harcanmasını yasaklayan bir yasa çıkarmaktır.