2014 ile 2017 yılları arasında çocuklarını yanlarına alarak IŞİD'e katılan Türk vatandaşı erkeklerin çoğunluğu çatışmalarda öldü. IŞİD'in Irak'ta yenilgiye uğratılmasının ardından ortada kalan eşleri ve çocukları da ya Irak hapishanelerinde ya da Suriye'de PYD kontrolündeki bölgelerde kamplarda esir tutuluyor.
BAZI TÜRKLER İDAM CEZASI ALDI
Türk kadınlardan bazılarına mahkeme tarafından idam cezası verilirken, bazıları da müebbet hapisle cezalandırıldı.
GİRİŞİM IRAK HAPİSHANELERİNDEKİ IŞİD'Lİ TÜRKLERİ KAPSIYOR
Ortada kalan çocukların Türkiye'ye getirilmesi için Türk Dışişleri Bakanlığı ve Irak'taki Türk yetkililer yoğun çalışmalarda bulunuyor.
Haberde ismi verilmeyen bir Türk yetkilinin açıklamalarına yer verildi:
“Irak'ta cezaevlerinde kalan Türk çocuklar konusunda işin hem Türkiye hem de Irak tarafında iyi bir yoldayız. Hapishanelerde çok sayıda çocuk olduğu için her biri ayrı bir süreç işliyor. İşin Türkiye ayağında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın bunu yönetebileceği ve idare edebileceği bir düzenin kurulması gerekiyor. Türkiye'deki hazırlıklar o noktaya geldi diye düşünüyorum. Biz de Irak İçişleri, Adalet ve Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ile tüm görüşmelerimizde hapishanelerdeki çocukların durumunu gündeme getiriyoruz. Artık çocukların teslim alınmasına ilişkin son hazırlıkları yaptık. Cezaevinde sadece çocuklar ile görüşebiliyoruz. Önümüzdeki dönemde yaz kıyafetleri götürdüğümüzde o sırada kadınlarla bir görüşme imkanımız olabilir."
TACİKİSTAN 84 TACİK ÇOCUĞU ÜLKEYE GETİRDİ
2 Mayıs'ta Tacikistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, IŞİD'li Tacikistan uyruklu ailelere mensup 84 çocuk 30 Nisan'da özel uçakla Bağdat'tan Duşanbe'ye getirildi.
NİSAN AYINDA KOSOVA VATANDAŞLARINI TESLİM ALDI
2019'un Nisan ayında Kosova polisi, savaş bölgelerinde dünyaya gelen yaklaşık 60 çocuğun da aralarında bulunduğu 150 kadın ve çocuğun, IŞİD tüm topraklarını kaybedince kamplara taşındığını ve buradan Kosova'ya getirildiğini belirtti.
DONALD TRUMP'TAN AVRUPA'YA: IŞİD'Lİ VATANDAŞLARINIZI ALIN
ABD Başkanı Donald Trump, 17 Şubat'ta attığı tweetlerde Avrupa'ya seslenerek şu ifadeleri kullanmıştı:
“İngiltere, Fransa, Almanya ve diğer Avrupalı müttefiklerden Suriye'de yakaladığımız 800 IŞİD militanını teslim alarak yargılamasını istiyoruz. Halifelik çökmek üzere. Hoş olmayan diğer alternatif ise onları serbest bırakmak zorunda kalmak. ABD bu IŞİD savaşçılarının Avrupa'ya sızmasına seyirci kalmak istemiyor. Çok şey yaptık, çok (para) harcadık. Artık başkalarının da adım atıp yapabildikleri işi yapma zamanı. IŞİD'ın yüzde 100 yenilmesinden sonra çekiliyoruz."
PYD: BURADA YETERLİ HAPİSHANE YOK, KAÇABİLİRLER
Bunun ardından örgütten de bir çağrı gelmişti ve IŞİD'liler için yeterli hapishane olmadığı, PYD bölgesine bir saldırı olma ihtimalinde IŞİD'lilerin kaçabileceği ifade edilmişti.
"BM ÖZEL MAHKEMELER KURSUN"
Örgüt sözcülerinden Mustafa Bali, Alman haber ajansı dpa'ya röportaj verdi. PYD'li isim, bu röportajda IŞİD'lileri Suriye'nin kuzeyinde yargılamanın mümkün olmadığını ancak BM çatısı altında bir çözümün herkesi memnun edebileceğini söyledi.
İNGİLTERE ve ALMANYA'DAN TRUMP'A NET CEVAP
Yaşananların ardından İngiltere, 19 Şubat'ta IŞİD'e katılarak Suriye'ye giden vatandaşı Shamima Begum'u vatandaşlıktan çıkarma sürecini başlattığı bildirdi. Bu hareketin Trump'a bir cevap niteliği taşıdığı yorumları yapılmıştı.
Almanya'dan da aynı hamle geldi ve Alman basını Sosyal Demokrat Partili (SPD) Adalet Bakanı Katarina Barley ve Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) partili İçişleri Bakanı Horst Seehofer'in IŞİD'e katılan Almanları vatandaşlıktan çıkarmak için "üç şartlı" bir karar aldıklarını duyurdu. 4 Mart tarihinde Batı Alman Radyo Televizyon Kurumu (WDR), Kuzey Alman Radyo Televizyon Kurumu (NDR) ve Süddeutsche Zeitung'un yayınladığı haberlerde vatandaşlıkları iptal edilecek IŞİD'li Almanlar için 3 şart şu şekilde aktarıldı:
- Çifte vatandaş olmaları: Bu kapsamda yalnızca Alman vatandaşı olanlar hakkında Anayasa'ya aykırı olduğu için böyle bir karar alınmayacak.
- Reşit olmaları: Vatandaşlıktan çıkarılmaları için 18 yaşını aşmış olmaları gerekecek.
- Yasa yürürlüğe girdikten sonra çatışmalara katılan IŞİD'lilerin (ilk iki koşul geçerli olsa bile) pasaportları kesinlikle iptal edilecek: Bu kapsamda şu anda tutuklu olanlar ise bu gruba dahil olmayacak. Çünkü yasa geriye dönük işlemiyor.
IRAK'TAN AÇIKLAMA
Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, yabancı IŞİD savaşçılarına ilişkin devam eden tartışmalara dahil olarak Avrupa vatandaşı IŞİD mensuplarının Irak hukukuna göre yargılanabileceğini ve idam edilebileceğini söyledi. Salih, 8 Mart tarihinde yaptığı açıklamada "IŞİD şüphelileri, suçlu bulunmaları halinde idam cezası alabilir. Irak yasalarında ölüm cezası var ve buna göre hareket edeceğiz. Yabancı (IŞİD) savaşçıların, Irak topraklarında ya da Irak vatandaşlarına karşı terör eylemleri gerçekleştirdiklerine dair kesinleşmiş dosyalar var. Bu dosyalarda da Irak yasaları uygulanacak" dedi.
The Daily Star Lebanon'un 12 Nisan'da geçtiği bir haberde Irak'ın "Kişi başı 2 milyon dolar verirseniz IŞİD'lileri yargılayabiliriz" teklifinde bulunduğu iddia edildi. Irak makamları konuya ilişkin açıklama yapmazken Bağdat yönetiminin konuya ilişkin adımlarına Avrupa'dan herhangi bir açıklama gelmedi.
FRANSIZ BİR AİLE KONUYU AİHM'E TAŞIDI
6 Mayıs'ta aktarılan bir habere göre Suriye'deki kamplarda tutulan IŞİD'li bir Fransız kadının ailesi, kızları ve 3 yaşındaki erkek ve 4 yaşındaki kız torunlarının ülkeye geri getirilmelerini reddeden Paris mahkemesinin kararının bozulması için Avrupa İnsani Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurdu.
Fransız basınına göre, yapılan bireysel başvurular çerçevesinde şu ana kadar 5 yetim Fransız çocuk ile annesi Irak'ta ömür boyu hapis cezasına çarptırılmış 3 yaşındaki bir kız çocuğunun ülkeye geri getirilmesine izin verilmişti.