Yerleşik düzen ile ABD'nin 45. Başkanı Donald Trump arasındaki iktidar mücadelesi her geçen gün yeni bir boyut kazanıyor. Washington'daki yerleşik düzen ve ana akım medya, Donald Trump ve ekibine "Rusya bağlantısı" iddiası üzerinden atağa geçerken, şimdi de bu iddianın yanına "yolsuzluk" algısını da eklemek istiyor. Bu çerçevede Washington DC ve Maryland eyaleti başsavcıları Trump'a anayasayı ihlal davası açtı. DC yönetimi başsavcısı Demokrat Karl A. Racine ile Maryland eyalet başsavcısı Demokrat Brian E. Frosh ortak basın toplantısında, Trump'ın başkan olduktan sonra kendini ticari işlerden uzaklaştırmadığı ve yabancı ülke kaynaklarından gelir elde etmeye devam ettiği iddiasıyla dava açtıklarını belirtti. Her iki başsavcı ayrıca Trump'ın vergi iadelerini açıklamamasının da başlı başına bir sorun olduğunu vurguladı. Açıklamada Racine, Trump'ın başkentteki sahibi olduğu Trump International Otel nedeniyle dolaylı olarak yabancı kaynaklardan gelir elde ettiğini, bunu Kongre'ye bildirmediğini ve ilgili yasaları ihlal ettiğini iddia etti.
İKİSİ DE DEMOKRAT
Maryland Başsavcısı Frosh da Trump ile bağlantılı ticari işletmelerin, eyaletteki diğer ticari işletmeler karşısında "haksız avantaj" sağladığına ve bunun engellenmesi gerektiğine inandığını ifade etti. Racine, "Daha önce hiçbir Başkan, anayasanın emirlerine karşı bu kadar saygısız olmamıştı." ifadesini kullanarak Trump'ın başkan olduktan sonra ilgili yasalara uymadığını savundu. Öte yandan konuyla ilgili soruları yanıtlayan Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer ise her iki başsavcının da Demokrat olduklarını, davanın temelsiz olduğunu ve konuyla ilgili daha önce birçok kez açıklama yaptıklarını söyledi. Spicer, "Bu davayı yok sayarak işimize bakacağız." açıklamasını yaptı. 20 Ocak'ta göreve gelmeden kısa süre önce Trump, ilişkili olduğu tüm ticari varlıkları oğullarının yöneteceği bir fona devredeceğini açıklamıştı. Ancak Trump'ın bu vaadini yerine getirmediği iddiasıyla bugüne kadar 3 farklı dava açılmıştı.
HEDEF EL ÇEKTİRME
Davanın, Trump'ın Rusya ilişkisi iddialarına karşı dirençli çıkması sonrasında ikinci bir hamle sonucu yargı marifetiyle başkanlık koltuğundan el çektirilmesini hedeflediği değerlendiriliyor. Öte yandan ABD Adalet Bakanlığı ise konuya ilişkin, davadaki iddiaların yeterince güçlü olmadığını açıkladı.
Vize yasağına ikinci engel
Trump'ın vize yasağı uygulamasına bir darbede de San Francisco'daki 9. Bölge Temyiz Mahkemesinden geldi. ABD'de 9. Bölge Temyiz Mahkemesi, Başkan Donald Trump tarafından nüfusunun çoğunluğu Müslüman 6 ülkenin vatandaşlarına getirilen vize yasağının uygulanmamasının devamına karar verdi. Alınan karara ilişkin 9. Bölge Temyiz Mahkemesi tarafından yapılan açıklamada, "Başkan'ın Kongre tarafından kendisine verilen yetkinin ötesine geçerek bu Başkanlık Kararnamesini aldığına karar verildi." ifadesi yer aldı. Mahkeme, Trump'ın vize yasağı uygulamasının "nüfusunun çoğunluğu Müslüman bazı ülkeleri hedef aldığına" dikkati çekerek, bu kararın Müslümanlara yönelik olduğunu kaydetti.
DİNİ AYRIMCILIK GEREKÇESİYLE ASKIDA
27 Ocak'taki ilk vize düzenlemesinin mahkemeden dönmesinin ardından 6 Mart'ta Trump'ın imzaladığı ve 16 Mart'ta hayata geçmesi planlanan ikinci vize düzenlemesi de Hawaii ve Maryland'deki iki federal yargıç tarafından "dini ayrımcılık" yaptığı gerekçesiyle askıya alınmıştı. Trump'ın ikinci vize düzenlemesi, nüfusunun çoğunluğu Müslüman Suriye, İran, Libya, Sudan, Somali ve Yemen vatandaşlarına 3 ay boyunca yeni vize yasağı getiriyor, ABD'nin mülteci programını ise 4 aylığına askıya alıyordu.