Alman GfK araştırma şirketi tarafından gerçekleştirilen bir ankete göre, dünyada en çok kitap okunan ülke sıralamasında Çin ilk sırada geldi.
Çin'den sonra en çok kitap okunan ülke ise Rusya gelirken, İspanya da 3. sırayı aldı.
Ankent 17 ülkede, 15 yaş üzerindeki 22 bin kişiyle gerçekleştirildiği bildirildi.
Anketteki katılımcılara ne sıklıkla kitap okuduklarına dair 'Her gün ya da neredeyse her gün', 'En az haftada bir', 'En az ayda bir', 'Nadiren', 'Hiç kitap okumuyorum' cevap seçenekleri sunuldu.
Yayınlanan sonuçlara göre, Çinlilerin yüzde 70'i, Rusların yüzde 59'u, İspanyolların ise yüzde 57'si neredeyse her gün veya haftada en az bir kez kitap okuduğunu gösterdi.
Okuma oranının en düşük olduğu ülkeler ise hiç kitap okumadıklarını belirtenlerin oranının yüzde 16 olduğu Hollanda ve Güney Kore oldu.
Öte yandan, ankete göre kadınlar erkeklere oranla daha sık kitap okuyor. Anketin gerçekleştirildiği ülkeler arasında Türkiye yer almadı.
Dünyanın Çin'den sonra en çok okuyan ikinci milleti olan Rusya'da ise geride bıraktığımız yıl elektronik ve sesli kitap satışı yüzde 35'lik artışla 6,5 milyar rublelik hacme ulaştı (102 milyon dolar). Pazarın büyüklüğü, ders kitapları hariç toplam satışlarının yüzde 10'una karşılık geliyor. Pazarın tamamı ise 92 milyar rublelik hacme sahip (1,4 milyar dolar).
Kommersant gazetesi, e-kitap ve sesli kitap fiyatlarının basılı kitaplara kıyasla daha yavaş arttığına dikkat çekerek, pazarın büyümesinde fiyat istikrarının önemli rol oynadığını yazdı. Elektronik aygıt kullanımının artması, pazarı büyüten bir diğer etken. Bununla birlikte, korsan faktörü pazarı daha da büyümekten alıkoyuyor.