'Egzotik' yeşil kuyruklu bir yıldız, 50 bin yıl sonra tekrar Dünya'ya yaklaşıyor
'Egzotik' yeşil kuyruklu bir yıldız, gezegenimize yaklaşıyor. Dünya'nın en yakın mesafesine, yaklaşık 42 milyon kilometreye 1 veya 2 Şubat'ta ulaşması bekleniyor. Kuyruklu yıldız, Dünya'ya en son Neandertal döneminde, yani yaklaşık 50.000 yıl önce yaklaşmıştı.

Oluşturma Tarihi: 2023-01-27 10:59:11

Güncelleme Tarihi: 2023-01-27 10:59:11

C/2022 E3 (ZTF) olarak adlandırılan yeşil kuyruklu yıldız, Mart 2022'de Kaliforniya'daki Zwicky Transient Facility (ZTF) gözlemevinde gökbilimciler tarafından keşfedilmişti.

Güneş sistemimizin dış kesimlerindeki uzak Oort Bulutu'ndan geldiği tahmin ediliyor.

Çoğunlukla buz, toz ve gazdan oluşan kuyruklu yıldızlar, tipik olarak yıldızımızın etrafındaki uzun eliptik yörüngeleri takip ediyor.

Güneş'e yaklaştıkça ısısı, kuyruklu yıldızın buzunu gaz ve toza çevirerek sert çekirdeğini çevreleyen devasa, muhteşem "kuyruğunu" oluşturuyor.

C/2022 E3'ün şu ana kadarki görüntüleri, yeşilimsi bir renk tonuna sahip olduğunu ortaya koyuyor.

Kuyruklu yıldızın parlaklığı geçen Kasım ayından bu yana istikrarlı bir şekilde arttığı ve teleskoplar veya güçlü dürbünlerle gözlemlemek daha kolay hale geldiği bildirildi.

Amatör astrofotoğrafçılar, bu Ocak ayında kuyruklu yıldızın kuyruğunun bir kısmını parçalayan güçlü güneş "rüzgarını" fotoğraflamayı başardılar.

10 Şubat'a kadar Mars'a yakın görünmesi beklenen yeşil kuyruklu yıldızın, Şubat ortasına kadar Dünya'dan uzaklaştıkça sönük hale gelmesi bekleniyor.