Tahran, İran'ın kuzeybatısında yer alan Urmiye gölünün kurtarılması için 6 milyar dolarlık proje yürütüleceğini açıkladı. Yaklaşık yüzde 90'ı kuruyan Urmiye Gölü'nü 10 yıl içinde eski haline getirmeyi hedefleyen proje, bölgedeki vahşi yaşam için kritik önem taşıyor.
Projenin ilk kısmını temsil edecek 660 milyon dolarlık harcamalar, sulama ve altyapı olmak üzere 88 tesisin inşasını içerecek. Discovery News'e bilgi veren Tahran Üniversitesi'nden Hüseyin Akhani, 538 kilometrekare alan kaplayan gölün 1980'lerin sonlarında deniz ve bitki yaşamıyla dolu olduğunu, 1995'ten itibaren kurumaya başladığını belirtti.
Akhani, gölün bir zamanlar flamingo dahil birçok kuş türü içeren bir cennet olduğunu, kuşların ana yemi olan karides kaynayan suların aynı zamanda birçok tuzlu su bitkisi içerdiğini söyledi. 102 adası bulunan Urmiye, aynı zamanda geyik ve koyun gibi memelilerin de barındığı geniş bir yaşam alanı sunuyordu.
Geride kalan 20 yılda kuraklık, artan sıcaklık, baraj inşaatları ve kötü su yönetimi nedeniyle kurumaya başlayan Urmiye'de sular çekilince karidesler öldü, kuşlar yok oldu ve kara hayvanları uzaklaşarak insanlar tarafından avlandı.
Kurtarılma şansı var
Science dergisinde yayımlanan araştırmada yer alan Richard Stone, Urmiye'nin kurumasının en büyük nedenini, tarım ve hidrotermal enerji amacıyla gölü besleyen üç nehre kurulan barajlar olarak gösterdi.
Stone, 10 yıllık proje kapsamında göl civarındaki su tüketiminin yüzde 40 azalmasının hedeflendiğini belirterek, "İran hükümeti projeye para akıtıyor. Başarılı olmaları mümkün" dedi.
Stone, Akhani ile göle yaptıkları son ziyarette kuru toprak üzerinde piknik yapan insanlar gördüklerini söyleyerek, "Bu insanlar göle hoşçakal demeye gelmiş" ifadesini kullandı.