Endonezyalı yetkililer, 400'den fazla kişinin hayatını kaybettiği 22 Aralık'ta meydana gelen tsunaminin ardından Anak Krakatau Yanardağı civarında olası yeni 'yüksek dalgalara ve olağan dışı hava koşullarına' karşı halkı dikkatli olmaları ve bölgeyi terk etmeleri konusunda uyardı.
Endonezya Meteoroloji Ajansı (BMKG) da volkanın civarındaki sert hava koşullarının krateri daha kırılgan hale getirebileceğini belirtti.
"Volkanik sarsıntılara duyarlı bir izleme sistemi geliştirdik, bu vesileyle erken uyarı verebiliyoruz" diyen BMKG Genel Direktörü Dwikorita Karnawati, yanardağ civarının yasaklı bölge ilan edildiğini duyurdu.
Bu arada dalgaların yükselmesi üzerine, bölgede uyarı sirenleri çalarken, Sumatra ve Cava adaları arasında yer alan Sunda Boğazı'ndaki Anak Krakatau (Krakatau'nun Çocuğu) Yanardağı'nda meydana gelen patlamalar ve dalgaların yükseldiğinin gözlemlenmesi üzerine yetkililer, peş peşe uyarıda bulunmuştu.
Yine denizde görülen hareketlilik ve dalgaların yükselmesi üzerine arama kurtarma ekipleri, gazeteciler ve bölgedeki halk, ulaşabildikleri ilk araçla bölgeden uzaklaştı.
Yanardağdaki patlama sesleri kıyı bölgelerinde de duyulurken, Tanjung Lesung'daki yetkililer, vatandaşlara sahil şeridinden uzaklaşması çağrısında bulundu ve arama kurtarma çalışması yürüten ekiplerden de bölgeden ayrılmasını istedi.
Tanjung Lesung'da can kayıplarının yaşandığı bölgedeki bir tatil köyüne gazetecilerin girişine izin verilmezken, bölgede arama kurtarma çalışması yürüten askeri birlik ve ekipler de bölgeden ayrılmaya başladı.
Ulusal Afet Yönetim Ajansından (BNPB) yapılan açıklamada, tsunaminin ardından şu ana kadar 429 kişinin öldüğü, 1400 civarında kişinin yaralandığı ve 154 kişinin de kayıp olduğu aktarıldı.
Anak Krakatau Yanardağı'ndaki faaliyetlerin artması üzerine eylül ayında bölgede en yüksek ikinci seviyede alarm verilmişti.
"Pasifik Ateş Çemberi" olarak adlandırılan, deprem ve volkan kuşağında yer alan Endonezya'da, 26 Aralık 2004'te meydana gelen 9,1 büyüklüğündeki deprem ve ardından oluşan tsunami sonucunda bölgedeki diğer 14 ülkeyi de kapsayan geniş bir alanda 226 bin kişi hayatını kaybetmişti.
Can kayıplarının 120 bini Endonezya'da yaşanmıştı.