Dolar

34,3061

Euro

37,1912

Altın

3.018,65

Bist

8.885,00

'Esed'in paramiliter grupları kontrolden çıktı, rejim için tehdit olmaya başladı'

Amerikan Middle East Institute yayınlanan bir makalede 'Beşar Esed'in İslamcı gruplarla mücadelede kullandığı paramiliter güçler, özellikle Tartus ve Lazkiye'de kontrolden çıktı. Mevcut durumda Esed rejimi için tehdit oluşturmaya başladı' ifadeleri kullanıldı.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-06-17 11:26:48

'Esed'in paramiliter grupları kontrolden çıktı, rejim için tehdit olmaya başladı'

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Nick Grinstead imzalı makalede, baba (Hafız) Esed döneminde Türkiye-Suriye sınırındaki Kuzey Lazkiye kaçakçılık güzergahının hareketlendiği ve bazı grupların söz konusu güzergaha aileleri ve akrabalarıyla yerleştiği belirtildi. Grinstead, bugün bu kaçakçıların, Ulusal Savunma Kuvvetleri (NDF) ve Kıyı Kalkanı Tugayı gibi paramiliter gruplarla sınır bölgelerinde Esed rejimi adına yer aldıklarını belirtti. 

SUÇ ORANLARI ARTTI

Makaleye göre Esed rejimine 'sadık' bu milislerin zaten sabıkaları kabarıkken geçtiğimiz yıl işledikleri suçlarda artış yaşandı. Bu suçlar arasında araba hırsızlığı, kaçırma, fidye isteme gibi konular yer alıyor.

RUSYA TUTUKLAMAK İSTEDİ

Artan suç oranları ve kontrolden çıkan durum üzerine 2018'in Mart ayında Lazkiye'deki Ulusal Savunma Kuvvetleri (NDF) lideri ve aynı zamanda Beşar Esed'in kuzeni Talal el Esed ve Ayman Jaber, Rusya destekli Cumhuriyet Muhafız güçleri tarafından gözaltına alınmak istendi. Makalede hatırlatıldığı üzere Rus destekli rejim güçleriyle karşı karşıya gelen Talal El Esed, Beşar Esed'in de doğum yeri olan ve Esed ailesinin güçlü olduğu Lazkiye'deki Kardaha'ya kaçtı. Talal'ın bu noktadan Lazkiye'yi bombaladığı haberlere yansımıştı.

1_1

2_2

Bunun üzerine "Esed ailesinin üyeleri her zaman bir deceye kadar dokunulmaz olsalar da Beşar Esed, haydut milis güçlerini dizginleyemiyorsa 'istikrar' için kendisiyle hareket edenlere ne tür bir mesaj gönderir?" diyen Nick Grinstead, "Esed'in böyle açıktan bir meydan okumayı bertaraf edememesi, Esed klanı içerisinde Beşar'ı kenara itme konusunda bir fırsat olarak görülebilir. Beşar Esed'in kişisel otoritesinde sürekli bir çöküş, asilere (muhaliflere) karşı savaşı kazansa bile nihayetinde kaybettiği anlamına gelir" dedi.

KIYILARDA GÜVENSİZLİK RUSYA ve İRAN'IN İŞİNE YARIYOR

Makalede her iki ülkenin de çatışma sonrası Suriye'de nüfuz sahibi olmayı sürdürdüğü ve bunun üzerine daha da ileriyi hedefleyen planlara sahip olduğu için kıyı bölgelerinde güvensizliğin işlerine yaradıkları ve 'sömürüyü' kolaylaştırdığı belirtildi. İran'ın paramiliter yapılanmaları desteklediği ve kurulması için çabaladığı; Rusya'nın da bu paramiliter güçleri askeri yapıya dahil etmeye çalıştığı yazıldı.

Ayrıca Rusya-İran arasındaki rekabetin özellikle Deyrizor'da artmasıyla 'vekaleten savaştırdıkları' bu güçler arasında doğrudan çatışmalar yaşandığı ifade edildi.

İRAN BEŞAR'IN KARDEŞİNİ GÜÇLENDİREBİLİR

Bu noktada "zaten Şam'da 'saray darbesi' konusunda gizli bir ajandası olan" İran'ın Tahran'a yakın ve milis grupların varlığını da destekleyen Beşar Esed'in kardeşi Mahir Esed'i güçlendirebileceği ya da bunu kısa vadede Şam'a bir baskı aracı olarak kullanabileceği belirtildi.

RUSYA 'POLİS GÜCÜ' OLARAK SAHADA

Rusya'nın Tartus ve Lazkiye'de bu asayişsizliğe karşı 'polis gücü' olarak yayıldığına değinen yazar, Esed rejiminin çok normal bir iktidar işlevi olan 'polis gücü' görevini yerine getiremediğini söyledi:

"Kilit alanlarda 'sadık' milislerin artan kanunsuzluğu kesinlikle rejime sorun teşkil ediyor. Talal ve çetesine karşı harekete geçemeyen Beşar Esed, Rusya'ya yardım çağrısında bulundu. Bu fırsatı değerlendiren Moskova yönetimi, istikrarsızlığın daha da derinleşmesine izin vermek veya Beşar'ı ortadan kaldırılmak yerine güvenliği sağlamaya çalıştı ve Talal el Esed'i mercek altına alarak yakalamaya çalıştı. Bu asayişsizlik hem İran'ı baltalıyor hem de Esed'i Rusya'ya daha da borçlandırıyor."

 

SON VİDEO HABER

Mustafa Varank kaza geçirdi

Haber Ara