Merkezi Londra'da bulunan Şark Al Avsat gazetesinin haberine göre, rejimin gümrük genel müdürlüğü, geçen perşembe Mahluf'un yanı sıra ortakları Bahir es-Saadi, Muhammed Hayr el-Emrit, Ali Muhammed Hamza ve eşlerinin taşınabilir ve taşınamaz mallarına ihtiyaten el koyma kararı aldı.
MAHLUF, ESED'İN RUSYA'DAKİ KOLU OLARAK GÖRÜLÜYORDU
Rejim yetkilileri ilk kez Esed ailesinin Rusya'daki ekonomik kolu olarak görülen Mahluf hakkında resmi karar çıkartırken kararın, Lübnan'da kayıtlı Abar Petroleum Service SAL şirketini de kapsadığı ifade edildi.
GEREKÇE: HAZİNENN HAKLARINI TEMİNAT ALTINA ALMAK
Kararda, mal varlıklarına ihtiyaten el koymanın, kaçakçılıkla mücadele başkanlığındaki 234-2019 sayılı davayla bağlantılı ücret ve harçlardan, hazinenin haklarının teminat altına alınması çabası olduğu kaydedildi.
MAHLUF GÜMRÜK KAÇAKÇILIĞI YAPTI
Mahluf'un, ithal edilen 1,9 milyar Suriye lirası değerindeki malın ücret ve harçlarını ödemeyerek gümrük kaçakçılığı yaptığı belirtildi.
ESED AİLESİ İÇERİSİNDE ANLAŞMAZLIKLAR VAR
Gazeteye konuşan medya kaynakları, Suriye'de Esed ailesinin üyeleri arasındaki anlaşmazlıklara ilişkin çelişkili bilgilerin bulunduğunu söyledi.
Kaynaklar, Beşşar Esed ile kuzenleri arasındaki sürtüşmenin, Hafız Esed'in iktidarının son döneminden bu yana aile fonlarını yönetmekle yetkili 84 yaşındaki amcalarının sağlığının bozulmasından kaynaklandığını belirterek "Muhammed Mahluf'un servetinin, ölümünden sonra oğullarına kalacağı endişeleri bulunuyor" diye konuştu.
MAHLUF, 30 MİLYON DOLARLIK PETROL İÇİN GÜMRÜK VERGİSİ ÖDEMEDİ
Söz konusu kaynaklar ayrıca Mahluf'un Abar Petroleum Service SAL şirketinin, 2017'de 30 milyon dolar değerindeki petrol ürünleri, dizel, benzin ve sıvılaştırılmış gazı Suriye'ye gümrük ücreti ödemeden soktuğunu ifade ediyor.
ESED'İN RUSYA'YA BORÇLARINI ÖDEMEK İÇİN KUZENLERİNE BASKI YAPTIĞI İDDİA EDİLİYORDU
Ağustos ayında Beşşar Esed'in, Rusya'ya artan borçlarını ödeyebilmek için para talep ettiği zengin iş adamlarına baskı uyguladığı öne sürülmüştü.
ESED, SURİYE'DE 29 İŞ ADAMINA KARŞI SORUŞTURMA BAŞLATMIŞTI
Suriye haberlerinin paylaşıldığı bazı Arapça sosyal medya hesapları ile yayın organlarındaki iddialara göre, Esed, Suriye'nin en zengin 29 iş adamına karşı "kara para aklama" ve "terörü finanse etme" suçlarından soruşturma başlatmıştı.
Bu iş adamları arasında Suriye Telekom Şirketinin (Syriatel) hissedarı ve Suriye'nin en zengin iş adamı olan Beşşar Esed'in kuzeni Rami Mahluf da yer alıyordu.
RUSYA ESED'DEN 1 MİLYAR DOLAR İSTEDİ; ESED BU PARAYI MAHLUF'LARDAN KARILAMAYA ÇALIŞTI
İddialara göre, Rusya, Esed rejiminden Suriye'deki savunma harcamalarına karşılık bir milyar dolar talep etmiş, Esed ise bu paranın karşılanması için Mahluf ailesiyle iletişime geçmişti. Mahluf ailesinin bu parayı karşılamayı reddetmesi üzerine Esed rejimi, ailenin sahip olduğu şirketler hakkında soruşturma başlatmıştı.
MAHLUF EV HAPSİNDEYKEN HİSSELERİ KAMULAŞTIRILDI
Mahluf, iki kardeşi ve babasıyla ev hapsinde tutulurken Suriye Telekom Şirketlerindeki hisseleri de kamuya aktarılmıştı.
MAHLUD, ABD HAZİNE BAKANLIĞI'NIN YAPTIRIM LİSTESİNDE
Rejimin en büyük finansörü Mahluf, Suriye Telekom Şirketindeki hisseleri, bankacılık, doğal gaz, petrol ve ulaşım sektörlerindeki yatırımlarıyla biliniyor.
Mahluf, Suriye'de yolsuzluklara karıştığı gerekçesiyle 2008'de ABD Hazine Bakanlığınca yaptırım listesine alınmıştı. Avrupa Birliği (AB) de Esed rejimine destek verdiği gerekçesiyle Mahluf'u 2011'de yaptırım listesine ekledi.
MAHLUF'UN İRAN İLE ANLAŞMALARI
Mahluf, son bir yılda telekomünikasyon, maden ve enerji alanlarında İran ile büyük anlaşmalara imza atmıştı. Esed rejiminin, başta Rusya ve İran olmak üzere birçok ülkeden büyük borçlanmaya gittiği tahmin edilirken rejim yetkilileri, açıklama yapmaktan kaçınıyor.