TİMETURK I HABER MERKEZİ
PINAR HİLAL BALTA
Rejime bağlı yayın organlarının geçtiği habere göre "Suriye sandığa gidiyor." Düzenlenecek bu seçim kapsamında "Suriye Halk Meclisi"ne gidecek milletvekilleri seçilecek. Yapılan yayınlara göre Rusya'nın "siyasi yollarla çözüm" için seçimleri desteklediği belirtiliyor.
SEÇİM NASIL OLACAK?
Fakat yaklaşık 7 milyon kişinin göç ettiği ve ülke içerisinde yer değiştirdiği, topraklarının yüzde 60'a yakını farklı örgütlerin kontrolünde olan ülkede seçimin nasıl yapılacağı merak konusu.
Sandıkların yalnızca rejimin elinde bulunan bölgelerde kurulacağı tahmin edilirken, çok sayıda bağımsız adayın olması dikkat çekti.
ADAYLAR KİM?
Seçime rejimin partisi Baas, Komünist Parti gibi eski partiler ve tanınmayan bir çok parti ile 5 yıldır devam eden iç savaş sırasında kurulan yeni oluşumlardan da çok sayıda aday katılıyor.
5 milyondan fazla Suriyeli'nin başka ülkelerde mülteci olduğu "iç savaş ve kriz döneminde siyasi çözüm için alınan seçim kararı" ile uzun yıllar yasaklı olan, üyelerinin ve yöneticilerinin hapis cezaları aldığı Suriye Milliyetçi ve Sosyalist Partisi gibi eski partilerin de önü açıldı... Seçime bu gibi partiler de dahil oluyor...
250 sandalyeli Suriye Halk Meclisi için toplamda 11 bin adayın yarışacağı belirtiliyor.
"DEMOKRATİK SEÇİM" ALGISI
Ülkenin tamamında gerçekleşemeyecek olan seçim ile ilgili "demokrasi, çok seslilik" vurgusu yapan, bağımsız aday sayısının fazla olmasını "çok partili siyasi hayat ve siyasette çok seslilik" şeklinde değerlendiren haberler yapılıyor.
TANINMAYAN PARTİLER VE BAĞIMSIZLAR
Suriye'de 1963'ten beri iktidarda olan Esed rejiminin partisi Baas sebebiyle iç savaş öncesinde de ülkenin siyasi hayatını tek parti ve ideloji şekillendirdi. Siyasette; sağ, merkez sağ, sol gibi bloklar oluşamadı.
Savaş şartlarının devam ettiği ülkede yoğun güvenlik önlemleri alındığı belirtiliyor. Fakat bugün gerçekleşecek seçimlere katılmak isteyen partiler, oluşumlar ve şahısların isimleri, ideolojileri, programları çok az insan tarafından biliniyor.
Teşkilatlanma ve propaganda sürecini çok yavaş sürdüren partilerin çoğunun programında ülkenin en büyük sorunu olan savaşa dair de bir proje yok.
Daha önce de tanınmayan ve iç savaş süresince oluşmuş bu sebeple henüz ideolojik çerçevesini şekillendirememiş onlarca parti ve bağımsız adayın nasıl bir kampanya yürütecekleri merak edilirken, yalnızda rejim bölgelerinde düzenlenebilen programlar, asılan afişler dışında seçim öncesi kampanyalar oldukça sakin geçti.
SURİYELİ MUHALİFLER YOK
Ülkeden göç eden milyonlarca Suriyeli'nin temsilciliğini üstlenen ve Cenevre görüşmelerine de bu sıfatla katılan "Suriyeli muhalifler" ise seçimlerde yok.
SEÇMEN SAYISI
Yalnızca rejim kontrolü bölgelere ulaşacak sandıklara kaç kişinin gideceği ise henüz açıklanmadı.
NERELERDE SANDIK KURULAMIYOR?
IŞİD'in elindeki Rakka ile Nusra Cephesi ve Ahrar'uş Şam'ın kontrolündeki İdlip'te, ayrıca PYD'nin federasyon ilanı ile gündeme gelen Kamışlı ve Haseke'de de sandık kurulamadığı net olarak biliniyor.
NERELERDE SANDIK KURULACAK?
İç göçmenlerin sıklıkla geldiği Şam, Lazkiye, Tartus, Halep merkez gibi yerlerde de bu göçmenler için sandık kurulacak. Şam'daki sandıkların neredeyse üçte biri, bu buraya diğer kentlerden göç edenlerin oy vermesi için kurulacak. Bu uygulama ile Şam'a göç eden İdliplilerin, İdlip'i temsil edeceği iddia edilen vekilleri Şam'da belirleyeceği belirtiliyor. Fakat göç ve göçmen krizi devam ederken bu uygulamanın ne kadar sağlıklı işleyeceği de bilinmiyor.
SEÇİME DOĞRU...
Suriye'de iç savaşın başladığı 2011 yılına kadar Baas Partisi tek başına hüküm sürdü. Anayasada Baas Partisi'nin tek parti sistemini teminat altına alan madde kaldırılana kadar, az sayıdaki siyasi parti Baas şemsiyesi altında seçimlere girebiliyordu.
Uluslarası baskı ve Cenevre, Münih gibi Suriye'nin görüşüldüğü toplantılarda da sıklıkla dile getirilen "siyasi çözüm" konusu söz konusu anayasa maddesinin kaldırılması ve rejimin kararı ile hayata geçirildi.
ABD DESTEKLİYOR MU?
BBC ve Rus yanlısı bazı basın organlarında ABD'nin de seçime destek verdiği belirtilmişti. Fakat ABD'den tam tersi bir açıklama geldi.
AA'nın haberine göre ABD Dışişleri Bakanlığından üst düzey bir yetkili, kendileri için bu seçim sonucunun geçersiz olacağını söyledi.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner da düzenlediği basın toplantısında, Cenevre'de bugün yapılması planlanan Suriye görüşmeleriyle aynı tarihte gerçekleştirilecek seçim ile ilgili “Temsiliyet anlamında bu seçimi meşru görmüyoruz. Bu seçimler Suriye halkının iradesini temsil etmiyor” diyerek sonuçları “meşru” görmediklerini ifade etmişti.