SNHR tarafından, rejimin başkent Şam'a bağlı Doğu Guta bölgesinde zehirli gaz kullandığı saldırının üçüncü yılı dolayısıyla yayımlanan raporda, "BMGK'nın kimyasal silah kullanımını yasaklayan 2118 sayılı kararı, kabul edildiği tarihten bu yana 139 kez ihlal edildi. Bunlardan 136'sı rejim, 3'ü IŞİD tarafından gerçekleştirildi." denildi.
Beşşar Esed rejimine işaret edilerek "suçlunun" hala cezalandırılmadığı belirtilen raporda, "Esed rejimi BMGK kararından önce 33 kez zehirli gaz kullanmıştı. Karardan sonra ise kimyasal silahla 136 kez saldırı düzenledi." ifadelerine yer verildi.
Raporda, rejimin, zehirli gaz kullandığı bölgelerin yüzde 97'sinin muhaliflerin, yüzde 3'ünün ise IŞİD'in kontrolünde olduğuna dikkat çekilirken, kimyasal silahlı saldırıların en fazla İdlib, Şam kırsalı ve Hama'ya düzenlendiği kaydedildi.
30'U SİVİL 88 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
Kararın çıktığı 2013 yılı itibarıyla bu saldırılarda 45'i muhaliflerden, 7'si hükümet güçlerinin elindeki mahkumlardan, 30'u sivil 88 kişinin hayatını kaybettiği belirtilen raporda, ölen sivillerin de 20'sinin çocuk, 8'inin kadın olduğu aktarıldı.
SNHR raporunda ayrıca, klor gazı kullanımının 2118 ve 2209 sayılı BMGK kararlarının yanı sıra Suriye hükümetinin 14 Eylül 2013'te imzaladığı, zehirli gazların kullanılmamasını öngören anlaşmayı da ihlal anlamı taşıdığı ifade edildi.
Esed rejiminin 21 Ağustos 2013 tarihinde Şam'ın Doğu Guta bölgesinde kimyasal silah kullanarak düzenlediği saldırıda bin 400'ün üzerinde kişinin hayatını kaybettiği, çoğu kadın ve çocuk 10 binin üzerinde sivilin yaralandığı bildirilmişti.