Rûdaw'a konuşan Cevat Öneş, ‘Kürdistan Bölgesi'nde bağımsızlık çatışmalardan uzak bir şekilde ele alınmalı ve dikkatle değerlendirilmeli. Aksi olursa bağımsızlık uğruna Kürt halkına yeni bedeller ödetme durumu da ortaya çıkabilir ki tarih bunu bize gösteriyor. Bu bakımdan bu konu çok hassasiyetle ele alınmalı' ifadelerini kullandı.
"Kürdistan Bölgesi'nin bağımsızlığına Türkiye karşı çıkar mı?" sorusuna ise Öneş, şöyle yanıt verdi:
''Bu konu hakkında konuşmak için henüz erken. Türkiye'nin kendi Kürt sorununu çözmeden nasıl bir politika üreteceğini kestirmek mümkün değil. Ancak Ortadoğu'daki gelişmeler, küresel güçlerin politikaları ve fiili durumlar dikkate alınarak siyaset üretilmeli."
SYKES- PİCOT VE YENİ HARİTA
Osmanlı Devleti'nin parçalanması sürecinde Birleşik Krallık, Fransa ve Rusya arasında imzalanan Sykes – Picot Antlaşması, "Küçük Asya Antlaşması" (Asia Minor Agreement) 100 ylı geride bıraktı.
Konuya ilişkin Öneş, "Ortadoğu'da yeni bir haritanın şekillenmesi arzu ediliyor. Özellikle Arap Baharı ile başlayan gelişmeler, demokratik hareketlerin bastırılması, Irak ve Suriye'deki istikrarsızlık durumunun ortaya çıkması bunu biraz daha tetikledi. Kürtler'in bölgedeki durumu da yeni bir arayışın olduğunu gösteriyor" şeklinde yorumladı.