Etihad havayolları biyoyakıtla ilk uçuşunu yaptı
Abu Dhabi - Amsterdam seferini gerçekleştiren Etihad Hava Yolları'na ait Boeing 787 uçağında dünyada çöl ekosisteminden elde edilen ilk biyoyakıtı kullanıldı. 7 saat süren uçuş başarıyla gerçekleştirildi.

Oluşturma Tarihi: 2019-01-18 08:51:46

Güncelleme Tarihi: 2019-01-18 08:51:46

Birleşik Arap Emirlikleri merkezli Etihad, tuzlu bataklık ve kıyılarda yetişen bitkilerden elde edilen jet yakıtıyla ülkenin ilk biyoyakıt kullanılan ticari uçuşunu gerçekleştirdi.

Sirkengiller familyasına ait bir tuzlu bataklık bitkisinden üretilen yakıt Masdar şehrindeki iki hektarlık bir çiftlikte yetiştirildi. Bu çiftlik, aynı zamanda tuzlu sudan yakıt ve besi üretilmek için tasarlanan ilk çöl ekosistemi.

Boeing 787 ile başkent Abu Dhabi ile Amsterdam arasında gerçekleştirilen sefer fosil yakıtlara çevreci bir alternatif olarak, yaygınlaştığı takdirde karbon salınımın düşürülmesine de yardımcı olacak zira geleneksel yakıtlarıyla karıştırılarak da kullanılabiliyor.

General Electric firmasının1B motorlarıyla güçlendirilmiş uçak, Abu Dhabi'den havalandıktan sonra 7 saat havada kaldı ve Amsterdam'a başarıyla iniş yaptı.

Özel olarak üretilen biyoyakıt, Khalifa Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'ne bağlı Masdar Enstitüsü tarafından, kar amacı gütmeyen SBRC (Sürdürülebilir Biyoyakıt Araştırma Konsorsiyumu) tarafından üretildi.

Biyoyakıtlar ilk olarak 2011 yılında ticari uçuşlar onaylanmıştı fakat henüz yaygınlaşmadı. Boeing'in üst düzey yöneticilerinden Sean Schwinn bunun havacılık sektörünü değiştirebilecek bir buluş olabileceğini belirtiyor.