Euro 2016 öncesi Fransızlar'a kötü haber
Fransa'da mesaiyi uzatan çalışma reformuna tepki olarak ilan edilen grevler sürüyor. Genel İş Konfederasyonu'na bağlı işçiler 14 Haziran'a kadar çöp toplamayacaklarını açıkladı.

Oluşturma Tarihi: 2016-06-09 19:25:16

Güncelleme Tarihi: 2016-06-09 19:25:16

Fransa'nın ev sahipliğini yapacağı Avrupa Futbol Şampiyonası'nın (EURO 2016) açılışına çok az bir süre kala, bu ülkede çalışma yasa tasarısına yönelik protesto ve grevler sürüyor. Son olarak Genel İş Konfederasyonu'na bağlı çöp işçileri grevi 14 Haziran'a kadar uzattıklarını duyurdu. 

Paris'te çöp imha merkezi işçilerinin geçen salı günü başlattığı grev yüzünden, başkentin çöpleri bir haftadır imha edilemiyor. Polis, Avrupa'nın en büyük atık imha merkezinin önüne konan bariyerleri bugün kaldırdı. Ancak fabrika içinde işçilerinin çalışmaması yüzünden çöpler imha edilemiyor.

Çöp toplama işçilerinin de greve destek vermesi yüzünden başkentin bazı bölgelerinde çöp yığınlarının biriktiği gözleniyor. Her gün yaklaşık 2 bin ton çöpün 200 kamyonla taşındığı merkezde yılda 700 bin tona yakın atık dönüştürülüyor. Demir yolları işçilerinin grevi de, ülke içinde ulaşımı olumsuz yönde etkilemeyi sürdürüyor.

Ulusal Demir Yolu İdaresi, grevin mali faturasının şimdiden 300 milyonu avroyu bulduğu bildirildi.

Öfkeli işçiler, son olarak, ülkenin dört bir yanında sergilenen Avrupa Futbol Şampiyonası Kupası'nı başkente getiren treni engelleme girişiminde bulundu. Başkentteki kuzey garında, kupayı getiren treni engellemeye çalışan işçiler ve polis arasında arbede yaşandı. Başkente getirilen kupa, polis koruması altında daha sonra yetkililere teslim edildi.

Fransa'da, ulusal havayolu şirketi Air France pilotları ise 11-14 Haziran'da greve gidecek. Ulaştırma Bakanı Alain Vidalies, BFM'ye yaptığı açıklamada, EURO 2016 öncesi demiryolu işçilerinin başlattığı ve gelecek hafta pilotların başlatacağı grevleri ''sorumsuzluk'' olarak niteledi.

Tartışmalara neden olan yasa tasarısının onaylanması halinde, günlük azami 10 saatlik çalışma süresi 12 saate çıkarılacak, iş sözleşmesinde değişiklik yapmak isteyen çalışanlar işten atılabilecek, yarı zamanlı çalışanların haftalık 24 saat olan asgari çalışma süresi düşürülecek, fazla mesailerde daha az ödeme yapılabilecek.

Sendikalar ve işçi örgütleri, hükümetin tasarıyı geri çekmesini, aksi halde geri adım atmayacaklarını söylüyor.