Eyfel Kulesi uzunluğunda dev bir asteroid Dünya’ya doğru geliyor
NASA, Eyfel Kulesi uzunluğunda ve yumurta şeklinde bir gök cisminin Dünya’ya doğru yaklaştığını açıkladı.

Oluşturma Tarihi: 2021-12-11 11:37:36

Güncelleme Tarihi: 2021-12-11 11:37:36

NTV'de yer alan habere göre; NASA, dev bir asteroidin Dünya'ya doğru yola çıktığını duyurdu. 4660 Nereus veya 1982 DB olarak isimlendirilen asteroidin 6 bin 578 km/saat hızla 11 Aralık'ta dünyanın 3,9 milyon kilometre yakınından geçeceği hesaplandı. Gök cismi büyüklüğü ve Dünya'ya yakınlığı nedeniyle Potansiyel Olarak Tehlikeli Asteroit (PHA) olarak sınıflandırıldı.

KEŞİF POTANSİYELİ TAŞIYOR

Ancak, uzmanların bildirdiğine göre Nereus'u diğer asteroitler arasında öne çıkaran, büyüklüğü veya gezegensel bir etkiye neden olma olasılığı değil, keşif potansiyeli…

Apollo sınıfı bir asteroit olduğu için Nereus'un yörüngesi onu sık sık Dünya'ya yaklaştırıyor. Yörünge rezonansı yaklaşık 2: 1 olan asteroit, Dünya'nın her turu için iki kez yörüngede dönüyor. Bu ise onu keşfetme görevine çok uygun hale getiriyor.

KEŞİF GÖREVİ DÜŞÜNÜLÜYOR

Diğer taraftan, hem NASA'nın Dünya'ya Yakın Asteroid Rendezvous-Shoemaker (NEAR) robotik misyonu hem de Japon Hayabusa misyonu Nereus'a keşif görevi düzenlemeyi düşünüyor.

Asteroit ile meteor arasındaki fark nedir?

Asteroitler gezegenlerden küçük olmalarına karşın yüzlerce km genişlikte olabilirler. ... Asteroit ya da kuyruklu yıldız gibi çeşitli gök cisimlerinden kopmuş küçük kaya parçaları ise gök taşı olarak adlandırılır. Gök taşları bazen Dünya'nın atmosferine girer. Atmosfere giren gök taşlarına meteor denir.
 

Asteroit dünyaya düşebilir mi?

Asteroit Dünya'ya çarparsa ne olacağı konusunda endişelenmek için bazı nedenler var, çünkü çoğu asteroit Dünya atmosferine girdikten sonra daha yere ulaşmadan parçalansa da, bir asteroidin Dünya'ya çarpma tehlikesi bizim için olağan bir tehdittir.
 

Asteroid çarpması nedir?

Dünya veya başka bir gezegenle çarpışmaya asteroit çarpması denir. Genel olarak asteroit çarpması, gök cisimlerinin gezegenlerle çarpışması sonucu meydana gelen bir olay olarak öne çıkıyor. Asteroit kuşağına yakın gezegenlerin bu olayı yaşama olasılığı diğer gezegenlerden çok daha fazladır.
 

Asteroit yıldız mıdır?

Dünya'nın atmosferine girdikten sonra tamamen yanarak yok olmadan yeryüzüne ulaşıp yere düşen gök taşlarıdır. Buz, toz ve kayalık parçacıklardan oluşan asteroit benzeri gök cisimleridir. Sanılanın aksine "yıldız" değillerdir.