Tahran'da suikaste uğrayan İran'ın nükleer programının kilit isimlerinden bilim insanı Muhsin Fahrizade, işgal devleti İsrail'in hedefindeki kişi olarak öne çıkıyordu. Fahrizade, "İran Savunma sanayisinin Süleymani'si ve askeri nükleer programının babası” olarak biliniyordu.
Aynı zamanda Savunma Bakanlığı Araştırma ve İnovasyon Kurumu Başkanı ve askeri bir kurum olan İmam Hüseyin Üniversitesi'nde fizik profesörü olarak görev alan Fahrizade, askeri alandaki faaliyetleriyle de bilinen bir isimdi.
BMGK'NIN YAPTIRIM LİSTESİNE
ALDIĞI İLK İRANLI YETKİLİ
Başkent Tahran'a yakın Kum kentinde 1957 yılında dünyaya gelen Fahrizade, 1979 yılındaki İran İslam Devrimi'nin ardından kurulan Devrim Muhafızları Ordusu'nda görev aldı.
İran Savunma Bakanlığı ile Silahlı Kuvvetler Başdanışmanı ve İran Fizik Araştırma Merkezi (PHRC) Başkanı olması nedeniyle 24 Mart 2007'de Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 1747 sayılı kararla yaptırım listesine aldığı İranlı yetkililerden biriydi.
GÖRÜŞMEYE İZİN VERİLMİYORDU
Fahrizade, Batılı gazetecilerin en çok röportaj yapmak istedikleri kişiler arasında yer alıyordu; ancak Tahran Yönetimi, önceki yıllarda söz konusu bilim insanıyla ilgili bilgilerin yayınlanmaması için çaba gösteriyor ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) denetçilerinin onunla görüşmesine izin vermiyordu.
İRAN'IN ASKERİ NÜKLEER
PROGRAMININ BABASIYDI
Batılı istihbarat örgütlerinin "İran'ın askeri nükleer programının babası" olarak nitelendirdikleri Fahrizade'nin faaliyet alanı, İran'ın bilimsel nükleer programını bu ülke için nükleer bir potansiyele dönüştürmekti.
Fahrizade'nin bir fizik profesörü olarak, nükleer bomba geliştirmek için 1989 yılında kurulduğu iddia edilen gizli program "Amad" projesini yönettiği söyleniyor. UAEA'ya göre program 2003 yılında sonlandırıldı.
Fahrizade, İran'ın nükleer programına katılmadan önce, savunma sanayisinde füze programına yön veren Devrim Muhafızları güçlerinden biriydi.
Devrim Muhafızlarına yakın bazı kaynaklara göre, kendisi aynı zamanda Kuzey Kore ve Libya ile işbirliği içinde İran'da bir füze programı başlatan Devrim Muhafızları Ordusu ekibinde yer alıyordu, birçok kez bu misyonla Kuzey Kore'ye ziyaret gerçekleştirdi.
DÜNYANIN EN GÜÇLÜ 500 KİŞİ
ARASINDA YER ALDI
Batı medyası onu "ilk nükleer bombanın babası" olarak anılan Amerikalı fizikçi Robert Oppenheimer'e benzetiyordu.
2010 yılında Alman Der Spiegel dergisi, İran'ın gizli nükleer silah programını destekleyen gizli belgelere atıfta bulunarak, Muhsin Fahrizade'nin İran'daki nükleer alanında en önemli iki isimden biri olduğunu söylemişti.
Fahrizade, ABD'nin Foreign Policy Dergisi tarafından yayınlanan dünyanın en güçlü 500 kişisi listesinde yer alan beş İranlı figürden birisiydi.
Amerikan Wall Street Journal gazetesi ise, 2012'de, Muhsin Fahrizade'yi İran'ın nükleer programının gizemli adamı olarak yazdı.
İran'ın nükleer programının arkasındaki figür olarak kabul edilen Fahrizade'nin nükleer anlaşmanın imzalanmasında da etkin bir rol oynadığı belirtiliyor.
“İRAN'IN ABDULKADİR HAN'I” OLARAK ANILIYORDU
Pakistanlı nükleer fizikçiye benzetildiği için de "İran'ın Abdülkadir Han'ı" olarak anılıyordu.
Suikast haberinin duyulmasının ardından savunma ve güvenlik alanındaki İranlı gazeteciler, Fahrizade'yi "Savunma sanayisinin Süleymani'siydi" şeklinde niteledi.
NETANYAHU TARAFINDAN HEDEF GÖSTERİLMİŞTİ
İşgal devleti İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun Mayıs 2018'de İran nükleer programı hakkında yaptığı sunumda zikrettiği tek İranlı bilim insanıydı.
İsrailli kaynaklar, MOSSAD'ın 2018 yılında Tahran'daki atom reaktörlerden sorumlu Muhsin Fahrizade Mehabadi'ye suikast girişiminde bulunduğunu ancak başarılı olamadığını duyurmuştu.
İran'ın Fars Haber Ajansı'na göre, Fahrizade'nin adı Birleşmiş Milletler'deki (BM) listelerden MOSSAD'ın eline geçmişti.
İran nükleer programının kilit isimlerinden Muhsin Fahrizade, 27 Kasım Cuma günü Tahran eyaletine bağlı Absederd ilçesinde aracına düzenlenen kanlı terör saldırısında hayatını kaybetti.
Fahrizade'nin naaşı kılınan cenaze namazının ardından dün Tahran'daki İmamzade Salih Türbesinin avlusuna defnedildi.