Filipinler'de barış süreci başladı
Filipinler'de hükümet güçleriyle bazı gruplar arasında yaklaşık 40 yıldır devam eden çatışmaları sona erdiren tarihi anlaşma kapsamında silahlar sembolik olarak bırakıldı.

Oluşturma Tarihi: 2015-06-16 20:19:32

Güncelleme Tarihi: 2015-06-16 20:19:32

Hükümet ile Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MİKC) arasında geçen yıl mart ayında imzalanan anlaşma kapsamında bugün yapılan törenle MİKC, elindeki silahların yüzde 5'ini uluslararası gözlemcilerin de yer aldığı bağımsız Silahları Bırakma Komisyonu'na teslim etti.

Cotabato'da yapılan ve MİKC'ye bağlı Bangsamoro İslami Silahlı Kuvvetleri'nden 145 kişinin kayıt altına alınarak silah bıraktığı törene ilişkin AA muhabirine bilgi veren Bağımsız İzleme Heyeti üyesi, İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Oruç, törende Filipinler Devlet Başkanı Benigno Aquino başta olmak üzere MİKC lideri Hacı Murad İbrahim, bazı bakanlar, Barış Görüşmeleri Komisyonu başkanları Muhacir İkbal ve Mirriam Ferrer'in birer konuşma yaptığını söyledi.

Çeşitli ülkelerden diplomatik temsilciler, uluslararası sivil toplum kuruluşları temsilcileri, MİKC merkez komitesi üyeleri ve cephe komutanları ile müftü ve kardinalin olduğu bine yakın davetlinin katıldığı törende 25 büyük, 50 ağır makinalı silahın Bağımsız Silah Bırakma Komisyonu'na teslim edildiğini aktaran Oruç, 145 savaşçının kayıt altına alınarak silah bıraktığını ve bu kişilerin büyük çoğunluğunun 50 yaşın üzerinde olduğunu belirtti.

Oruç, "Silah bırakanlar anlaşmalar dahilinde hükümetin vereceği sosyo-ekonomik destek paketleriyle sivil hayata geçecekler" dedi.

Teslim edilen silahların anlaşmalarla bırakılan toplam silahın yüzde 5'lik bölümünü oluşturduğunu vurgulayan Hüseyin Oruç, "Anlaşmaların mecliste kanun haline gelmesini sağlayacak temel yasa konusunda çok ciddi problemler olmasına rağmen MİKC, süreçte ciddi olduğunu ve anlaşmalara uyduğunu göstermek için bu sıkıntılı dönemde sembolik olarak silah bırakmayı kabul etti" diye konuştu.

Filipinler Devlet Başkanı Aquino ve MİKC lideri Hacı Murad İbrahim'in konuşmalarında barışın tek yol olduğunu ve bunu sağlamak için ellerinden geleni yapacaklarını söylediklerini aktaran Oruç, Hacı Murad'ın ayrıca temel yasanın anlaşmalara uygun hale getirilerek bir an önce meclisten geçirilmesi gerektiğini söylediğinin altını çizdi.

Oruç, silahları bırakma sürecinde Bağımsız İzleme Heyeti'nin öneminden de bahsederken, kendisi dahil beş kişiden oluşan heyetin yapılan tüm anlaşmaların yerine getirilip getirilmediğini denetleyeceğini ve raporlayacağını söyledi. Oruç, heyetin, barış anlaşmasının hakem heyeti konumunda bulunduğunu belirterek, "Heyet başkanı eski Avrupa Birliği Büyükelçisi Alistair MacDonald. Diğer uluslararası temsilci ABD'nin bölgede çalışma yapan en büyük sivil toplum kuruluşu olan Asya Vakfı'nın başkanı. İki de yerli üye var. Biri devletin, diğeri cephenin teklif ettiği isimler" ifadesini kullandı.

Barış anlaşmasında silahların devlete teslim edilmediğinin altını çizen Oruç, başkanlığını Türk Büyükelçi Haydar Berk'in yaptığı Silahları Bırakma Komisyonu'nun silahları yediemin olarak teslim aldığını ve güvenli bir yerde depoladığını bildirdi.

Oruç, bugün teslim edilen silahların Ebu Bekir Kampı'nda belirlenen etrafı tel örgülerle çevrili bir alanda konteynerlere koyulduğunu ifade ederek, bölgenin güvenliğini ordu ve cepheden eşit sayıda askerin birlikte sağlayacağını kaydetti. Hüseyin Oruç, anlaşmanın olumsuz sonuçlanması halinde silahların cepheye iade edileceğini sözlerine ekledi.

- Filipinler'de Müslüman direnişin 40 yılı

Filipinler'in güneyindeki Müslüman direniş hareketi Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MİKC) ve hükümet, 27 Mart 2014 tarihinde Bangsamoro Barış Anlaşması imzalamıştı. Taraflar arasında imzalanan Bangsamoro Barış Anlaşması ile Mindanao bölgesine kalıcı ve sürdürülebilir barış getirilmesini öngören "Bangsamoro Temel Yasası" hayata geçirilecek.

Çalışmaları sürdürülen "Bangsamoro Temel Yasası", Filipinler meclisinden geçtiğinde Müslüman Mindanao Özerk Bölgesi'nin yerini alacak Bangsamoro Siyasi Birimi vilayetlerinin belirlenmesi için halk oylamasına gidilecek. 2016'da yapılacak seçimlere kadar yönetimi bir geçiş otoritesinin üstlenmesi planlanıyor.