Dolar

37,9499

Euro

41,0148

Altın

3.808,97

Bist

9.659,48

Dolar

37,9499

Euro

41,0148

Altın

3.808,97

Bist

9.659,48

Dolar

37,9499

Euro

41,0148

Altın

3.808,97

Bist

9.659,48

Filistin'den tepki: İsrail, Harem-i İbrahim Camisi'ni müslümanlara kapatıyor

İsrail'in, işgal altındaki Batı Şeria'nın El Halil kentinde bulunan Harem-i İbrahim Camisi'ni Ramazan Bayramı'nda Müslümanların ibadetine açmayı reddetmesi, Filistin makamları ve halkı tarafından sert tepkiyle karşılandı.

3 Gün Önce Güncellendi

2025-03-30 07:29:57

Filistin'den tepki: İsrail, Harem-i İbrahim Camisi'ni müslümanlara kapatıyor

İsrail'in, işgal altındaki Batı Şeria'nın El Halil kentinde bulunan Harem-i İbrahim Camisi'ni Ramazan Bayramı'nda Müslümanların ibadetine açmayı reddetmesi, Filistin makamları ve halkı tarafından sert tepkiyle karşılandı. Filistin Evkaf ve Din İşleri Bakanı Muhammed Necm, bu kararı "Müslümanların duygularını kışkırtan ve dini ritüellerin kutsallığına saygısızlık" olarak nitelendirdi.

İSRAİL'İN CAMİYE YÖNELİK KISITLAMALARI DEVAM EDİYOR

Ramazan ayının başlangıcından bu yana İsrail makamları, Harem-i İbrahim Camisi'ni ibadete tamamen açmayı altıncı kez reddetti. Bakan Necm, İsrail'in bu tutumunu, camiyi kontrol altına alma ve onu bir Talmud sinagoguna dönüştürme politikasının bir parçası olarak değerlendirdi.

FİLİSTİN HALKINDAN CAMİYE SAHİP ÇIKMA ÇAĞRISI

Bakan Necm, El Halil halkını sabah ve bayram namazlarında Harem-i İbrahim Camisi'ne gelerek camiye sahip çıkmaya çağırdı. Bu çağrı, İsrail'in Yahudileştirme planlarına karşı Filistin halkının kararlılığını ve direncini göstermek amacıyla yapıldı.

CAMİNİN TARİHİ VE ÖNEMİ

İslam dünyası için Mekke'deki Mescid-i Haram, Medine'deki Mescid-i Nebevi ve Kudüs'teki Mescid-i Aksa'dan sonra en kutsal dördüncü cami olarak kabul edilen Harem-i İbrahim Camisi, altında bulunan mağarada Hazreti İbrahim, Hazreti İshak, Hazreti Yakup, Hazreti Yusuf ve eşlerinin kabirlerini barındırıyor.

1994 EL HALİL KATLİAMI VE SONRASI

25 Şubat 1994'te, sabah namazı sırasında Baruch Goldstein adlı Yahudi fanatiğin gerçekleştirdiği saldırıda 29 Filistinli hayatını kaybetmiş, 150'den fazla kişi yaralanmıştı. Bu olayın ardından cami kapatılmış ve yeniden açıldığında yarısından fazlası Yahudilere tahsis edilerek ikiye bölünmüştü.

İSRAİL'İN RAMAZAN AYINDAKİ DİĞER KISITLAMALARI

Harem-i İbrahim Camisi, ramazan ayında cuma günleri tamamen Müslümanların ibadetine açılıyordu. Ancak İsrail makamları bu yıl söz konusu uygulamayı yerine getirmedi. Ayrıca, Kadir Gecesi'nde de caminin ibadete açılması talepleri reddedildi.

FİLİSTİN MAKAMLARINDAN ULUSLARARASI TOPLUMA ÇAĞRI

Filistin Evkaf ve Din İşleri Bakanlığı, uluslararası toplumu İsrail'in Harem-i İbrahim Camisi'ne yönelik ihlallerine karşı sorumluluk almaya ve İsrail'in bu tür uygulamalarına son vermesi için baskı yapmaya çağırdı.

CAMİNİN GELECEĞİNE DAİR ENDİŞELER ARTIYOR

İsrail'in Harem-i İbrahim Camisi'ne yönelik kısıtlamaları ve Yahudileştirme politikaları, caminin geleceği konusunda ciddi endişelere yol açıyor. Filistin halkı ve yetkilileri, bu kutsal mekânın korunması için ulusal ve uluslararası düzeyde mücadelelerini sürdürüyor.

İSRAİL'İN HAREM-İ İBRAHİM CAMİSİ'NE YÖNELİK SON UYGULAMALARI

Son dönemde İsrail, Harem-i İbrahim Camisi'ni Müslümanların ibadetine kapatma uygulamalarını artırdı. Bu durum, Filistin halkının dini özgürlüklerine yönelik ciddi bir ihlal olarak değerlendiriliyor ve uluslararası toplumun dikkatini çekiyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Haber Ara