'Filistin için yeni diyalog değil, irade ve iyi niyet gerekli'
Hamas üst düzey yöneticilerinden Muşir el-Mısri, Filistin uzlaşısının yeni diyaloglara değil ulusal irade ve iyi niyete ihtiyacı olduğunu söyledi.

Oluşturma Tarihi: 2017-01-13 20:37:30

Güncelleme Tarihi: 2017-01-13 20:37:30

Mısri, Hamas, Fetih ve İslami Cihad Hareketi'nin de aralarında bulunduğu 30 farklı Filistinli siyasi grubun katılımıyla Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta gerçekleşen Filistin Ulusal Konseyi hazırlık komitesi toplantısının ardından AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

"Fetih ile uzlaşma konusunda yeni bir gelişme yok. Fetih içindeki kardeşlerimizin siyasi iradelerini ABD ve İsrail'in elinden alması gerekiyor" diyen Mısri, Filistin mutabakatını stratejik bir seçenek olarak gören Hamas'ın gruplar arasındaki ayrılığa son vermek için geçmişte ve bugün elinden geleni yaptığını belirtti. Mısri, "Yeni diyaloglardan ziyade, ulusal irade, iyi niyet ve daha önce varılan ulusal mutabakatın hayata geçirilmesini sağlayacak mekanizmaları geliştireceğimiz bir Filistin ajandasına ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı.

Mısır'da demokratik yollarla seçilen ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin 2013'te askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılmasının ardından Hamas ile Kahire yönetimi arasında gerilen ilişkilere de değinen Mısri, "İki taraf arasındaki ilişkilerde yaşanan çalkantı istisnai bir durumdu. Şu aşamada, Mısır'la ilişkiler bir gelişim ve onarım sürecine girdi" diye konuştu.

Mısri bu safhaya nasıl gelindiği konusunda şunları söyledi:

"Mısır, Hamas hakkında uydurulan suçlamaların gerçeği yansıtmadığını, Mısır'ın içişlerine karışmadığımızı ve Mısır'da askeri ve siyasi rol oynamadığımızı anladı. Hamas, eskiden olduğu gibi Mısır'ın güvenlik ve istikrarını istemektedir ve sınırları koruyarak bunu fiilen de göstermiştir."

Mısırlı yetkililerle son dönemde temaslar olduğunu belirten Mısri, önümüzdeki günlerde Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı İsmail Heniyye'nin başkanlığındaki Hamas heyetiyle Mısır arasında yeni görüşmeler yapılmasının beklendiğini dile getirdi. Hamas yöneticisi, beklenen görüşmede ikili ilişkiler, Mısır'ın Gazze konusunda oynaması beklenen rol, ulusal mutabakat ve Filistinli gruplar ile İsrail arasındaki gerginliğin sona erdirilmesi konusundaki ara bulucu konumunun ele alınacağını ifade etti.

Basında Mısır tarafının, Gazze ile ortak ticari bölge kurulmasına onay verdiği yönündeki haberlerin doğru olmadığını aktaran Mısri, Gazze'deki ablukayı hafifletecek ticari bölge kurulması konusunun beklenen görüşmede ele alınacağına işaret etti.

- Rusya ve İran ile ilişkiler

Suriye'de Beşşar Esed rejimini destekleyen Rusya ile ilişkilerinin devam ettiğini ve harekete bağlı heyetlerin pek çok defa Rusya'yı ziyaret ettiğini vurgulayan Mısri, Hamas'ın tutumuyla ilgili şunları kaydetti:

"Biz kurtuluş mücadelesi verdiğimiz bir dönemden geçiyoruz. Direnişimizi artırmak ve haklı davamıza destek bulabilmek için tüm taraflarla bir araya gelmemiz gerekiyor. Ayrıca biz çevremizle ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz."

Rusya Araştırma Enstitüsü'nden 4 Ocak'ta aldıkları davetin resmi bir davet olmadığını aktaran Mısri, Moskova'daki görüşmenin, ulusal birlik hanesine yazılabilecek olumlu sonuçlar doğurmasını umut ettiğini söyledi.

Muşir el-Mısri, Suriye krizinde Esed rejimine destek veren İran ile ilişkilerinin de zedelenmiş olmasına rağmen kopmadığına dikkati çekerken, hareketin gerek Arap gerek İslam ülkeleri bazında destek görmeye devam ettiğini ve bu ülkelerle ilişkileri iyileştirmeye çalıştığını aktardı.

TÜRKİYE'NİN DESTEĞİ

Hamas yöneticisi Mısri, Türkiye'nin Filistin meselesine verdiği siyasi destekten de övgüyle söz etti.

Türkiye'nin her zaman Filistin'in yanında olmasından memnuniyet duyduklarını belirten Mısri, "Türkiye, gerek Filistin meselesini destekleyen siyasi duruşu gerekse yardım kuruluşları aracılığıyla oynadığı rolle daima hadisenin merkezinde yer alıyor" ifadesini kullandı.