Ajansların haberine göre,Tom Hanks film icabı da olsa uyuyacak bir yeri varken Sahlee ve oğlu Fly Dubai ofisinin Terminal 2'deki 12 Numaralı Kapı'da bulunan gişesinin önündeki koltuklarda uyuyabildi.
Telefonla bilgi veren Sahlee, "Çirkin bir deneyimdi"
Duty-free'de alışveriş edenleri izlediler
"Tatile giden insanlar duty free'lerde alışveriş yaparken oğlumla ben hiçbir şeyin ortasında oturuyorduk" diyen Sahlle, oğlunun diğer çocukları izleyerek hapishane duygusundan kurtulmaya çalıştığını söyledi.
Fly Dubai günde üç kez onlara yemek vermiş. Bazı terminal çalışanları, özellikle Hindistan ve Bangladeşliler Montasser'e çikolata ve bisküvi getirmiş.
Baba-oğul günde en fazla 4 saat uyumuş. Nisan'dan beri elbiselerini değiştirememişler.
Acı dolu bir hayat
Heykeltraş ve aktivist olan Sahlee, Suriye'deki Yarmuk mülteci kampında doğmuştu. Ailesi 1948'deki Arap-İsrail savaşı sırasında buraya yerleşmişti.
Suriye'de iç savaş çıkınca Sahlee, eşi Nisrene ve çocuklarıyla birlikte kaçmaya çalışmış. O sırada Sahlee yakalanmış, arkadaşları işkenceyle öldürülmüş. 2012'nin sonlarında serbest bırakılan Sahlee ailesiyle birlikte Ürdün'e kaçmış.
Ürdün'deki hayat beklediğinden daha da zormuş. Yapamamışlar. Birçok Filistinli gibi onun da çalışmasına izin verilmemiş. Ailece oturup karar vermişler. Bir kez daha yollara çıkmışlar.
Son umutları insan kaçakçıları
Sahlee, eşini ve iki kızını Sudan'a götürdükten sonra oğlu Montasser'le birlikte Libya'ya gidip oradan da İtalya'ya kaçakları taşıyan gemilerle girmeyi denemeye karar vermiş. Amacı bunu başarınca eşi ve kızlarını da yanına almakmış. Kızlarını ve eşini başta yana alamamasının nedeni ise paralarının insan kaçakçılarına yetmemesiydi.
Ancak Sahlee için işler yine iyi gitmedi.
Oğlu Montasser'le birlikte Dubai üzerinden Libya'ya gitmek için harekete geçtiklerinde ilk sorun Sudan'da yaşandı. Vize başvurusunda sorun çıktı ve deport edilerek oğluyla Dubai'ye gönderildi. Dubai'de Ürdün'e geri gönderilmek istendi. Ürdünlü yetkililer onay vermeyince uçağa binemediler.
Türkiye de el uzatmayınca...
Guardian'ın haberine göre baba-oğul şanslarını Türkiye'de denemek istemişler ancak Türkiye de onlara yardım etmemiş. Baba ve oğulun havaalanından ayrılması imkansız hale gelmiş.
İki hafta terminalde hapis kaldıktan sonra çeşitli insan hakları kuruluşları ve medya örgütlerinin baskısıyla Sahlee ve oğlu Ürdün'e gönderilmiş.
Baba ve oğul şimdi de ailenin geri kalanından uzakta Ürdün'de sıkışmış durumda.
Ürdün ile Lübnan arasındaki sınır Filistinlilere kapalı olduğundan buradan da ayrılamıyorlar.
Dünyaya mesajları: Bizi başka ülkelere yalvartmayın
Sahlee'nin dünyaya bir de mesajı var: "Biz insanız. Arap ülkelerinden ve Arap havaalanlarından uçamıyoruz. Bir Avrupalı'nın iki hafta bir terminalde sıkışıp kaldığını hayal edin. Bu sadece bizim problemimiz de değil. Ben ve oğlum gibi binlerce insan var. Bizim bir ülkemiz var. Adı Filistin. Bizi oraya gönderin. Bizi diğer ülkelere yalvartmayın."