Filistinli yönetmen Mahmut Abu Ghalwa: Gazze’de herkes bir köledir
İlk kısa filmi Paper Boat’la tanınan Filistinli yönetmen Mahmut Abu Ghalwa, Filistinliler’in 2007'den bu yana Gazze’ye uygulanan abluka kısıtlamaları çerçevesinde yaşamaya zorlandığını belirterek, “Gazze’de herkes bir köledir” dedi. Ghalwa’nin çektiği drama kısa filmi tüm dünyada ondan fazla festivalde gösterildi.

Oluşturma Tarihi: 2019-04-19 15:06:57

Güncelleme Tarihi: 2019-04-19 15:06:57

Savaş, uluslararası hukukun sağladığı korumaya rağmen çatışma bölgelerinde acı çekmeye devam eden çocuklar için korkutucu bir zamandır. Filistinli matematik mezunu, yapımcı Mahmud Abu Ghalwa, ilk kısa filmi Paper Boat'da, kuşatma altındaki Gazze Şeridi gibi tehlikeli bir ortamda çocuk sahibi olmayı bekleyen bir babanın düşüncelerini aktarıyor.

MATEMATİK VE FEN ÖĞRETMENİ OLARAK ÇALIŞTI

Gazze'de doğup büyüyen Abu Ghalwa, video prodüksiyon dünyasına maruz kaldığı çocuk TV programlarında istifa etmeye ve senaryo yazarı olarak çalışmaya karar vermeden önce bir matematik ve fen öğretmeni olarak çalıştı. Video düzenlemeye olan yeni tutkusu sebebiyle, El Cezire ve UNRWA gibi on yıldan fazla bir süredir yerel ve uluslararası yayıncılar için belgesel ve haber raporlarında editör olarak çalışmaya başladı.

İsrail işgali altında savaş ve kuşatma ile yaşamış olan Ebu Ghalwa, savaşın kendisiyle değil, içindeki insan ruhuyla ilgili bir film yapmak istedi. Middleeast Monitor'a (MEMO), “Çok eşsiz, her yönü özel bir coğrafi noktada yaşıyoruz. Sanatsal olarak kendi düşüncelerime hitap edecek olan kendi filmimi oluşturmak istedim” dedi.

'KORUYUCU HAT OPERASYON'U
HAREKATINDA' ÇOCUK
BEKLEYEN BİR BABAYDI

Ödüllü Paper Boat filmi, Gazze evin bir odasında, bebek bekleyen genç bir çifti anlatıyor. Gelecekteki baba, kendi çocukluğunun hatıralarında kaybolur; karısının bu şartlarda başka bir insana nasıl hayat vermeye istekli olduğunu merak eder ve özgürlük, kölelik ve teslim olma algıları üzerine düşünür. Abu Ghalwa, İsrail'in 2014'de Gazze'ye yönelik “Koruyucu Hat Operasyonu” askeri harekatında çocuk bekleyen bir babaydı.

Gazze'deki herkesin bir köle olduğunu söyleyen yönetmen Ebu Ghalwa; Filistinliler'in 2007'den bu yana Gazze'ye uygulanan abluka kısıtlamaları çerçevesinde yaşamaya zorlandığını belirttti. Ebu Ghalwa, “Film bir fikir hakkında. Karakterlerin isimleri yok çünkü onlar hakkında olmasını istemiyorum” dedi.

ÇEKTİĞİ DRAMA FİLMİ
10'DAN FAZLA FESTİVALDE GÖSTERİLDİ

Ebu Ghalwa filmi, fikrine inanan arkadaşların yardımıyla, yönetmenlik ve yapımdan çekimlere, kurguya ve ses mikslemesine kadar tamamen kendi başına yaptığını belirterek. “Film çekmek uzun zaman aldı çünkü param, zamanım ve hatta elektriğim yoktu. Filmi yapmak ve filmi kendim finanse etmek en büyük zorluk değildi. Asıl zorluk daha sonra bir film yönetmeni olma hedeflerimi ve hayallerimin peşinden gitmeye karar verdiğimde başladı” dedi.

Birkaç yıl önce El-Gouna Film Festivali tarafından senaryo geliştirme bursu alan Abu Ghalwa, İsrail'in Gazze'deki kuşatması nedeniyle seyahat edemedi. Abluka, yalnızca kıyı yerleşim bölgesi içinde bir film yapmanın önündeki birçok engelin üstesinden gelmekle kalmayıp, aynı zamanda, bir yapımcı olarak gelişmesine yardımcı olabilecek diğer fırsatları olduğu gibi bursunu da kaçırması anlamına geliyordu.
Ebu Ghalwa, şimdi Gazze Şeridi'nden ayrılmayı başardı; ancak hiçbir yerde daimi ikametgâhı yok. Halen Türkiye'de yaşayan Ebu Ghalwa, sıkı çalışma ve özveriyle her şeyin mümkün olduğuna inanıyor. Çektiği drama kısa filmi tüm dünyada ondan fazla festivalde gösterildi.