İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman, Filistinlilere idam cezası verebilmeyi öngören yasa tasarısının bugün İsrail Parlamentosu Knesset'te oylamaya sunulacağını bildirdi. İsrail koalisyon hükümetini oluşturan 6 siyasi partinin daha önce anlaştığı 'Filistinliler için idam cezasının geri getirilmesi' yasası, bugün oylanacak. İsrail televizyonuna konuşan Liberman, İsrail hedeflerine karşı operasyon düzenleyen Filistinlilerin idam edilmesini öngören tasarının bugün ilk tur oylamaya sunulacağını duyurdu. Yasa tasarısının kanunlaşması için parlamentoda yapılacak 3 turdan geçmesi gerekiyor. İsraillilere karşı yapılan eylemlerde yüzlerce yıl hapis cezası verilebiliyor.
ABD'Yİ ÖRNEK ALDILAR
Doğru Haber'den Mehmet Tahir Özsoy'un haberine göre idam cezasının uygulanması konusunda, ABD'yi örnek aldıklarını belirten İsrailli bakan Liberman, "Mevzuat çok basit ve çok net. Teröristler ölüm cezasına çarptırılacaktır. Bu türden bir kanun, ABD kanunlarında da var. Bu nedenle, bizim de dünyadaki en güçlü demokratik sistemin izinden gitmemiz tercih edilir" dedi.
FİLİSTİNLİLERİ ÖLDÜREN İSRAİLLİLERE CEZA VERİLMİYOR
Liberman, "Hapishaneye giren her terörist, terörist örgütleri, pazarlık (esir takası) amacıyla sivil ve askerleri kaçırmaya teşvik ediyor." diyor. Elor Azaria adlı İsrailli asker, Mart 2016'da Batı Şeria'nın El Halil kentinde 21 yaşındaki Abdul Fettah El Şerif adlı Filistinli'yi kameraların önünde başından vurarak şehit etti. Ardından rejim mahkemelerinde sözde yargı ev hapsi vererek serbest bıraktı. Filistinlileri öldüren İsrailliler mahkemelerde ya suçsuz bulunuyor ya da çok hafif cezalara çarptırılarak serbest bırakılıyor.
ÇOCUKLARA İŞKENCE YAPILIYOR
Trump'ın 6 Aralık'ta aldığı Kudüs kararından bu yana yapılan gösterilerde yüzlerce Filistinli çocuk alıkonuldu, tutuklandı. Filistinli Mahkumlar Derneğine göre, yaklaşık 300 Filistinli çocuk, işgalci israil genelindeki cezaevlerinde esir edilmiş durumda. Filistinli insan hakları grupları, bu çocukların büyük çoğunluğunun psikolojik ve/veya fiziksel tacize maruz kaldığına dikkati çekiyor. Uluslararası Filistin Çocuk Savunma Hareketi (DCIP) direktörlerinden Ayid Ebu İktaiş, yaptığı açıklamada, "Çocukların yüzde 90'ı, israil askerlerinin sözlü taciz ve aşağılamasına maruz kalıyor" dedi. İktaiş, alıkonulan çocukların yüzde 82'sine çıplak arama yapıldığını, yüzde 30'unun fiziksel şiddete maruz kaldığını belirtiyor. Çocukların yüzde 75'inden fazlasının sorguya alınmadan önce yasal danışmanlık hizmetlerinden yararlanamadığına dikkati çeken İktaiş, "Bunlar istisnai olaylar değil, israil ordusunun standart uygulaması. israil işgali, bu sistematik politikayı Filistinli çocukları korkutmak amacıyla sürdürüyor." uyarısında bulunuyor.
ABD'DE 31 EYALETTE İDAM CEZASI UYGULANIYOR
Ölüm cezası, ABD'de 31 eyalette ve federal sivil ve askeri yargı sistemlerinde uygulaması bulunan bir cezadır. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 2007, 2008 ve 2010'da ölüm cezalarını uygulamama çağrısı yapan kararlar almıştır. Avrupa Birliği'nde, Avrupa Birliği Temel Haklar Bildirgesi'nin 2. maddesi gereği ölüm cezası kullanımı yasaktır. Uluslararası Af Örgütü, 140 ülkeyi hukuken ya da fiilen idam karşıtı, 58 ülkeyi idam taraftarı olarak sınıflandırmaktadır. Ölüm cezası en yaygın olarak Asya'da kullanılmaktadır, infazların yüzde 90'ı Asya kıtasında gerçekleşmektedir.