Dolar

34,5424

Euro

36,0063

Altın

3.006,41

Bist

9.549,89

Financial Times yazarı Gardner: Kürtler için özerklik artık zor

Financial Times yazarı Gardner, Kürtler için özerkliğin zor olduğunu belirtirken 'Kürtlerin şanstan fazlasına ihtiyacı var' yorumunda bulundu...

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-09-01 07:44:47

Financial Times yazarı Gardner: Kürtler için özerklik artık zor

Financial Times yazarı David Gardner, Türkiye'nin destek verdiği Cerablus operasyonunun ardından Kürtlerin Orta Doğu'daki karışıklıktan özerkliklerini artırarak çıkmasının çok zor hale geldiğini belirtti.

BBC Türkçe'nin aktardığı Gardner analizinde, yazarın Türkiye'nin Suriye'de yürüttüğü operasyonu ve bölgedeki durumu ele aldığı yazısında, Kürtlerin bölgedeki karmaşadan bağımsızlık ya da özerklikle çıkmasını beklemediğini vurgulayarak, "Kürtlerin bağımsız bir devlet hayalleri için şanstan fazlasına ihtiyacı var" ifadelerine yer verildi. 

'HAMİLİK DÖNEMİ PUTİN'İN ERDOĞAN'I CEZALANDIRMA SÜRECİNİN SONA ERMESİYLE BİTTİ'

Türkiye'nin geçen yıl Kasım ayında Rus jetini düşürmesinin ardından, PYD'nin Moskova'yı geçici bir hami olarak yanına aldığını öne süren Gardner, 'hamilik' olarak adlandırdığı bu dönemin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Erdoğan'ı cezalandırma sürecinin sona ermesiyle bittiğini ifade etti. Gardner, Suriye'deki Kürt militanların Fırat Nehri'nin batısına destek göndererek Türkiye'yi provoke ettiğini, bir yandan IŞİD'e karşı savaşsalar da öbür yandan amaçlarının kuzey Suriye'deki kantonları birleştirme olduğunu, fakat o sırada Putin ve Erdoğan'ın da barışması ve ardından da ABD'nin de desteklediği Cerablus operasyonunun başlatımasıyla, Washington'ın YPG'ye Fırat'ın doğusuna çekilmelerini söylediğini belirtti.

Gardner'ın analizinin devamı ise şöyle:

"Kuzey Suriye'de çatışmalar devam ederken, Ağustos ayında yaşanan iki kritik gelişmeyi —Türkiye'nin doğrudan askeri müdahakesi ile Rusya — İran saflarının sıkılaşması- 5 yıldan fazla süredir devam eden savaşa nokta koyacak adımlar olarak yorumlamak zor. Ancak her iki gelişme de Suriye'deki Kürtlerin geleceğine yön verecek nitelikte. Suriyeli Kürtler iki yıl önce Kobani kuşatmasını kırdıktan sonra IŞİD'e karşı önemli kazanımlar elde etmişti. Geçtiğimiz iki yıl, Kürtlerin pek alışık olmadığı kadar parlak geçmişti.

'MENBİÇ'E SİLAH VE PERSONEL TAKVİYESİ YAPILIYOR'

Suriye'deki iç savaş ortamı ve Irak'ın 2003 ABD işgalinden sonra fiilen parçalanması Kürtlerin bir gün kendi devletlerini kurabilme hayallerini canlandırdı. Belki de kendilerine fazla güvendikleri için şimdi bu şans ellerinden kayıp gidiyor. IŞİD 2014'ün ortalarında sözde hilafetini ilan ettiği sıralarda Kürtler bölgedeki güçlerini konsolide ediyordu. Suriye'de merkezi yönetimin çökmesiyle birlikte PYD, ülkenin kuzeydoğusundaki toprakları kontrol eder hale geldi. Irak'taysa üniter devlet yapısının ortadan kalkması, Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne bapımsız bir devletin elindeki imkanların önemli bir kısmının geçmesini sağladı. Bugün çökmüş olan Türkiye'deki barış süreci sırasındaysa Kürt siyasetçiler ülkenin kuzeydoğusunda fiili bir özerkliğe erişmeyi başarmışlardı.

'ANKARA'DA ALARM ZİLLERİ ÇALDI'

PYD Eş Başkanı Salih Müslim, Türkiye'nin Cerablus harekatıyla bir çıkmaza girdiğini savunmuştu. Ancak IŞİD'e karşı savaşarak meşruiyet elde eden Kürt savaşçılarının Suriye ve Irak'taki ilerleyişleri, Ankara'da alarm zillerinin çalmasına yol açtı. PKK'yla 30 yılı aşkın süredir devam eden savaşı bitirmek için barış sürecini başlatan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, açılımlarından geri adım atmaya başladı. Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP), Haziran 2015 seçimlerinde yakaladığı oy oranının ardından Erdoğan partiye PKK'nın Meclis'teki kanadı muamele göstermeyi tercih etti."

SON VİDEO HABER

Yolcu treninin otomobile çarpma anı görüntüleri ortaya çıktı

Haber Ara