Dolar

34,1723

Euro

38,1945

Altın

2.929,08

Bist

9.777,46

Finlandiya'dan sürpriz çıkış! 'NATO'ya katılımımız konusunu İsveç'ten ayrı olarak görüşebiliriz'

İsveç'in, son haftalarda Türkiye ile yaşadığı gerginlik komşusu Finlandiya'nın NATO'ya katılma fikrini de değiştirdi. Daha önce 'İsveç olmadan NATO'ya girmeyiz' diyen Finlandiya, şimdi ise, 'NATO'ya katılımımız konusunu İsveç'ten ayrı olarak görüşmeliyiz' açıklamasında bulundu.

2 Yıl Önce Güncellendi

2023-01-24 13:16:03

Finlandiya'dan sürpriz çıkış! 'NATO'ya katılımımız konusunu İsveç'ten ayrı olarak görüşebiliriz'

İsviçre'de son haftalarda yaşanan Türkiye karşıtı olaylardan sonra, NATO'ya katılım girişimlerini sürdüren Finlandiya'dan flaş açıklama geldi.

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, İsveç'in başvurusunun daha uzun süre ertelenmesi durumunda Helsinki'nin NATO üyelik başvurusunu yeniden gözden geçirmek zorunda kalabileceğini belirtti.

Haavisto, Finlandiya ve İsveç'in Türkiye ile NATO'ya üyelik müzakerelerinin iki hafta süreyle durdurulacağını da sözlerine ekledi.

Finlandiya'nın İsveç olmadan NATO'ya katılmayı düşünmesi gerektiğine ve bu olasılığın Finlandiya hükümeti tarafından tartışılacağına işaret etti.

Finlandiya hükümetinden daha önce yapılan açıklamalarda ise, "İsveç olmadan NATO'ya katılmayı düşünmüyoruz" denilmişti.

27 Ocak'ta Ankara'da yapılması planlanan Türkiye ve İsveç Savunma Bakanları toplantısı, aşırı sağcı lider Rasmus Paluda'nın 16 Ocak'ta Stockholm'deki Türk Büyükelçiliği önünde Kur'an-ı Kerim'i yakması üzerine Ankara tarafından iptal edidi.

Bundan önce İsveç'in başkenti Stockholm'de bir grup PKK/YPG destekçisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın maketini bir aydınlatma direğine astı. Türkiye'yi ve Erdoğan'ı hedef alan Türkçe tehdit ifadeleri eşliğinde olayı gösteren video klip yayımlandı.

son

İsviçre'de yaşanan Türkiye karşıtı olaylar ise, Türkiye'nin büyük tepkisini çekti.

İsviçre'de yaşanan olalara tepki gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan ise önceki gün, "Büyükelçiliğimiz önünde böyle bir kepazeliğin yaşanmasına sebebiyet verenler NATO'ya üyelik başvuruları konusunda bizden herhangi bir hayırhahlık beklemesin." dedi.

İsviçre'de düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) özel oturumunda konuşan Finlandiya Başbakanı Sanna Marin ise, "NATO'ya üyelik konusunda Finlandiya ile ilgili çok büyük bir sorun yok, belki İsveç ile ilgili olabilir." diyerek şunları söylemişti:
"Finlandiya ile ilgili çok büyük bir sorun yok, belki İsveç ile ilgili olabilir. Bizim perspektifimize göre, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyesi olması çok önemli çünkü biz aynı güvenlik ortamını paylaşıyoruz. Biz üyelik açısından iki ülkenin onayını bekliyoruz. Bunlardan birisi, parlamento dönemleri başlar başlamaz onaylayacak olan Macaristan. Diğer bir ülke ise Türkiye. NATO zirvesinde atacağımız adımları tartıştık, kararlaştırdık ve o adımları attık. Şimdi Türkiye'nin onaylamasını bekliyoruz."

FİNLANDİYA'DAN JET ÇARK

Öte yandan Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, birkaç saat içinde İsveç'siz NATO hedefi hakkındaki sözlerini gelen tepkiler üzerine geri aldı.
NATO'ya başvurunun İsveç ile birlikte yapılacağını söyleyen Haavisto, "İsveç ile zaten bir fikir alışverişi oldu, ortak bir çizgide kalacağımızı söyledik, ülkeler birlikte başvuruyor. Tabii derinlerde farklı dünyalar düşünüyoruz, ama durum henüz böyle değil. B planı yok, İsveç'siz bir yol düşünülmüyor" dedi.

Haavisto ayrıca, "İsveç'te meydana gelen provokasyonlar için, Finlandiya ve İsveç'in güvenliğine bir darbedir" dedi.

"İSVEÇ VE FİNLANDİYA'NIN NATO'YA GİRİŞİYLE İLGİLİ MÜZAKERELER ERTELENDİ"

Öte yandan bir diplomatik kaynak Rus RIA Novosti'ye verdiği demeçte, Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasındaki NATO'ya katılım müzakerelerinin Ankara'nın talebi üzerine süresiz olarak ertelendiğini söyledi. Kaynak, "Talebimiz üzerine Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasındaki üçlü mekanizma süresiz olarak iptal edildi" dedi. Kaynağa göre, bir sonraki toplantı Şubat ayında Brüksel'de yapılacaktı.

Finlandiya ve İsveç, Kuzey Atlantik İttifakı'na (NATO) katılmak için Mayıs 2022'de ortak başvuruda bulundu. Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılım belgesi Macaristan ve Türkiye dışında 30 ülkenin 28'i tarafından onaylandı .

 

 

SON VİDEO HABER

Seren Serengil: Önce tarikat ve cemaatleri kapatacaklar

Haber Ara