Zehirli bir yerel yılan türü olarak bilinen "habu" popülasyonunu düşürmek için ilk olarak 1979'da Amami Oşima'ya getirilen kuyruksürenler uzun yıllardır endişe kaynağı oluyordu.
"Amami tavşanı" dahil adada nadir ve korunan yerel türleri de avlayan ve bölgesel tarım hasadına zarar veren kuyruksürenlerin sayısı bir dönem 10 bine çıktı.
Japonya Çevre Bakanlığının 2000 yılında adadan tamamıyla yok edilmesi projesini başlattığı kuyruksürenler, 2005'te "ekosisteme zararlı yabancı tür" olarak ilan edildi.
Devlet televizyonu NHK'ya göre Nisan 2018'den beri kuyruksürenler, adaya kurulu tuzaklara yakalanmadı. Bu süre zarfında kuyruksürenlerin görüntüleri de adada 579 noktaya kurulu hareket sensörlü kameralara yansımadı.
Bakanlığa bağlı uzman heyetin bu hafta yaptığı son incelemede "kuyruksürenlerin adadan yok edildiği ihtimalinin yüksek olduğu" sonucuna varıldı.
Çevre Bakanlığı Tabiat Koruma Müdürlüğü, açıklamasında, "ekosisteme zararlı yabancı türün Amami Oşima Adasından tamamen temizlendiğini" ilan etti.
Japonya Çevre Bakanı Ito Şintaro, yaptığı açıklamada, "nadir türlerin ve doğal mirasın korunmasına katkı sağlayabilecek bir başarı" ifadesini kullandı.
Kagoşima Eyaleti Valisi Şiota Koiçi, açıklamasında, türün tamamen yok edilmesinin, "Amami'deki değerli ekosistemin korunması açısından olumlu" bulduğunu kaydetti.
"UNESCO Dünya Doğal Mirası" listesine kayıtlı ve yaklaşık 60 bin kişinin yaşadığı Amami Oşima Adası, başkent Tokyo'ya 1800 kilometre mesafede bulunuyor. AA